NEŽ ZAČNETE – CO JE OLEJOVÁNÍ NÁBYTKU?

Údržba dřevěného nábytku – a dalších předmětů ze dřeva – olejem je velmi snadná a vysoce efektivní. Největší výhodou tohoto způsobu impregnace dřeva je, že přípravek nevytváří na nábytku vnější ochrannou vrstvu, ale proniká hluboko do struktury dřeva, zlepšuje jeho celkový stav a chrání ho zevnitř. Velmi důležitou vlastností tohoto typu údržby nábytku je fakt, že povrch dřeva zůstává nezměněn, zachovává si svůj přirozený vzhled a matný, sametový povrch. Krásu dřevěných povrchů umocňuje použití oleje, protože se zvýrazní kresba dřeva a zvýrazní se barva. Jediným vedlejším efektem olejování dřevěného nábytku je, že dřevo v průběhu let ztmavne – to souvisí s přirozeným procesem stárnutí a tento stav je třeba považovat za zušlechťování vzhledu starého dřevěného nábytku.

OLEJOVÁNÍ NÁBYTKU KROK ZA KROKEM
KROK 1 – VYBERTE SI SPRÁVNÉ PŘÍPRAVKY

Ne každý ví, že přípravky na impregnaci nábytku je třeba vybírat nejen z hlediska použitého materiálu. Popis vašeho zařízení jako dřevěného není dostatečným kritériem pro výběr konzervačních látek. Velmi důležitý je druh dřeva, ze kterého je nábytek vyroben, a podmínky, ve kterých je používán. Dřevěný zahradní nábytek a kuchyňské linky z masivu ochráníme zcela jiným způsobem a proti jiným faktorům. Pro dřevěný nábytek, který není vystaven mnoha škodlivým faktorům (vysoká vzdušná vlhkost, kontakt s vodou, náhlé a výrazné změny teplot, intenzivní používání), postačí přírodní rostlinné oleje, se kterými se v domácí kuchyni setkáváme každý den: řepkový olej , lněné popř. kokos bude skvělý pro namáčení a ochranu dřevěných povrchů. Nábytek vystavený mnoha nepříznivým faktorům je vhodné impregnovat pomocí profesionálních přípravků, ale pozor: vždy si přečtěte informace na etiketě výrobku nebo požádejte o pomoc s výběrem vhodné impregnace zkušeného prodejce, protože různé druhy dřeva vyžadují různé ošetření. Specializované oleje na dřevěný nábytek používaný v kuchyni, koupelně nebo na zahradě jsou často obohaceny o protiplísňové látky, které brzdí růst plísní nebo chrání dřevo proti různému hmyzu.

KROK 2 – ČIŠTĚNÍ POVRCHU DŘEVA

Aby celý proces olejování nábytku proběhl správně a přípravek měl šanci proniknout hlubokou strukturou dřeva, musí být nábytek na impregnaci řádně připraven. Pokud je kus nábytku starý a v minulosti byly používány některé způsoby údržby, ale chceme jej osvěžit a dobře ochránit olejem pro další roky používání, celý dřevěný povrch přebrousíme brusným papírem, čímž se zbavíme zbytků impregnace. Nový nábytek zakoupený v surovém stavu, tedy nepokrytý žádným ochranným nátěrem, by měl být také broušen - ne proto, aby se odstranily např. zbytky starého laku, ale aby se otevřely póry dřeva a usnadnilo se pronikání oleje do interiéru nábytku . Po obroušení dřevěného povrchu opatrně odstraňte prach a další nečistoty mírně navlhčeným měkkým hadříkem. Tato fáze olejování nábytku by měla být ukončena důkladným vysušením nábytku.

techniky olejování

KROK 3 – NANÁŠEJTE OLEJ NA DŘEVĚNÉ POVRCHY

Nanášení oleje na dřevěný povrch je nesmírně jednoduchá a příjemná činnost. Stačí čistý a přiměřeně měkký hadřík nebo široký kartáč s měkkými štětinami. Přípravek by měl být aplikován podél zrna. Je třeba pamatovat na to, že olej je třeba na dřevo nanést „do rezervy“ – tj. musí ho být o něco více, než si myslíme, že dřevo dokáže absorbovat. Myšlenka je taková, že přebytečný olej z povrchu prken „steče“ do dřeva. Pokud naneseme příliš tenkou vrstvu, přípravek nebude mít šanci dostat se do všech vnitřních vrstev dřevěného nábytku. Po nanesení oleje počkejte hodinu - během této doby produkt dosáhne hluboké struktury. Pomocí papírové utěrky jemně odstraňte přebytečný přípravek z povrchu nábytku.

dřevo-dekor

KROK 4 – NANESTE DRUHOU VRSTVU OLEJE... NEBO OSM!

K úplné ochraně dřevěného nábytku obvykle nestačí jediná vrstva oleje. Proto byste v dalším procesu olejování nábytku krok za krokem měli nanést další vrstvu oleje a pak ještě hodinu počkat. 2-3 vrstvy oleje jsou dostatečnou ochranou pro nábytek do ložnice a obývacího pokoje. Kuchyňský a koupelnový nábytek i dřevěný zahradní nebo terasový nábytek napusťte více olejem, obvykle je potřeba 6 až 8 vrstev přípravku. Práce na olejování nábytku může trvat o něco déle a stane se z ní zdlouhavá a monotónní činnost, ale je to námaha, která se jistě vyplatí, protože takto chráněné dřevěné povrchy zůstanou nepříznivými podmínkami prostředí neovlivněné a statečně vydrží intenzivní používání.

olejování-nábytku

KROK 5 – PAMATUJTE NA ÚDRŽBU

Při rozhodování o impregnaci nábytku olejem si musíte uvědomit, že konzervace dřeva není jednorázový proces. Jednou za čas by se měly všechny činnosti spojené s olejováním nábytku zopakovat - u většiny zařízení stačí naolejování jednou ročně a pokud je nábytek udržován v nepříznivých podmínkách pro dřevo a je ve stálém, intenzivním používání, olej by měl aplikovat každých 4-6 měsíců.