Co je olejování dřeva?

I ten nejodolnější a nejpevnější druh dřeva by měl být před použitím vždy řádně chráněn.
Pokud přeskočíme proces impregnace dřevěného nábytku, podlah a dekorativních prvků, stav neošetřeného dřeva se začne brzy zhoršovat. Pokud patříte mezi ty, kteří nemají rádi lesklé povrchy, bude pro vás proces olejování (namáčení dřeva přírodními rostlinnými oleji) skvělou alternativou. Vzhledem k tomu, že jsou oleje v kapalné formě, pronikají tak hluboko do struktury dřeva. To se tak stává dokonale odolné i zevnitř. Na dřevěném povrchu pokrytém olejem není viditelná vrstva při oděru jako u lakovaných povrchů. Díky tomu si nábytek a podlahy, které jsou olejem impregnovány, zachovávají přirozený a krásný vzhled. Povrch dřeva zůstane matný, kresba se krásně zvýrazní a dřevo je sametově příjemné na dotek. Většina přípravků na olejové bázi dostupných na trhu nijak výrazně nemění barvu dřevěných povrchů. Efekt je vskutku velmi jemný a přirozený. Nicméně dřevěný povrch, který byl podroben procesu olejování, časem ztmavne. Jedná se o přirozený proces stárnutí a změny barvy. S přibývajícími léty tak získává dřevo ušlechtilejší vzhled.

dřevěné desky
Olejování a jaké zvolit přípravky

Je pravdou, že prakticky každý rostlinný olej bude velmi dobře plnit svou roli pokud jej použijeme k impregnaci dřevěných povrchů. Dobře se bude dařit také olejům, které se používají v kuchyni. Řepkový olej, kokosový olej, lněný olej - každý z nich bude mít mírně odlišný účinek, ale všechny lze použít k ochraně dřevěného nábytku a podlah. Pokud však má být dřevěný nábytek umístěn v místnosti se ztíženými podmínkami, jako je vysoká vlhkost nebo náhlé změny teplot nebo pokud víme, že dřevěná podlaha bude velmi intenzivně využívána, rozhodně se vyplatí použít na olejování dřeva pouze profesionální přípravky. Ty jsou obohaceny o látky, které brzdí rozvoj plísní a chrání před škůdci.

Olejování krok za krokem

Proces ochrany dřevěného povrchu olejem je velice jednoduchý a snadno ho zvládnete sami. Nemusíte mít speciální znalosti, ani nepotřebujete žádné speciální vybavení. Celý proces impregnace by měl začít důkladným očištěním povrchu dřeva. Pokud se jedná o surové dřevo, které nebylo nikdy ošetřeno, je lepší povrch zbrousit. Díky tomu se otevřou póry a olej snadněji pronikne do struktury dřeva. Po zbroušení povrchu odstraníme pomocí měkkého navlhčeného (ne mokrého) hadříku prach a nečistoty. Po zaschnutí dřevěného povrchu můžeme začít s olejováním. Olej nanášejte štětcem nebo měkkým čistým hadříkem. Po nanesení olejové vrstvy počkejte přibližně hodinu. To je dostatek času na to, aby přípravek pronikl hluboko do struktury dřeva. Poté pomocí papírové utěrky odsajte přebytečný olej, který zůstal na povrchu. Po další hodině můžeme aplikovat další vrstvu oleje. Opakujte kroky dokud nedosáhnete požadovaného účinku. Obvykle se nanáší dvě až osm vrstev. V závislosti na množství nanesených vrstev bude dřevo v různé míře odolné vůči nepříznivým vnějším podmínkám. Zvláštní pozornost je důležité věnovat dřevěnému nábytku nebo dřevěným podlahám, které budou umístěny v místnostech se ztíženými podmínkami, například v kuchyni, koupelně, na terase nebo na zahradě. V případě dřevěného nábytku, který bude umístěn v ložnici nebo v obývacím pokoji, postačí dvě až tři vrstvy oleje. Proces impregnace by se měl opakovat přibližně jednou za tři roky. Ve vlhkém nebo velmi intenzivně používaném prostředí je vhodné opakovat impregnaci každý rok.


Výhody a nevýhody olejování dřeva

Olejování dřeva nám přináší celou řadu výhod:
1/ Dřevo po takovém procesu vypadá stále velmi přirozeně. Metoda je proto ideální pro renovaci nábytku v rustikálním, skandinávském a provencálském stylu.
2/ Tento způsob ochrany dřeva je relativně levný a snadno proveditelný i svépomocí.
3/ Oleje jsou vesměs složeny z přírodních složek. Metoda je tedy ekologická a bezpečná pro děti nebo alergiky.
4/ Přípravek nezůstává na povrchu, ale proniká hluboko do struktury dřeva. Díky tomu je dřevo správně navlhčené, nevysychá a nepraská.
5/ Olejem naimpregnované dřevo má tendenci se samoregenerovat. Pokud se stane, že se na dřevěném povrchu objeví hluboký škrábanec, dřevo se samo zacelí a stopa po poškození je téměř neviditelná.
6/ Nanesením oleje na dřevo se neucpávají póry, dřevo může dýchat a uvolňovat tak přebytečnou vlhkost. Proto je také tento proces skvělým řešením do místností s vysokou vlhkostí.


Jako každá metoda i olejování není zcela bez vad. Mezi největší nevýhody patří nutnost provádět opakovací procedury impregnace. Odpůrci této metody považují za nevýhodu také proces přirozeného tmavnutí dřeva. Tak či tak, rozhodnutí zůstává jen na vás.