Tyto styly nejsou pouhými estetickými směry, jsou jakousi časovou kapslí. Odrážejí bohaté možnosti tvůrčího vyjádření, a to nejen v uměleckém světě, ale i ve světě moderního nábytkového designu. Každý styl je jakýmsi oknem do minulosti, kde návrháři nábytku tvoří spojení mezi historií a současností. 

Nemůžeme vypsat všechny existující nábytkářské styly, ale zaměřme se na ty nejvýraznější. Anglické styly jako Chippendale a Sheraton, rakouský Thonet, francouzský Ludvík XVI, Art Deco a Empire, a německý Biedermeier jsou jako kapitoly v knize designu, z nichž každá vypráví svůj vlastní příběh. Připravte se na strhující pohled do těchto fascinujících stylů, které dodávají nábytku duši a přinášejí do našich domovů kousek historie.

Styl Chippendale

Styl Chippendale je především známý pro své bohaté zdobení ve formě sochařských reliéfů. Tento výjimečný design, zrozený ze dřeva a sochařského umění, nás vtahuje do světa elegance a nádhery. Mahagonové dřevo dominuje mezi materiály, které se pro výrobu nábytku v tomto stylu používají. Jeho tmavá a bohatá struktura poskytuje ideální plátno pro umělecké vyjádření. Mahagon se stal symbolem luxusu a rafinovanosti, ať už šlo o královské stoly nebo elegantní komody. Nohy nábytku jsou často zdobené motivy zvířat, jako například delfíní noha nebo esovité nohy, zakončené tlapou lva. Každá noha má svůj vlastní charakter, nesoucí ducha zvířat a přinášející nádech pohádkového kouzla do každé místnosti, kde stojí. Stoly, stolky a psací stoly nesou znaky charakteristické pro styl Chippendale. Jejich okraje nejsou pouze hladké, ale čarují vlnité zakončení, připomínající elegantní propletené křivky.

Styl Chippendale

Chippendale není pouze historickým stylem. Je to příběh, který stále ožívá v našich interiérech. Mahagonová krása a kreativní zdobení nám připomínají, že design může být uměním, které překračuje čas a přináší krásu do našich domovů.

Styl Sheraton

Jeho zakladatelem byl geniální designér Thomas Sheraton, jehož dílo nám představuje kombinaci prostoty, důstojnosti a jemné elegance. Jeho nábytek nebyl pouze předmětem každodenní potřeby, ale skutečným uměleckým dílem. Styl je založený na jednoduchých liniích, dodává konstrukci nábytku jednoduchost a zároveň jemnost. Thomas Sheraton se stal architektem krásy, která oslovila srdce milovníků nábytku po celém světě. Pravoúhlé tvary a přímé linie vytvářejí dojem prostoty, ale při bližším pohledu odhalíte detaily a zdobení, které dodávají nábytku unikátní charakter.

Styl Sheraton

Sheratonův styl není jen o kráse, ale i o funkčnosti. Jeho konstrukce kombinuje lehkost s pevností, vytvářející tak optimalizovaný design, který není pouze uměleckým dílem, ale i praktickým a užitečným kusem nábytku. Každý kousek nese odkaz mistrovského designu a jedinečného stylu, který zůstává aktuální i v dnešní době.

Styl Thonet

Styl Thonet představuje jednu z nejvýznamnějších nábytkových koncepcí, zastupující evropský kontinent. Jeho zvláštnost spočívá v tom, že thonetovský nábytek je tvořen ohýbaným dřevem. Nábytek vytvořený touto technikou je výsledkem parního zpracování dřeva, jeho tvarování a následného utváření během sušícího procesu. Ohnuté dřevo se tak stává tajemným klíčem k eleganci, kterou Thonet do světa nábytku vnáší. Nábytek vytvořený v tomto stylu představuje inovativní nahrazení mnoha prvků jediným speciálně tvarovaným ohnutým profilem. Každý kus nábytku je důmyslně navržen tak, aby v sobě nesl vše, co potřebujete. Tato jednoduchost vytváří dojem elegance a praktičnosti zároveň, což je jedinečný rys, který zdobí každý pokoj, kde thonetovský nábytek zaujímá své místo.

Styl Thonet

Styl Ludvíka XVI.

