PRŮVODCE renovace dřevěného nábytku

1. CHARAKTERISTIKA DŘEVĚNÉHO NÁBYTKU

Dřevo je zcela přírodní, nadčasový a univerzální materiál. Lze z něj vytvořit různý nábytek pro různé typy interiérů. Z dřeva se vyrábí nábytek různých stylů, včetně klasického, rustikálního, průmyslového a minimalistického. Vitríny, komody, postele, stoly, židle mohou být jednoduché nebo zdobené rytinami, vyrobené z různých druhů dřeva. Existují také různé techniky povrchové úpravy produktů, například barvení a lakování. To vše dává velký výběr dřevěného nábytku. Snadno si můžeme vybrat takový, který bude odpovídat charakteru a barvám našich interiérů. Dřevo také hezky ladí s jinými materiály, jako je kámen, kůže a kov.

Každý jednotlivý dřevěný nábytek je unikátní, i když patří do série nábytku vyráběného podle jednoho vzoru. Neexistují dvě stejné desky, každá má jinak uspořádané vrstvy nebo trhliny. Proto se každý dřevěný nábytek liší od ostatních drobným detailem. Nábytek vyrobený z masivního dřeva je dražší než ten vyrobený z dřevotřískových desek nebo MDF a potažený fólií - tenkým dřevěným plátem, ale vypadá mnohem lépe a dělá z našeho interiéru individuálnější místo.

Dřevo je přírodním a ekologickým materiálem, dýchá a odolává vlhkosti a je nenáchylné vůči bakteriím škodícím zdraví. Impregnace dřeva ještě zvyšuje jeho odolnost proti vlhkosti.

Vysoká trvanlivost a pevnost jsou další výhodou nábytku z dřeva. Pokud jsou správně udržovány, mohou zachovat všechny své kvality po dlouhou dobu. Stává se, že máme v domě dřevěnou komodu, skříň nebo jiný nábytek, který kdysi patřil našim prarodičům a dnes je cennou rodinnou památkou. Dřevěný nábytek získává s věkem na hodnotě, zejména pokud je podrobován renovaci.

2. PŘÍPRAVA NÁBYTKU K RENOVACI S OHLEDEM NA DRUH DOKONČENÍ (OLEJ, VOSK, LAK, BARVA)

Renovace spočívá v pokrytí starého povrchu nábytku novou ochrannou vrstvou. Někdy je také nutné nahradit ji novou, pokud je stávající vrstva poškozena. Jaké přípravné kroky je třeba provést před renovací?

Často je nábytek stále v dobrém stavu a povrch není poškozen. V takovém případě stačí provést jeho osvěžení a zachovat jeho původní vzhled. K tomu je třeba povrch nábytku jemně očistit, aby se z něj odstranila špína. Starší nábytek je obvykle ošetřen politurou, která povrchu dodává hladký a lesklý vzhled. Politurování spočívá v několikanásobném nanášení politury na dřevěný povrch. Po očištění nábytku lze na něj nanést čerstvou vrstvu politury. Díky tomu tak zachováme často velmi cenný antický nábytek v původním stavu.

Drobné škrábance nebo oděrky na lakovaném a voskovaném nábytku lze odstranit speciálním retušovacím fixem. Pokud však máme dřevěný nábytek hodně opotřebovaný, musíme jej na renovaci pečlivě připravit. K tomu je třeba je důkladně očistit od starých nátěrů, aby se odhalilo surové dřevo. Nejjednodušeji to jde v případě naolejovaného nábytku – stačí lehké přebroušení brusným papírem. Vosk se také poměrně snadno odstraňuje. Lakovaný nebo lakovaný nábytek vyžaduje trochu více práce. Čištění se provádí ručně, chemicky nebo mechanicky.

natirání-renovace

Ruční čištění je nejoblíbenější metodou odstraňování starého laku nebo barvy ze dřeva. Používají se zde brusné papíry různé tloušťky, ruční škrabky, škrabky a truhlářské nože. Naolejovaný nábytek většinou stačí otřít jemnozrnným brusným papírem.

