Charakteristika povrchů

Naše výrobky jsou vyráběné ve velmi bohaté škále barev a bázi laků, vosků a olejů. Užitím laku se povrch dřeva stává tvrdý, kluzký a jemně lesklý a snadno se udržuje čistý. Vosky a oleje naopak zvýrazňují přírodní vzhled dřeva, povrch je spíše matný a vlastní strukturu dřeva je možné pocítit rukou. Taková úprava více sedí ke klasickému a stylovému nábytku vyrobeného zmasivu. Voskování se neužívá vpřípadě, že je nábytek vystaven vysokým teplotám a zároveň hrozí mechanické poškození. Pro takové případy je mnohem vhodnější povrch olejovaný a lakovaný. Vosky mají pevnou konzistenci, proto jsou čistě povrchové a vpřípadě jejich setření je nutné nanést novou vrstvu. Oleje mají tekutou konzistenci, vnikají hluboko do dřeva a tím ho také chrání od znečištění a vlhkosti. Takový nábytek může být použitý i vkoupelně.

Správné užívání a péče
Během každodenního užívání i nejlepší nábytek ztrácí trochu ze své krásy a lesku. Aby jej bylo možné zachovat vco nejlepším stavu, případně vrátit mu ztracený vzhled, je třeba dbát o něj odpovídajícím způsobem. Je přitom jedno, o jaký druh dřeva se jedná.
Na začátku je dobré mít na paměti, že jedním znejvětších nepřátel dřeva je vlhkost. Proto jej musíme utírat pouze suchým hadříkem nebo utěrkou. Hrubý textil by mohl způsobit rýhy. Dřevěný nábytek snese vyšší teploty, měl by ale být umístěný alespoň 1 metr od zdroje tepla. Veškeré znečištěné by mělo být co nejdříve odstraněno. Nábytek by měl být umístěný na stabilní ploše, aby nedošlo kjeho deformaci. Pokládání horkých nápojů přímo na nábytek je rovněž nevhodné - dané místo může zesvětlat. Masivní dřevo by mělo být každý den očištěno suchým hadříkem, případně zlehka navlhčeným, ale nikdy ne hrubým. Ktomuto účelu je na trhu velké množství různých preparátů obsahujících vosk nebo olej, jejichž vlastnosti chrání dřevo od vlhkosti a nečistot. Zároveň mu dodají lesk. Nikdy však nepoužívejte preparáty ve spreji.
Lakovaný nábytek čistíme pouze jemným hadříkem svrstvou bezbarvého vosku nebo vbarvě daného kusu nábytku. Je třeba nanést tenkou vrstvu ve směru struktury dřeva. Tento úkon stačí opakovat 3-4x vroce.
Voskovaný nábytek případně olejovaný čistíme preparáty obsahujícími vosk nebo olej stejně jako vpřípadě těch lakovaných. Rozdíl je pouze vtom, že preparát bychom neměli nanášet přímo na nábytek, ale na hadřík nebo kus flanelu. Sním bychom měli nábytek čistit a velmi rychle vytřít do sucha. I toto čištění stačí 3-4x vroce. Vpřípadě silných nečistot a fleků je možné lehce přebrousit povrch jemným smirkovým papírem (granulace 150) a vzápětí na něj naneste olej nebo vosk vsouladu sdoporučením jejich výrobce.
Olejovaný nábytek, je možné jednou vprůběhu několika let obnovit lněným olejem nebo voskem. Olej se nanáší rovnoměrně do momentu, kdy se přestane vsakovat. Poté se vytře jemným hadříkem. Drobné rýhy je možné zakrýt vazelínou na několik hodin. Vzápětí ses takto ošetřený povrch vyleští..
Ratanový nábytek
je možné vysávat nebo otírat vlhkým hadříkem.