Styl Ludvíka XVI. vycházel z bohatosti ornamentů. Každý kousek nábytku nesl v sobě složité zdobné prvky, vycházející z antických vzorů. Tato bohatost ornamentů byla nejen prostředkem k ozdobení, ale i způsobem, jak přenést nábytek do sféry děl uměleckého mistrovství. Umělecká dovednost zdobení se projevovala skrze marketerii a polychromii. Tato mistrovská technika vytvářela dojem, že nábytek byl vytvořen rukou mistra, který věnoval pozornost každému jemnému detailu. Marketerie, skládající se z různých dřevěných dílů, a polychromie, zajišťující barevnou harmonii, spojovaly síly, aby vytvořily nábytková umělecká díla, která oslňovala nejen oko, ale i duši.

Styl Ludvíka XVI.

Jednou z nejvýznamnějších charakteristik nábytku Ludvíka XVI jsou pozlacení, která dodávají třpyt a noblesu. Zlaté odlesky zdobí nohy, okraje a detaily nábytku, přinášející nádech královského lesku do každé místnosti. Tato pozlacená třpytivost byla nejen znakem bohatství, ale také způsobem, jak zvýraznit vizuální krásu a špičkový vkus.

Art Deco

Styl Art Deco, jehož název vznikl spojením dvou slov z francouzštiny: "art" (umění) a "decoratif" (dekorativní). Tento styl byl zrozen ze spojení umělecké estetiky s funkčností. Budování krásy a harmonie pomocí geometrických tvarů, jako jsou kruhy, čtverce a kosočtverce, se stalo symbolem Art Deco. Styl však nebyl jen o tvarech, ale také o barvách. Zářivá paleta odvážných barev, od smaragdově zelené po drahocennou purpurovou, tvořila výrazný kontrast k čistým liniím geometrických vzorů. Využití exotického dřeva nejvyšší kvality přidalo teplý a luxusní dotek.

Art deco

Art Deco nebylo jen chvilkovým trendem. Bylo to období, kdy se design stal stavitelstvím neprůhledné elegance. Oblé linie, dekorativní motivy a geometrická preciznost byly promyšleny do nejmenších detailů. Péči o provedení lze cítit v každém kousku nábytku, který je památkou na éru, kdy umění tvořilo pohybující se portréty elegance. Art Deco nám zanechal bohatý odkaz na dobu, kdy umění tancovalo ruku v ruce s elegancí a geometrie byla jazykem designu.

Styl Biedermeier

Styl Biedermeier není pouze nábytek, je to příběh o období, kdy se umění obrátilo ke skromné eleganci a funkcionalitě. V 19. století se Biedermeier stal protiváhou k drahému francouzskému nábytku. Po materiálních ztrátách způsobených válkou se německé a rakouské země rozhodly zaměřit na nové hodnoty. Biedermeier byl odpovědí na dobu, kdy se luxus a přepych staly nadbytečnými a lidé hledali pohodlí a cenovou dostupnost.

Styl Biedermeier

Nábytek tohoto období byl navrhován tak, aby byl pohodlný, trvanlivý a cenově dostupný. Ztráta nadbytečné ornamentiky nahradila jednoduchost a zdůrazněná byla funkčnost konstrukce. Biedermeier nebyl o přepychu. Byl o vkusu a jednoduchosti, která se stala symbolem nové éry.

Empír

V první polovině 19. století se styl Empire zrodil z touhy po harmonii, která pramenila ze starověkého Řecka a Říma. Odkazoval na monumentální prvky antiky, které byly spojeny s krásou a dekorativností ornamentů. Nábytek v empírovém stylu byl vyhlášen pro své ornamenty, které čerpaly inspiraci z flory a fauny antického světa. Palmové listy, akantové ornamenty a symbolika orlů se staly neodmyslitelnou součástí empírového designu. Každý kousek nábytku nesl v sobě příběh antických kořenů a symboliky, která zdůrazňovala jeho krásu a majestátnost.

Empir

Shabby Chic

Shabby Chic je styl, který v sobě nese kouzlo minulosti spojené s estetickým krásou a nostalgií. Tento styl vychází z antického nábytku, jehož dlouhá historie z něj dělá cenný klenot. Přitažlivost starých nábytkových kousků spočívá v jejich schopnosti vyprávět příběh, který obohacuje naši představivost. Shabby Chic vstupuje na scénu jako milovník těchto historických pokladů, který si cení každého šepotu minulosti, kterým jsou tyto kousky prostoupeny.

Shabby Chic

Ve správném prostředí dokážou antické kousky vytvořit atmosféru plnou nostalgie, okořeněnou špetkou tajemství. Shabby Chic zdůrazňuje estetiku tohoto přirozeného procesu stárnutí. To, co by mohlo být vnímáno jako nedokonalost, je ve skutečnosti estetickým klenotem. Shabby Chic není pouze o vzhledu, ale také o tom, jak se v každém kousku nábytku probouzí duch minulosti.