Mechanické čištění se provádí pomocí elektrického nářadí jako je bruska nebo horkovzdušná pistole. Takto čistíte nábytek pokrytý velmi tvrdými chemicky tvrzenými laky, které se hojně používaly v tovární výrobě nábytku v 60. a 70. letech minulého století. V některých obtížných případech však stejně dobře nebo ještě lépe poslouží dobrá ruční škrabka.

Nábytek čistíme chemicky pomocí speciálního prostředku, odstraňovače povlaků. Účinně rozpouští a odstraňuje poškozenou barvu nebo starý lak a navrací dřevěnému povrchu původní barvu. Před aplikací odstraňovače je dobré nábytek rozebrat a ochránit kování, panty a další prvky, které nechceme odstraňovači vystavit. Voskovaný nábytek lze také chemicky čistit pomocí rozpouštědla na vosk.

Po odstranění starého nátěru se objeví povrch surového dřeva. Někdy se vyskytují praskliny, štěrbiny a otvory různých velikostí. Před nanesením nového nátěru je nutné tyto vady vyplnit speciálním tmelem, který po zaschnutí vypadá jako dřevo. Jeho barvu byste měli sladit s barvou vašeho povrchu.

Po očištění je třeba nábytek přebrousit, aby byl jeho povrch hladký a bez zbytků laků a barev.

3. VOSKOVÁNÍ

Voskování je další způsob, jak renovovat dřevěný nábytek. Navoskujeme povrchy ze surového dřeva, řádně upravené - vyleštěné a zbavené prachu, ale i leštěné, mořené nebo olejované. Vosk chrání dřevo, uzavírá jeho póry a chrání ho proti nasákavosti. Voskovaný povrch je hedvábně hladký. Vosk je velmi ušlechtilý dokončovací materiál. Kromě bezbarvého vosku je na prodej mnoho zajímavých a elegantních odstínů vosku, které dokonale zapadnou do moderních trendů interiérového designu. Hnědý odstín zvolíme, pokud chceme barevně vyrovnat dřevěný nábytek. Světlé odstíny budou slušet například rustikálnímu nábytku, který chceme zestárnout hadříkem. Voskovaný nábytek lze v případě drobných škrábanců či skvrn během používání průběžně osvěžovat. Bodově voskovaný nábytek můžete renovovat bez obav ze změny barvy.

dřevěné šuplíky

JAK VOSKUJEME NÁBYTEK?

Naneste malé množství vosku na připravený povrch pomocí houby, bavlněného hadříku nebo co nejjemnější ocelové vlny. Aplikační nástroj musí být jemný, aby nedošlo k poškrábání. Vosk se nanáší lehkými krouživými pohyby podél zrna. Ihned po nanesení první vrstvy se dřevo stává výraznějším a kresba je viditelnější. Naneste dvě nebo tři tenké vrstvy vosku a počkejte dvě až čtyři hodiny, než úplně zaschne. Doba schnutí závisí na typu použitého vosku. Poté pokračujte k leštění, které je nutné provést velmi jemně. K tomuto účelu můžete použít například plstěný hrot připevněný ke šroubováku. Leštěním se odstraní mastný film z povrchu.

Vosk dělá dřevěný nábytek, i velmi starý, ušlechtilý a krásně lesklý. Vosk také krásně vyzdvihne hloubku a krásu přírodního dřeva.

TYPY VOSKŮ NA DŘEVO

Vosk známý jako parafín je minerální vosk. Tento vosk je dostupný ve formě tekutin, krémů, past nebo kostek. Vosky, které mají tekutou konzistenci, lze aplikovat za studena. Tvrdší budou někdy vyžadovat zahřátí. Na voskování surového dřeva se nejlépe hodí tekuté vosky. Lépe pronikají do dřeva a chrání ho. Jsou také snadno použitelné pro voskování vyřezávaných a soustružených předmětů.
Pastové vosky, které jsou tvrdší, jsou lepší pro renovaci starého leštěného nábytku, konečnou úpravu velkých ploch, jako jsou pracovní desky, a také pro údržbu leštěného nábytku.

