Stolové podnože nebo nohy

Stolové nohy a podnož v sobě neskrývají žádný zásadní rozdíl. Záleží tak zcela na vašem vkusu a designu, čemu dáte přednost. Stolové nohy, popřípadě jedna centrální stolová noha, se hodí převážně do rustikálního interiéru. Naopak stolové podnože se dnes hojně využívají v moderních bytech. Oba typy zastupují nejen funkční stránku v podobě stabilní podpěry desky, ale také stránku designovou. Nábytkové nohy můžeme, pro jednodušší přehled, rozdělit do 4 skupin:

  1. Stolové nohy - může být jedna centrální noha nebo více nohou v závislosti na rozměrech stolu;

  2. Stolová podnož - nejčastější se skládá ze dvou nohou, které jsou k sobě svařeny nebo přišroubovány;

  3. Nábytkové nohy - nízké nožky určené především ke skříním a komodám;

  4. Rektifikační patky - lze je výškově nastavit a slouží pro vyrovnání nerovností podlahy

Jaký zvolit materiál

Správně vybraná podnož dokonale podtrhne celkovou atmosféru místnosti. V první řadě vybírejte takovou podnož, které se hodí do vašeho interiéru. Zda se má stát součástí již zvoleného stylu nebo naopak chcete něco jiného, co se stane výraznou dominantou. Dnešní trh nabízí dva druhy materiálu - dřevo a kov. Kovové podnože je vhodné použít v kombinaci s těžkým masivním dřevem, kterému poskytne stabilní oporu. Slabší nohy, tzv. slim, se skvěle hodí do jednoduše zařízeného interiéru, naopak masivní podnož dokonale vynikne v bytech v industriálním stylu. Pokud máte slabost pro přírodní suroviny, pak je jednoznačnou volbou podnož z masivního dřeva. Ta má krásně vyditelné suky a prasklinky charakteristiké právě pro dřevo a je tak jedinečným a originálním doplňkem. 

Díky kovovým podnožím si můžete snadno a jednoduše stůl sami snadno vytvořit. Stačí pouze přišroubovat nohy nebo podnož k desce a vytvořit tak zcela nový pracovní prostor nebo jídelní stůl. Kromě toho můžete zvolit také nízké nábytkové nohy, ze kterých můžete sestavit krásný konferenční nebo noční stolek. Kovové podnože působí krásně a vzdušně a docílíte s nimi celistvého vzhledu v interiéru a zároveň vám poslouží opravdu dlouhá léta. 

Zásadní je správná výška

Správná výška je bezesporu velice důležitá a je dobré řídit se nejzákladnějšími pravidly. Nábytkové nohy ke skříním, komodám nebo nočním stolkům je vhodné volit do výšky 20 cm. Pro konferenční stolky je vhodná výška noh nebo podnože kolem 40 cm. Pokud sháníte podnož pod jídelní stůl, pak volte výšku nad 60 cm. Velikostních alternativ je v nabídce celá řada, a tak záleží na vás, jaké výška vám bude vyhovovat. 

Nezapomeňte vše sladit

Aby vše ladilo a působilo to hezky je dobré věnovat svou pozornost kromě materiálu také barvám a tvarům. A zde se můžete vyřádit. Můžete vybírat z podnoží, které krásně splynou s deskou stolu a s celým interiérem nebo naopak podnoží, které bude dokonalým kontrastem. Ocelové podnože u nás naleznete ve dvou barvách. Klasická černá je doplněna o surovou ocel, které je ošetřena pouze průhledným lakem. Tyto výrazné a na první pohled dominantní barvy se skvěle hodí k přírodním deskám z masivního dřeva. Dřevěné nohy nejsou ošetřeny a je potřeba je naimpregnovat. To umožňuje přizpůsobit je stávajícímu interiéru. Široký výběr pak nabízí nejrůznější tvary. Výběr zde závisí zcela na vašem vkusu a přání. Nechte se vést svou vlastní fantazií a kreativitou a vytvořte si originální kus nábytku.