Koloniální styl

Koloniální styl představuje touhu přenést se do snového místa, ačkoliv možná jen na krátkou chvíli. Koloniální styl je bránou do těchto exotických míst, kde cestujeme v mysli na pláže se slunečními paprsky a do zemí, kde se nese vůně koření a dobrodružství. Jiná kultura, jiné místo a také odlišný nábytek.

Kolonialní styl

Koloniální nábytek tak není jen o estetice, ale o spojení s odlišnými kulturami. Inspirace z různých částí světa se odráží v každém kousku nábytku. Od exotických dřevin až po detaily zdobené ručně. Při pohledu na každý kousek nábytku koloniálního stylu se otevírá okno do světa, kde cestování je nekonečnou inspirací a domov je místem, kde se snová dobrodružství stávají skutečností.

Skandinávský styl

V období mezi světovými válkami se zrodil jedinečný designový směr, který se stal ikonou pohody, elegance a praktičnosti. Skandinávský design není jen estetickým prvkem, ale příběhem o soudržnosti a důležitosti rodiny, která se odráží skrze jedinečné kousky nábytku. Nábytek byl navrhován s ohledem na potřeby rodin, kde pohodlí a snadné používání byly klíčovými faktory. Skandinávský nábytek tak spojuje jednoduchost a eleganci s funkcionalitou, tvoříc harmonický celek.

Skandinávský styl

Rustikální styl

Rustikální styl není jen způsobem zařízení, je to cesta do srdce tradice a kouzla venkova. Rustikální styl se zakládá na hlubokých kořenech tradice a lidové kultury. Je to cesta zpět do časů, kdy venkovský dům nebyl jen místem k bydlení, ale také ohniskem rodinných hodnot a sdílených zážitků. 

Rustikální styl

Každý kus nábytku v tomto stylu nese v sobě dávno zapomenuté příběhy a zvyky, které spojovaly generace. Rustikální nábytek nevyžaduje dokonalé dokončení. Sám o sobě vítá trhliny a hrubost povrchu dřeva, což přidává autentičnost a jedinečný charakter. Přírodní krása nábytku neretušovaná časem vytváří atmosféru spojení s přírodou a venkovem. Jedním z klíčových prvků rustikálního stylu je omezení zbytečných ozdob. Nábytek sám o sobě je hlavním hrdinou příběhu, ať už je to starožitné křeslo nebo stůl se stopami minulých let.

Minimalistický styl

Minimalismus není jen designový směr, je to filozofie života. Tento styl se zrodil v Japonsku. Jeho čisté linie a jednoduché tvary nejenže zdobí interiéry, ale také přinášejí do života klid. Minimalistický design je odpovědí na chaos moderního světa a nabízí nám útočiště v klidném prostoru. Minimalismus umožňuje blažený stav uvolnění a uklidňující odpočinek bez narušení duševní pohody.

Minimalistický styl

Glamour styl

Styl glamour je velmi kreativní a tvůrčí. Klasické formy nábytku jsou obohaceny špetkou fantazie a stylového rafinovaného vkusu. Nábytek v tomto stylu není jen něco, co zaplní prostor. Je to umělecké dílo vyvedené do dokonalosti zlatými a stříbrnými odstíny, které se pyšní třpytivým nádechem luxusu. Každý kus je pečlivě zdoben a zdůrazňuje jeho jedinečnost a eleganci. Glamour není jen o nábytku. Je o vytváření prostředí, které doslova září.

Glamour styl

V tomto stylu se kreativita setkává s kontrastem. Zdobení je výrazné, barvy jsou smělé a materiály jsou vybírány s ohledem na jejich kontrast a efekt. Nápaditost v každém detailu přináší do interiéru neopakovatelnou atmosféru. Glamour je víc než jen styl - je to výraz osobnosti, která si troufá být výjimečná a uplatňuje svůj jedinečný vkus.

Provensálský styl

Sluneční paprsky zvou k venkovské idyle, kde se rodí kouzlo Provence. Světlé barvy a robustní nábytek vytvářejí podpis provensálského stylu. V každém kousku cítíte vřelost a rodinný nádech. Tato kombinace selské pohody s dotekem elegance vytváří jedinečný interiér, kde každý detail má svůj význam.

Provensálský styl

Styl Provence je jako okno do slunné krajiny a pole levandule. Vnímáte vůni a cítíte teplý dotek slunce. Zahrada se stává součástí interiéru, a každý kousek nábytku má za úkol vytvářet pohodlí a přivádět venkovskou atmosféru přímo do vašeho domova.

