Lakovaný nábytek – Výhody a nevýhody

Je nesporné, že lakovaný nábytek vypadá nádherně. Aby však dlouho vypadaly bezchybně, je nutné o něj řádně pečovat. Bohužel, dřevěný nábytek s lakovaným povrchem nikdy nebude tak odolný vůči mechanickému poškození jako například nábytek olejovaný. Příčina spočívá ve způsobu impregnace nábytku a vlivu povrchové úpravy na strukturu dřeva. U olejovaného nábytku máme co dočinění s hlubokou impregnací – prostředek k úpravě proniká do struktury dřeva a chrání ho tak, že vytváří vnitřní ochranu. Takto chráněné dřevo má schopnost samoregenerace, takže i když se objeví drobné nedostatky, je velká pravděpodobnost, že zmizí samy. 

U lakovaného dřevěného nábytku ochranný nátěr neproniká dovnitř dřeva, ale vytváří vnější vrstvu. Takto vytvořená vrstva laku může být považována za ochranný štít, který chrání dřevo před mechanickým poškozením, ale zároveň je samotný nátěr vystaven všem škodlivým faktorům. A pokud je povrch laku poškrábaný nebo odštípnutý, není jiné řešení a musíte z nábytku odstranit všechen lak a nanést jej znovu. Pokud pomineme vady na lakovaném povrchu, vznikne nám nejen nevzhledný kus bytového vybavení, ale vystavíme dřevěný nábytek vážnějším poškozením. "Holé" dřevo na místech, kde byla ochranná vrstva laku poškozena, se stává snadným cílem pro útok vlhkosti, vysokých teplot, ostrých nástrojů atd. 

lakování, olejování

Mezi výhody lakovaného nábytku bezesporu patří jistá důstojnost, kterou tyto kusy vnášejí do interiéru. Místnost, ve které jsou umístěny lesklé lakované kusy nábytku, se stává symbolem dobrého vkusu a modernosti. Hladké povrchy krásně odrážejí světlo a vizuálně zvětšují i malé a relativně tmavé místnosti. Bohužel, hladký povrch lakovaných čel je také noční můrou mnoha hospodyněk. Na takovém povrchu je vidět každé smítko prachu a co je ještě horší, každý otisk prstu. Pokud máte doma malé děti, je velká pravděpodobnost, že boj s otisky prstů na nábytku bude dlouhý a odsouzený k neúspěchu. Abychom však trochu zlepšili situaci lakovaného nábytku, je třeba zmínit, že je nemusíme tak často udržovat jako olejovaný nebo voskovaný nábytek.

Každodenní péče o lakovaný nábytek

Mezi výhody lakovaného nábytku patří jistě jeho snadná údržba. Pro každodenní péči o ně nejsou třeba žádné speciální čistící prostředky ani pokročilá technologie. Ve skutečnosti nám stačí čistý, měkký hadřík a trocha teplé vody s přídavkem mýdla nebo jemným prostředkem na mytí nádobí. 

Lakovaný dřevěný nábytek je vhodné otřít mírně navlhčeným hadříkem. Vyhněte se všem druhům čistících prostředků na bázi mléka, protože mohou způsobit matné zbarvení laku. Vyhnout byste se měli také všem prostředkům obsahujícím mikrogranule nebo drsným hadříkům a houbičkám. Jejich použití je téměř zárukou toho, že povrch nábytku poškrábete. Také je vhodné vyvarovat se kontaktu lakovaných částí nábytku s prostředky obsahující alkohol, aceton nebo amoniak – tyto látky rozpouštějí lak. 

Při každodenní péči o lakovaný nábytek je nutné rychle odstraňovat vzniklé skvrny a nečistoty. Skvrny nenechte na povrchu nábytku zaschnout, protože mohou způsobit trvalé zabarvení. I když dnešní laky jsou velmi odolné a účinně chrání dřevo např. proti nepříznivému působení vody, vyplatí se zajistit, aby desky skříní nebyly příliš dlouho v kontaktu s vlhkými skvrnami. Dřevěný nábytek nemá rád kontakt s vodou, bez ohledu na to, zda je impregnován.

olej,lak

Renovace lakovaného nábytku krok za krokem

Jednou za několik let přichází čas, kdy krásné, lesklé a hladké povrchy lakovaného nábytku přestávají okouzlovat svou bezchybností. V takových případech je nutné sáhnout po prostředcích radikálnějších než je hadřík z mikrovlákna a trocha vody. Renovace lakovaného nábytku je poměrně časově náročný proces a vyžaduje preciznost, ale s vhodnou přípravou ho každý zvládne samostatně v domácích podmínkách. Zárukou úspěchu je důkladné odstranění staré vrstvy laku z obnovovaného nábytku. Lak je poměrně tlustý a tvrdý a odstranění staré ochranné vrstvy může lidem bez zkušeností představovat určitou obtížnost. Existuje několik způsobů, jak odstranit starou ochrannou vrstvu z lakovaného nábytku:

  • použití brusného papíru – od hrubého až po jemný zrnitý 

  • použití horkovzdušné pistole a špachtle 

  • použití speciální chemické látky a špachtle

První metoda je časově nejnáročnější a nejúnavnější, ale zároveň je nejčastěji zvolenou metodou, zejména pro ty, kteří lakovaný nábytek renovují poprvé. Proč? Použití brusného papíru je pro čištěné povrchy relativně bezpečné, nevhodným použitím horkovzdušné pistole může dojít k popálení vrchní vrstvy dřeva pod lakem a chemikálie na odstraňování laku jsou hořlavé a je třeba dávat velký pozor, abyste je z nábytku důkladně očistili. Při seškrabávání laku špachtlí je nutné být opatrný, aby nedošlo k poškození dřevěné vrstvy. 

Jakmile se zbavíte starého povlaku, nejtěžší část práce máte za sebou. Poté je nutné pečlivě přebrousit povrch nábytku, odstranit prach, umýt a nechat vyschnout. Následně nábytek pokryjte novou vrstvou laku. K tomu je třeba vybrat ochranný a dekorativní prostředek a nanášejte jej na nábytek širokým štětcem nebo malířským válečkem. Výrobci laků doporučují použití 2-3 vrstev přípravku, mezi jednotlivými vrstvami je nutné počkat cca 4 hodiny. Pokud brousíte jednotlivé vrstvy laku (kromě vrchní, poslední vrstvy) jemným brusným papírem, existuje větší pravděpodobnost, že se vám podaří vyhnout se vzniku vzduchových bublin a různým nerovnostem.

Závěrem

Péče o lakovaný nábytek není nijak složitá, ale vyžaduje pravidelnost a citlivý přístup. S vhodnými postupy a správnými prostředky lze zajistit dlouhou životnost a zachování krásy tohoto nábytku. Denní údržba spočívající v jemném setření a pravidelném odstraňování skvrn je základem. Pokud však dojde k opotřebení nebo ztrátě lesku, není nic jednoduššího než provést renovaci sami doma. S důkladnou přípravou a pečlivým provedením lze obnovit lesk a eleganci lakovaného nábytku, čímž prodloužíte jeho životnost a zachováte jeho původní kouzlo. Buďte ohleduplní při výběru čistících prostředků a postupujte opatrně při renovaci, abyste si udrželi nábytek v optimálním stavu ještě dlouho do budoucna