Jestliže jste navštívili náš veletrh Meble Polska v Poznani, jistě víte, že jste měli možnost zahlédnout nejen různé styly nábytku, ale také velmi široké spektrum dřeva a čalounění. I když je skvělé mít na výběr takové množství nábytku, někdy se tato možnost může proměnit v chaos a nevědění. Jak tedy zjistit, který nábytek vybrat, aby v domácnosti vypadal co nejlépe? Existuje jeden způsob, kterým zúžíte výběr na minimum, a tím je výběr nábytkového tónu - světlý či tmavý. Barvy nábytku, které vyberete, mohou ve velké míře změnit styl a ovlivnit celou atmosféru místnosti, podle toho, zda si přejete mít prostory spíše intimnější či otevřené a pohodlné.

Světlý nábytek

Světlý nábytek - mluvíme pouze o masivním nábytku, jako je dub, buk, borovice, smrk, jedle - se nejčastěji zařazují do neformálních prostorů, jako jsou světlé místnosti, jídelny a dětské pokoje. Vytvořit z nich můžete nejeden styl, například: moderní, minimalistický, country či klasický. Světlý nábytek také dokáže provzdušnit a vizuálně zvětšit místnost svojí světlostí. Naopak světlý nábytek ve velkém prostoru nemusí vypadat tak skvostně, protože se prostor může jevit jako příliš otevřený a chladný. Pokud se rozhodnete světlý nábytek doplnit barevnými zdmi, vybírejte vždy takový tón, který bude hlubší - tmavší než váš světlý nábytek, ale ne velmi tmavý. Například šedá, béžová či odstín bílé kávy se vyloženě k masivnímu nábytku ve světlé barvě hodí.

Světlý nábytek

Tmavý nábytek

Jistě jste si všimli, že poslední interiérové trendy směřovaly k tmavému nábytku. Jestliže si kupujete časopisy o bydlení, jistě nám dáte za pravdu. Tmavý nábytek, ať už tradiční masivní nebo současný, přidává do prostoru formální vzhled, sofistikovanost a drama. Je to dáno hloubkou tónu, který přitáhne oči a poslouží jako dokonalé ohnisko - střed prostoru. Tmavý nábytek bude tedy ideální volbou pro velké prostory, které se cítí být prázdné. S černou bude místnost menší, tudíž bude vizuálně intimnější a osobnější. Nedoporučujeme tmavý nábytek používat v malých místnostech, protože tmavý tón místnost ještě více zmenší, takže se může jevit přeplněně a stísněně.

Pokud přemýšlíte nad barvou zdí a tkanin, máme pro vás dvě možnosti! Světlé stěny - nejlépe bílé, budou skvělým místem pro umístění tmavého nábytku, protože například pohovka, židle nebo televizní stolek s komodama, budou s tímto místem kontrastovat. Můžeme doporučit spojit masivní nábytek s bílými či světle šedými zdmi v obývacím pokoji a získáte tak moderní a nanejvýš sofistikovaný vzhled.

Tmavý nábytek

Nezapomínejte doplnit váš barevný výběr

Ať už jste se rozhodli pro tmavý či světlý nábytek, nezapomínejte jej zvýraznit a doplnit krásnou dekorací, jako jsou polštáře, textilie, kusové koberce a jiné, které k masivu patří a navíc doplní váš primární výběr barev. Prozradíme vám jedno pravidlo, které zní: dominantní barvou 60% místnosti, sekundární 30% a akcentovou barvou 10%. Pokud zařadíte do místnosti barvy podle tohoto pravidla, bude váš prostor dokonalý. Na co ještě nezapomenout, jsou světla. Tmavý nábytek potřebuje dostatek světla, jak stropního tak podlahového.