DŘEVĚNÉ DESKY DO KUCHYNĚ A KOUPELNY

Kuchyně a koupelna jsou dvě nejpoužívanější místnosti v domě. V první řadě plní užitné funkce, ale neméně důležitá je i jejich estetika. Jedním z nejdůležitějších prvků jejich povrchové úpravy jsou pracovní desky, které by měly být odolné vůči poškození a dalším faktorům převažujícím v těchto interiérech. Mnoho lidí volí keramickou nebo konglomerátovou pracovní desku kvůli atraktivní ceně, méně často skleněnou nebo ocelovou pracovní desku do moderních, industriálních a minimalistických interiérů, stejně jako žulu, mramor nebo travertin do interiérů plných luxusu a prestiže. Žádná z nich se však dřevěným pracovním deskám nevyrovná přírodním vzhledem a nadčasovým kouzlem, které léty získávají.

drevena-deska

DŘEVĚNÁ KUCHYŇSKÁ DESKA - VÝROBA A ÚDRŽBA

Dřevěná pracovní deska, i když před asi tuctem let méně běžná, je nyní stále více oceňována jako odolný a efektivní způsob úpravy interiérů. Zpravidla byly nahrazeny vyrobenými deskami na bázi dřeva, a přestože v mnoha případech dřevo imitují docela dobře, na první pohled je poznat, že nejde o přírodní dřevo. Tyto desky jsou méně odolné proti mechanickému poškození a poškrábání než deska dřevěná, a co víc, v případě většího poškození je nelze renovovat, takže je musíme vyměnit za nové.

LEPENÉ NEBO MASIVNÍ DŘEVO?

Na trhu najdeme různé typy kuchyňského nábytku, které se liší způsobem výroby: pracovní deska z lepeného dřeva, která se skládá z více desek, a pracovní deska z masivu z jedné pečlivě vybrané desky. V případě překližky je dřevěná kuchyňská deska mnohem odolnější proti vlhkosti, protože je méně náchylná k deformaci a působením vlhkosti a páry nepraská. Díky masivní překližce zase získáme mnohem přirozenější vzhled našeho stolu nebo kuchyňské desky, díky čemuž je naše kuchyně neobyčejně elegantní.

LAKOVÁNÍ A OLEJOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KUCHYŇSKÝCH DESEK

Pamatujte však, že dřevěné kuchyňské pracovní desky je nutné chránit vhodnými laky nebo oleji. Lakování dřevěné desky nejenže dodá povrchu krásný lesk, ale především zvýší jeho odolnost proti vlhkosti a usnadní údržbu. Je však třeba mít na paměti, že nalakováním vrchní části bude méně odolná vůči vysokým teplotám. Olejované povrchy se zase chovají přesně opačně – jsou odolnější vůči kontaktu s horkým nádobím, ale méně odolné vůči kontaktu s vodou. Přesto oleje a vosky pronikají hluboko do struktury dřeva, tím ho konzervují a dodávají mu krásný, přirozený vzhled.

drevena-deska

KOUPELNOVÉ DESKY - CESTA KE KRÁSNÉMU, ČISTÉMU A BEZPEČNÉMU INTERIÉRU

Stejně jako v případě kuchyňských desek bychom i při výběru koupelnových desek měli dbát na způsob jejich výroby a na správnou ochranu a zpevnění jejich povrchu proti škodlivým faktorům. Než však zapneme prohlížeč a najdeme svůj vysněný design koupelnového interiéru, pojďme se blíže podívat na typy koupelnových desek a materiály, z nichž jsou vyrobeny.

PROČ SI VYBRAT DŘEVĚNOU DESKU POD UMVADLO?

Na začátek stojí za zmínku, že závěsná umyvadla se pomalu stávají passé, pokud jde o módní, elegantní a funkční uspořádání koupelnového prostoru. Deska pod umyvadlo je skvělou volbou, jak udržet v koupelně pořádek, protože právě na její povrch bude stříkat voda při mytí rukou. Dřevěné koupelnové desky pod umyvadlo navíc vypadají vždy elegantně a nadčasově a ladí s mnoha styly.

Z JAKÝCH DRUHŮ DŘEVA JSOU VYROBENY KOUPELNOVÉ DESKY?

Při výběru správné koupelnové desky v prvé řadě dbejme na její velikost – musíme dbát na to, jak velký prostor potřebujeme pro uložení koupelnových věcí a kolik času máme na úklid desky, aby odpovídala individuálním potřebám. Neméně důležitým faktorem je, z jakého dřeva je vyrobena. Kuchyňská pracovní deska je každý den vystavena vlhkosti nebo vodní páře, a proto nebude vhodný každý druh dřeva. Rozhodně je nejlepší volit pracovní desky z exotických dřevin, jako je teak, jatoba, merbau, mahagon, které jsou však dražší než původní druhy. Mezi nimi stojí za to vybrat dub, buk a jasan. Tyto dřeviny jsou přirozeně odolnější vůči vlhkosti, proto se nejčastěji doporučují k dotvoření funkčního prostoru. Pamatujte, že taková koupelnová deska by měla být nutně pokryta lakem nebo olejem, které navíc ochrání její povrch před vlhkostí, díky čemuž se budeme moci těšit z krásné koupelnové desky po mnoho let.

DŘEVĚNÉ DESKY A TYP MATERIÁLU

Výběr správné nábytkové desky, bez ohledu na typ místnosti, bude také diktován typem materiálu, ze kterého byla vyrobena. Na trhu dostaneme návrhy dřevěných stolových desek z exotických a ušlechtilých dřevin jako je jatoba, merbau, teak, ale častější jsou české odrůdy dřevin jako dub, buk, borovice, smrk, jasan, ořech nebo akát. Není však pochyb o tom, že desky z dubu nebo borovice jsou v převaze a má to svůj důvod – oba mají odlišné vlastnosti, vzhled i použití. Přesto obojí vypadá krásně a elegantně, ať už tvoří stoly, kuchyňské stolky, konferenční stolky, schody, lavice nebo závěsné police psacích stolů. Díky tomu, že si desku stolu můžeme vybrat sami, stačí místo nákupu již hotového vybavení nanést příslušné lakování nebo olejování a poté vybrat dřevěný nebo kovový podnož zajímavých tvarů.

drevena-deska-tmava

DUBOVÉ DESKY - ODOLNOST A ELEGANCE NA SPOUSTU LET

Dubové dřevo je vysoce odolné proti poškrábání a nárazům, což z něj dělá perfektní materiál pro nábytek. Je odolný i vůči vysoké teplotě, za předpokladu, že je předem chráněn ochrannými vrstvami proti škodlivým faktorům, takže se nemusíme bát, že jeho povrch rychle zničíme. Díky tomu je dubová pracovní deska poměrně nenáročná na údržbu – její povrch stačí pravidelně otřít jemnými saponáty nebo vlhkým hadříkem a následně vytřít do sucha, aby si déle udržel krásný vzhled.