Jak vybrat potřebný nábytek do ložnice

Základní funkcí ložnice je poskytnutí uživatelům maximální pohodlí k odpočinku a vydatný spánek. Než si koupíte veškerý nábytek do ložnice, který se vám líbí, pečlivě si promyslete prostorové možnosti místnosti. Pokud do ní pořídíte příliš mnoho kusů nábytku, může se stát, že nebudete mít dostatek místa na vytažení zásuvky zpod postele nebo na otevření dveří od šatní skříně.

Srdcem ložnice je bezesporu postel. Při koupi postele vycházejte především z proporcí místnosti. Velikost by měla být přizpůsobena nejen počtu osob, ale i jejich výšce. Jedna osoba opravdu nepotřebuje velkou manželskou postel, aby se pohodlně vyspala, zatímco dva lidé by se neměli mačkat v těsné posteli. Postel je proto prvním klíčovým nábytkem, který si vyberete. Až po té vybírejte šatní skříně, komody s prostornými zásuvkami a noční stolky. Při nákupu dalšího nábytku, dbejte na prostorové možnosti vaší ložnice.

šatní skříně
Pravidla pro uspořádání nábytku v ložnici

Postel do ložnice umístěte jako první, tím zjistíte kolik dalších prvků můžete dokoupit. I přes naše představy není vhodné ložnici příliš přeplnit. Nejlepším místem je umístit postel k jedné ze stěn tak, aby čelo postele bylo uprostřed délky této stěny. Hlavním pravidlem pro uspořádání postele v loznici je, že by každý uživatel měl mít volný přístup k posteli ze své strany. Pokud tedy zařizujete dvoulůžkovou ložnici a postel slouží dvěma osobám, měl by být na každé straně postele mezi nábytkem a stěnou dostatek volného prostoru. Pokud si vyberete postel se zásuvkami na ložní prádlo, potřebujete samozřejmě také dostatek místa na volné vysunutí. V případě použití pouze jednoho lůžka, je vhodné umístění postele podélně ke zdi, čímž získáte více místa v místnosti. Toto řešení funguje velice dobře především v místnosti, která je dlouhá a úzká. V případě čtvercové místnosti je lepší zvolit tradiční uspořádání postele.


K posteli je vhodné umístit noční stolek k odložení mobilu, hodinek, sklenky vody, časopisu nebo třeba knížky. Před volbou nočního stolku se tedy nejprve zamyslete nad tím, k čemu by vám měl sloužit. Dobrou volbou je zásuvka, do které můžete ukrýt léky a jiné drobnosti. Můžete si taktéž vybrat nástěnnou polici, která nezabere místo na podlaze a přesto vytvoří vhodný prostor k odložení věcí. Vedle manželské postele by měly být symetricky umístěny dva noční stolky - jeden na každé straně postele. I výše nočního stolku má svá pravidla. Výškově by měl být na úrovni matrace. Stolek by neměl převyšovat matraci nebo být pod její úrovní o více než 10 cm. Pokud nechcete mít noční lampy zavěšené na stěně je třeba počítat i s dostatečnou plochou na toto nezbytné zařízení. Přístup k vypínači by přitom měl být pohodlný, měli byste ji umět rozsvítit takříkajíc poslepu.


Když jste zvládli vyřešit zónu pro spánek, jsou na řadě úložné prostory. Pokud do ložnice chcete přidat šatní skříň, bude nejlépe vypadat umístěná ke zdi kolmé ke stěně vedle postele. Umístění nábytku v ložnici na dvě kolmé stěny vytvoří útulný kout, aniž by zahltil malý prostor. Takto uspořádaná šatní skříň se bude moci pohodlně otevírat a zároveň dveře šatní skříně nebudou ztěžovat pohyb do interiéru. Pokud chcete kromě šatní skříně přidat také komodu nebo stylový toaletní stolek, vyplatí se dodržet zásadu umístit větší nábytek do rohu místnosti a lehčí a menší nábytek do jejího středu. Díky tomu se vyhnete pocitu zahlcení interiéru a jejího zbytečného zatemnění.


Co když není dostatek místa

Někdy je ložnice opravu příliš malinká. Co tedy můžete dělat, když nemáte dostatek volného prostoru pro umístění komod nebo skříní? I to má své řešení. Můžete použít multifunkční nábytek nebo můžete využít nejoblíbenější chytrá řešení:
použití masivních dřevěných nástěnných polic, které poskytují prostor pro uložení drobných předmětů, a přesto nezabírají cennou podlahovou plochu;

postel se šuplíky lze využít kromě uložení lůžkovin také k uložení knih, časopisů nebo třeba spodního prádla;
místo klasické komody zvolte dřevěnou truhlu. Díky víku s horním otevíráním není potřeba ponechání dostatečného prostoru před nábytkem;

použití systémů posuvných dveří - jak ve skříních, tak v případě vstupních dveří do místnosti. Díky tomu není potřeba udržovat volný prostor nutný pro volné otevírání dveří;

chcete li opticky zvětšit prostor ložnice, zvolte šatník se zrcadlem, ten vám ušetří další místo které byste obětovali stojícímu zrcadlu;

neméně důležité je pro ložnici také osvětlení, ale ještě podstatnější je zajištění příjemného přítmí. Kromě centrálního světla a nočních lampiček je důležité i dobré stínění oken. Měkké světlo dokáže navodit i správnou intimní atmosféru. Právě díky ní se v ložnici můžete uvolnit a dobře si odpočinout.