JAKÝ SYSTÉM JEDNOKŘÍDLÝCH POSUVNÝCH DVEŘÍ ZVOLIT?

Nejprve musíme zvážit, zda chceme dveře zásuvné do stavebního pouzdra nebo dveře posuvné závěsná na zeď. V prvním případě se o tom musíme rozhodnout již ve fázi stavby, protože dovnitř stěny musíme instalovat stavební pouzdro, ve kterém jsou dveře plně skryty. Instalace posuvných závěsných dveří na zeď je mnohem jednodušší, protože nemusíme zasahovat do stěny a vodítka jsou umístěna nad dveřním otvorem. Jednokřídlý posuvný systém je nejjednodušším typem posuvných dveří, který budou fungovat prakticky v každé místnosti a poskytuje skvělou funkčnost a komfort používání. Jednoduchý posuvný systém se skládá z jednoho dveřního křídla o tloušťce 30-45 mm a nástěnného nebo stropního vedení o délce 2 m, dvou ozdobných vodících válečků a dalších prvků umožňujících jejich bezpečnou instalaci a používání. Při výběru systémů posuvných dveří dbejte především na kvalitu jejich zpracování, a proto vybírejte vodítka posuvných dveří z kovu nebo oceli, která prošla příslušnými zátěžovými testy. Takové informace naleznete u všech dobrých výrobců systémů posuvných dveří.

 posuvne-dvere

Jednokřídlý posuvný systém by měl být nejen solidně vyrobený a odolný, ale také estetický. Další výhodou posuvných systémů je, že se kromě funkčnosti dají stylizovat a proměnit v dekoraci. Na trhu se můžete setkat s posuvnými dveřmi ze dřeva, kovu či skla nebo kombinací těchto materiálů. Do interiérů zařízených v rustikálním, boho, retro a industriálním stylu zvolte jednotný posuvný systém, jehož křídlo je vyrobeno ze surového dřeva s masivními vzpěrami a stejně výraznými kovovými vodítky pro posuvné dveře. Jednokřídlý posuvný systém s trochu jemnějším vedením s jednoduchým geometrickým tvarem v černé nebo ocelové barvě skvěle ladí s dřevěnými dveřmi v klasickém vzoru, s dveřmi kombinujícími dřevěnou zárubeň s prosklením a kovovými sloupky nebo s dveřmi v kovové zárubni s mléčně bílou nebo průhlednou glazurou. Takové systémy posuvných dveří budou dobře fungovat v bytech v klasickém nebo moderním stylu.

JAKÝ SYSTÉM DVOUKŘÍDLÝCH POSUVNÝCH DVEŘÍ ZVOLIT?

Při výběru dvoukřídlého posuvného systému bychom se pro takové řešení měli - stejně jako u jednokřídlých - rozhodnout již ve fázi výstavby a v již zabydleném prostoru volit spíše systémy nástěnné. Zde bude také nejdůležitější pohodlí a bezpečnost používání, vybírejte proto produkty osvědčených výrobců, vyrobené z nejkvalitnějších materiálů a podrobené zátěžovým testům. Dvojitý posuvný systém je ideálním řešením, pokud máme velmi prostorný byt, ale otevřené prostory se ukázaly jako nepraktické. Díky němu můžeme rozdělit interiér na menší zóny a zároveň zachovat jejich původní dispozici. Určitě poslouží i v případě nestandardních rozměrů dveřních otvorů. Dvoukřídlý ​​posuvný systém se skládá ze dvou křídel a dvou kolejnic, každá o délce 2 m, čtyř vodících válečků a dalších prvků umožňujících montáž.

 

Dvojitý posuvný systém je osvědčený způsob, jak rozdělit prostory. Volte masivní a nepravidelné dubové dveře namontované na výrazných kovových vodítkách. Takové systémy posuvných dveří jsou ideální pro rustikální interiéry a dodávají jim jedinečný charakter. V moderních interiérech můžeme zvolit dvojitý posuvný systém s kovovými křídly, který dokonale podtrhne jejich industriální charakter. V industriálních interiérech budou ideální posuvné dveře se zamýšleným korozním efektem a nejednotnou barvou, které dokonale imitují atmosféru opuštěné továrny. Jemnější dřevěné posuvné dveře, nejlépe s hladkým, geometrickým povrchem nebo s deskami uspořádanými do klasického vzoru, se budou dobře vyjímat v klasických i vintage interiérech. Moderní aranžmá si zamilují systémy posuvných dveří z hladce broušeného kovového šedého plechu. Pro okouzlující nebo moderní interiéry však bude ideální dvoukřídlý ​​posuvný systém uzavřený v kovovém rámu se zasklením a elegantními sloupky.

posuvne-dvere-sklenene

 

JAKÝ VNITŘNÍ SYSTÉM POSUVNÝCH DVEŘÍ ZVOLIT?