Eklektický styl

Příběh eklektického stylu začíná ve 30. letech 19. století, kdy designéři začali kombinovat prvky z různých historických období. Nábytek se stal jakýmsi kouzelným kaleidoskopem, který v sobě nese odlesky minulosti, od renesance po baroko, a proměňoval je v jedinečné kousky s novodobým šarmem. Eklektický nábytek se vyznačuje bohatou ornamentikou a detaily, které přidávají nádech luxusu a originality. Používá se mahagon, dub a různé druhy ovocných dřevin, které přidávají k jeho bohatství a jedinečnosti. Eklektický styl je prostorem pro kreativitu, zvědavost a nekonvenčnost, kde minulost a současnost společně tančí do melodie jedinečného a neopakovatelného designu.

Eklektický styl

Klasický styl

V dávných dobách, kdy se první sluneční paprsky klaněly antickému Řecku a Římskému impériu, se zrodil jeden z nejvýraznějších a nejtradičnějších nábytkářských stylů - styl klasický. První fáze francouzského klasicismu spadá do období panování Ludvíka XVI. ve Francii. Nábytek je vytvořen na základě geometrických tvarů. K jeho zdobení se používá zlacení a stříbření, malování a využití exotických dřevin. Příběh pokračuje i v období Direktoriátu, kde se dekorační prvky utišily a nábytek přijal jednodušší konstrukce s venkovskými motivy, jako jsou srpy a cepy. Poutavé stránky nábytkového románu zasahují do pozdního klasicismu, známého jako empire, kde nábytek nese raz monumentality a zdobí prostory svojí těžkostí a velikostí a je umocněn absencí nohou. 

Klasický styl

Mahagon, jako hlavní hrdina tohoto příběhu, se stává základním stavebním kamenem pro vytváření těchto klasických klenotů. Každý kousek nábytku nese ve svých dřevěných vláknech příběh doby, vkusu a umění, které přetrvává skrze generace. Pro milovníky kultury a tradice se klasický styl stává živým odkazem, jehož stránky odkazují na doby slávy, krásy a elegance.

Průmyslový styl

Chladná atmosféra a surovost, takový je interiér průmyslového stylu. Jeho typicky průmyslový charakter je drsný, pokud jde o design. Jeho vizuální ráz není pro každého, ale ti, kdo se do něj zamilují, ocení odvahu v odlišnosti. Uvnitř se setkáváme s odhaleným zdivem a průmyslovými konstrukčními prvky, které si původně našly cestu do továren a hal. Průmyslový charakter je podtržen používáním oceli a jiných tvrdých materiálů. Ocelové nosníky, stropy podpírané kovovými sloupy, kabely a odhalená potrubí se stávají nedílnou součástí výzdoby. Tyto prvky nejsou jen strukturální, jsou to i výrazné designové detaily.

Prumyslový styl

Velké prostory, odstíny šedi a nábytek připomínající dílnu jsou charakteristické znaky průmyslového stylu. To není jen estetika, ale skutečný příběh o minimalismu spojeném s robustním designem. Každý kus nábytku a každý detail má svůj účel a příběh, což vytváří dojem funkční elegance. Průmyslový styl je výzvou pro ty, kdo hledají v interiéru nejen design, ale i příběh o síle, odvaze a kráse v chladné eleganci.

Závěr: Když minulost ožívá v každém detailu

Styly ve světě nábytku jsou jako živé knihy, které vyprávějí příběhy éry a vkusu svých tvůrců. Každý ornament, každá linie a každý barevný odstín nám odkazují na éru minulou, kde nábytek nebyl pouze praktickým kusem vybavení, ale vyprávěl příběhy o společnosti, vkusu a dobových trendech. Kompozice ornamentů, zdobné techniky a mistrovství řemeslníků se stávají výraznými znaky, které zdobí naše prostory a dávají jim jedinečnou atmosféru.

Dnešní milovníci designu a umění nacházejí v těchto stylových pokladech nejen estetickou radost, ale i cestu k propojení minulosti s přítomností. A tak, když si vybíráme nábytek, nevybíráme pouze praktické kusy, ale příběhy a umělecká díla, která nám pomáhají vytvářet domovy plné historie, vkusu a jedinečného šarmu. V těchto stylizovaných interiérech se minulost stává součástí každodenního života, a my se můžeme ponořit do krásy a bohatství designu, který překračuje časové hranice a nabízí nám podnětnou cestu k objevování a užívání si krásy prostřednictvím nábytku a dekorací.