Odpovíme na tyto otázky a přiblížíme specifika těchto produktů

Dřevo je cenným darem přírody, které je oceňované po generace. Je to materiál přátelský k životnímu prostředí, který má pozitivní vliv na naši náladu a pohodu a zaručuje teplou a útulnou atmosféru v našich interiérech. Abychom si mohli vychutnat jeho krásu po dlouhá léta, je nutné pečovat o jeho hodnoty pomocí vhodných přípravků. A právě zde přicházejí na řadu vosky a oleje, ekologické a bezpečné produkty, vyrobené na bázi přírodních složek jako jsou rostlinné a dřevěné oleje nebo včelí vosk. Tyto přírodní produkty skvěle chrání dřevo a zdůrazňují jeho krásu, aniž by vytvářely na povrchu umělé, chemické, škodlivé vrstvy. Díky tomu se můžeme obklopit tím, co je krásné a zdravé.

brouseni-nabytku

Oleje jsou v kapalné formě, což jim umožňuje proniknout hluboko do struktury dřeva, čímž se dřevo stává odolnějším vůči vnějším vlivům. Dřevo napuštěné oleji nevysychá ani nepraská. Olej neucpává póry dřeva a na jeho povrchu se nevytváří tzv. filmová vrstva, kterou vytvářejí syntetické barvy a laky. Díky tomu dřevo "dýchá" a vlhkost se z něj může volně odpařovat. Díky těmto vlastnostem jsou oleje ideální pro nábytek do koupelen, kuchyní a dalších místností, kde je vysoká vlhkost.

Na druhou stranu vosk má pevnou konzistenci podobnou krému na boty, a proto nepronikne do dřeva tak hluboko jako olej. Tento přípravek pečuje o dřevo a chrání ho. Na povrchu pak tvrdne a vytváří silnou, antistatickou vrstvu, která chrání dřevo před prachem a nečistotami. Nábytek pokrytý voskem může volně dýchat a jeho povrch je chráněn proti pronikání vody.

Vosk se, po nanesení na dřevěný povrch a následném vybroušení, přemění na velmi tenkou, elastickou ochrannou vrstvu, která by měla být v určitých intervalech obnovována. Tato vrstva dává dřevu hedvábný lesk a příjemnou hladkost na dotek.

Je neuvěřitelné, že dřevo takto namořené a chráněné neztrácí své přirozené vlastnosti. Dotykem cítíme strukturu dřeva a při používání nábytku si můžeme užívat i jeho vůni. Další výhodou, která jednoznačně vyniká u vosků a olejů, je možnost provádění místních renovací, které nezanechávají žádné odstíny. Takový druh oprav není možný u lakovaných povrchů, jejichž renovace vyžaduje větší zručnost nebo pomoc truhláře. Vosk a olej se nanášejí ručně, štětcem nebo měkkým hadříkem, a následně se jemně leští. Přitom není nutné vynášet nábytek ven z domu nebo ho přenášet k truhláři.

natirani-stetkou

Pár rad na závěr

Při údržbě dřevěného nábytku je důležité nejen čistit, ale také správně ochraňovat jeho povrch. V tomto ohledu jsou vosky a oleje skvělou volbou. Jaké však jsou nejlepší postupy a co je třeba mít na paměti? Na závěr si připomeňme několik užitečných rad.

1. Voskování pro rustikální kouzlo: Vosky mají tu výhodu, že díky své pevné konzistenci pronikají do pórů a štěrbin dřeva, což je činí ideální volbou pro nábytek s rustikálním charakterem. Podtrhnou jeho jedinečný styl a přinesou mu autentický vzhled. Pokud se rozhodnete použít vosk, můžete pomocí několika vrstev dosáhnout velmi zajímavých a originálních efektů na dřevěné ploše.

2. Olejování pro dlouhotrvající ochranu: Oleje pronikají hlouběji do struktury dřeva a lépe ho chrání před vlhkostí. Proto jsou ideální pro nábytek v kuchyni, koupelně nebo na zahradě, kde je vystaven vysoké vlhkosti vzduchu. 

3. Ochrana před horkem: Pokud máte voskovaný nábytek, vyvarujte se kladení horkých nádob přímo na jeho povrch. Vlivem vysokých teplot by se vosk mohl roztavit a vytvořit nepříjemné skvrny. Místo toho používejte podložky a vyhněte se nechtěným překvapením.

4. Jednoduchá údržba: Péče o voskovaný a naolejovaný nábytek je velmi jednoduchá. Stačí lehce navlhčený hadřík s přípravkem určeným pro tento účel. Je však důležité pamatovat na to, že nadměrná vlhkost může dřevo poškodit, a proto je třeba s vodou zacházet opatrně.

S těmito tipy a triky bude váš dřevěný nábytek vždy v perfektním stavu a bude vypadat jako nový. Nezapomeňte, že pravidelná údržba prodlužuje životnost nábytku a udržuje jeho krásu.