Na trhu jsou dva typy systémů vnitřních posuvných dveří. Systémy posuvných dveří do stěny mají vedení pro posuvné dveře umístěné do stavebního pouzdra, které je přímo ve stěně, díky čemuž jsou pro oči neviditelné a dveřím dodává lehkost. Mohou to být jednokřídlé nebo dvoukřídlé posuvné dveře. Tento systém vnitřních posuvných dveří umožňuje například oddělit obývací pokoj od kuchyně a zabraňuje šíření pachů a v případě potřeby otevřením obě zóny krásně propojí. Takové posuvné dveře se plně schovají uvnitř stěny, takže se nebijí se stylem interiéru a dají vám naprostou volnost při umisťování nábytku. Je třeba připomenout, že takové rozhodnutí by mělo být učiněno již ve fázi výstavby domu nebo bytu, protože již v obydleném prostoru bude tento typ systému vnitřních posuvných dveří vyžadovat výraznou rekonstrukci.

 

Na druhou stranu, pokud chceme ve svých interiérech něco změnit, aniž bychom museli rekonstruovat, měli bychom zvolit nástěnný systém vnitřních posuvných dveří. Takové posuvné dveře nám poskytnou více příležitostí pro zajímavý interiérový design, protože nejen dveřní křídlo nebo dveřní křídla budou poutavé, ale také horní viditelné vedení posuvných dveří bude dokonalou ozdobou. Do rustikálních interiérů můžeme zvolit masivní dřevěné dveřní křídlo s černými kovovými vodítky ve tvaru kruhu nebo masivní hrot kopí. Do minimalistických či moderních interiérů však volte kovové posuvné dveře s prosklením a sloupky a nenápadné vedení posuvných dveří s jednoduchým geometrickým tvarem v barvě co nejbližší barvě dveří nebo naopak v kontrastní barvě. Musíme však pamatovat na to, že nástěnný interiérový posuvný dveřní systém nebude tak účinný při tlumení zvuků. Nábytek je samozřejmě nutné umístit v minimální vzdálenosti 10 cm od stěny, po které se budou dveřní křídla posouvat.

 

JAKÝ SYSTÉM VENKOVNÍCH POSUVNÝCH DVEŘÍ SI VYBRAT?

Aby byl náš dům ještě funkčnější a originálnější, můžeme využít stále oblíbenější systém venkovních posuvných dveří. Samozřejmě se v tomto případě musíme pro takové řešení rozhodnout již při stavbě domu, protože posuvné terasové nebo balkonové dveře by měly být namontovány ve stěně, díky čemuž drží teplo a tlumí hluk. Systém venkovních posuvných dveří musí mít odpovídající parametry. Díky tomu si dveře udrží co nejdéle svůj krásný vzhled a budou dokonale chráněny před škodlivými vlivy slunce, deště nebo sněhu.

Vnější systém posuvných dveří se neotevírá dovnitř ani ven, takže v jeho blízkosti můžeme umístit nábytek bez obav, že by mu dveřní křídlo překáželo.

Nejdražší, ale také nejpevnější a nejodolnější je systém venkovních posuvných dveří z hliníku. Díky izolační vrstvě skvěle drží teplo a jeho barva se dá skvěle sladit s barvou fasády. Mnohem levnější a tedy nejoblíbenější jsou posuvné dveře z PVC, které mají všechny odpovídající parametry a poskytují dostatečnou tepelnou izolaci a umožňují zcela přizpůsobit jejich vzhled stylu domu a fasády. Přesto můžeme použít systém venkovních posuvných dveří v dřevěné zárubni, který působí vždy mimořádně elegantně a noblesně a opticky zútulní naše interiéry. Pamatujte však, že by měl být vyroben z nejkvalitnějšího dřeva a chráněn před škodlivými vnějšími faktory.

systém posuvných dveří

SYSTÉMY POSUVNÝCH DVEŘÍ – SHRNUTÍ

Systém vnitřních posuvných dveří je velmi moderní a stále oblíbenější řešení. Zajišťuje vysoký komfort a bezpečnost užívání a umožňuje kdykoli spojit nebo rozdělit daný prostor. Je také nejlepším řešením do malých, úzkých a obtížně zaříditelných místností, protože nám dává větší volnost při rozmístění nábytku. Neméně zajímavým a mimořádně elegantním řešením je systém venkovních posuvných dveří, který najdeme nejčastěji na balkonech a terasách. Při výběru venkovních posuvných dveří můžeme volit modely s kovovým, PVC nebo dřevěným rámem a průhledným sklem, které do našeho domu vnesou spoustu přirozeného světla, opticky ho zvětší a poskytnou nám nádherný výhled do okolí.