Renovace nábytku – Co budete potřebovat?

Renovace nábytku nátěrem a prvků jako jsou nábytkové úchytky, nábytkové úchytky knoflíky nebo nožičky nejenom umožní opravit poškozený nábytek, ale také úplně změnit jeho vzhled. Nejlépe se pro renovaci hodí nábytek z masivního dřeva, ať už jde o stůl, regál, psací stůl, komodu nebo postel. Dřevo je i přes svou odolnost velmi plastický materiál, který se snadno zpracovává.

Samostatná renovace nábytku bude snažší, pokud si před zahájením připravíte potřebné nářadí a příslušenství.

To bude zahrnovat:

  • jemnozrnný a hrubozrnný brusný papír
  • bruska
  • škrabka
  • horkovzdušná pistole
  • barva na dřevo, lak, nátěr, olej
  • nábytkové rukojeti
  • nábytkové knoflíky
  • nožky
  • nábytkové kování
  • štětec
  • fólie k ochraně podlahy a dalšího nábytku

Renovace nábytku svépomocí - Jak začít?

Pokud již máte připravené vhodné materiály a nářadí a zabezpečili jste podlahu a další nábytek fólií, nabízí se otázka, jak nábytek renovovat? Začněte renovaci tím, že povrch nábytku odmaštíte, a následně obrousíte starou vrstvu laku nebo barvy. K tomuto účelu můžete použít hrubozrnný papír a následně povrch nábytku uhladit jemnozrnným brusným papírem. Samotná renovace nábytku s nepravidelnými tvary bude vyžadovat použití horkovzdušné pistole nebo brusky.

renovace-štokrle

K vyplnění mezer ve dřevě můžete použít tmelovou hmotu, která je nejenom extrémně trvanlivá, odolná a nedrolí se, ale lze ji navíc i brousit a leštit. Pamatujte, že při renovaci dřevěného nábytku by měl být směr broušení podél vlákna. V opačném případě by na jeho povrchu mohly vzniknout drsné hrany, které způsobí, že váš DIY nábytek bude velmi nevzhledný.

Jak obnovit nábytek, aby okouzlil svým vzhledem?

Po takové přípravě bude samotná renovace nábytku spočívat hlavně v jeho impregnaci a nátěru. Před nanesením prvních vrstev těchto přípravků důkladně očistěte povrch nábytku od prachu a poté setřete vlhkým hadříkem. Pokud chcete zdůraznit přirozenou krásu dřevěných prvků, ošetřete je olejem, lakem nebo lazurou. Pokud se však snažíte nábytku DIY dodat zcela nový vzhled, můžete sáhnout po široké škále barev na dřevo.

Barevné nátěry

Renovace dřevěného nábytku pomocí nátěru umožňuje zvýraznit přirozenou krásu dřeva. Lazura proniká hluboko do její struktury, rovnoměrně se roztírá a nezanechává skvrny. V důsledku toho získá váš DIY nábytek elegantní saténový lesk.

Patinování

Patinování je skvělý způsob, jak dodat nábytku zajímavý a originální vzhled. Nejprve natřete hrany a vyčnívající sochařské prvky nábytku, jako jsou nábytkové nohy nebo nábytkové úchytky, tmavším nátěrem nebo mořidlem a poté celý nábytek ošetřete světlým nátěrem. Nakonec jednoduše přetřete prvky, které byly předtím natřeny tmavou barvou, brusným papírem, abyste získali fenomenální a jedinečný starožitný DIY nábytek.

Díky patinování bude nábytek vypadat starší, než ve skutečnosti je. Díky této technice získají váš nábytek nejen vintage vzhled, ale také dodá interiéru specifickou atmosféru.

natírání-nabytku

Metoda suchého štětce

Samotná renovace nábytku s využitím metody suchého štětce umožňuje přidání neuvěřitelného kouzla. Stačí aplikovat na povrch nábytku vrstvu tmavé barvy nebo laků, a po jejím vyschnutí nanést další vrstvu, tentokrát světlejší barvy, pomocí štětce s tvrdými štětinami. Nezapomeňte však jeho špičku jen mírně namočit do barvy a jemnými pohyby natírat povrch nábytku. Renovace nábytku touto metodou přinese vašemu nábytku lehké stopy „škrábání“, což přidá na jejich autentičnosti.

Dekupaž

Jak obnovit nábytek, zejména ten velmi poškozený? Ideálním řešením je metoda decoupage. Renovace nábytku pomocí této metody spočívá v nalepení papírových motivů rostlinných nebo lidových vzorů na dříve natřený nábytek. Abychom se zbavili nerovností, stačí renovovaný nábytek přetřít transparentním lakem. Dekupaž je ideální způsob, jak renovovat nábytek jako je komoda, skříň nebo židle, které budou okouzlovat svým novým vzhledem.

Doplňky, které dají vašemu nábytku druhý život

Vlastní renovace nábytku dává neomezené možnosti změny jejich vzhledu a přizpůsobení stylu ostatního nábytku a místnosti, ve které se nachází. Před zakoupením nezbytných nábytkových doplňků si však promyslete celkovou koncepci jejich dekoru.

Nábytkové kování a úchyty

Dekorativní nábytkové úchytky vyřezávané ze dřeva jsou ideální pro nábytek vyrobený v rustikálním, skandinávském a klasickém stylu, zatímco litinové nábytkové úchytky lze použít ve vintage nebo provensálském interiéru.

Nohy a nábytková kolečka

Pokud chcete, aby byl váš nábytek byl více funkční, můžete vybavit své oblíbené křeslo, psací stůl nebo sekretář nábytkovými kolečky, díky kterým jej snadno přemístíte z místa na místo.

Kovové doplňky

Renovace dřevěného nábytku se neobejde bez nového kování. Pokud dojde k poškození nábytkového kování, jako jsou panty, závěsy, vodítka zásuvek, zámky nebo dveřní západky, nemusíte veškerý nábytek najednou vyhazovat a vystavovat se vysokým nákladům na pořízení nového. Nábytkové kování je malým nákladem a skvělým řešením, jak dát poškozenému nábytku druhou šanci.

Samotná renovace nábytku bude vyžadovat spoustu času a úsilí. Někdy vás toto úsilí může odradit. Přesto je renovace nábytku svépomocí nesmírně uspokojivá činnost, díky níž nejen ušetříte peníze za nový nábytek, ale především vdechnete svým oblíbeným kusům nového ducha, vtisknete do nich část sebe a zcela přizpůsobíte jejich vzhled svému vkusu a preferencím.