Včelí vosk získaný ze včelích sekretů je k prodeji i ve formě bloků nebo v plechovce. Z listů kopernicie, která pochází z Jižní Ameriky, však získáváme rostlinný vosk se specifickou zelenožlutou barvou.

Voskování nábytku je dobrý způsob ochrany, ale renovaci kuchyní, koupelen a nábytku určeného pro velmi intenzivní používání je vhodné provádět odolnějším prostředkem, například lakem. Vosk chrání dřevo před vlhkostí a vyživuje ho, vytváří ochrannou vrstvu, ale neproniká do něj tak hluboko jako olej. Nátěr na nábytku po voskování je pružný a měl by být čas od času obnoven.

4. MALOVÁNÍ AKRYLOVÝMI NEBO KŘÍDOVÝMI BARVAMI

Renovaci dřevěného nábytku lze provést i pomocí krycích barev na dřevo. Renovace starého nábytku olejováním, voskováním nebo lakováním většinou umožňuje zachovat přirozený vzhled dřeva. Malováním barvou dokážeme starý nábytek kompletně obměnit a sladit do interiérů v různých stylech: skandinávském, rustikálním nebo provensálském. Zajímavě budou vypadat dřevěné židle, stoly a komody natřené bílou nebo jinou barvou dle vašeho výběru. Na povrch nábytku natřený barvou můžete také nanést stárnoucí ubrousek. Pokud nábytek natřeme správně, za použití příslušné barvy, vytvoříme na jeho povrchu odolný nátěr, odolný vůči škodlivým faktorům.

LAKOVÁNÍ DŘEVĚNÉHO NÁBYTKU AKRYLOVÝM LAKEM

Nábytek připravený k renovaci je vhodné vysát, aby se eliminoval prach, který snadno ulpívá na laku a může celý efekt zkazit. Barvu nanášejte válečkem nebo štětcem odpovídajícím velikosti natřeného povrchu. Dobré je mít i malé štětce, které usnadní malování těžko dostupných míst. Nejprve natřeme povrchové fragmenty, jako jsou rohy, hrany a ozdobné detaily. Pro dosažení nejlepšího efektu naneste dvě nebo tři vrstvy barvy. Před nanesením další vrstvy musíte počkat, až bude předchozí úplně suchá. Doba schnutí je uvedena na obalu a může se lišit v závislosti na typu barvy. Použitím akrylové barvy v různých krycích barvách můžeme nejen renovovat, ale i radikálně změnit charakter našeho vybavení, aby vypadalo jako nové.

bílý nábytek

Akrylové barvy dobře chrání nábytek používaný v interiéru a vytvářejí tvrdý povlak odolný vůči drhnutí a čisticím prostředkům. Barvy jsou také odolné a zůstanou intenzivní po dlouhou dobu. Při malování akrylovou barvou nebudeme vystaveni silnému dráždivému zápachu. Při renovaci kuchyňského nábytku nebo renovaci starého zahradního nábytku se však spíše doporučuje barva na bázi rozpouštědla, protože tato zařízení potřebují ještě účinnější ochranu před škodlivými vlivy povětrnostních vlivů.

VLASTNOSTI KŘÍDOVÉ BARVY

Křídová barva, jak název napovídá, obsahuje křídu. Díky tomu mají nátěry lakovaného nábytku matný, až lehce drsný povrch. Křídová barva má vysokou přilnavost a lze ji nanášet i na hladký povrch bez předchozího broušení. Pomocí křídové barvy můžete nábytek stárnout, vytvářet oděrky, matování, praskliny a dokonce i stínování. Díky ní můžeme našemu renovovanému nábytku dodat zcela nový styl, rustikální, vintage či jiný. Povrch nábytku s takto speciálními efekty nemusí být příliš odolný proti oděru, proto je dobré jej dodatečně nalakovat. Křídová barva je ekologická, lze ji ředit vodou, nevydává žádný zápach.

JAK Stárnout DŘEVĚNÝ NÁBYTEK POMOCÍ KŘÍDOVÉ BARVY?

Nábytek nejprve umyjte vodou a saponátem na nádobí, aby se důkladně odmastil. Po zaschnutí se okraje nábytku, vyčnívající dekorativní prvky a jakákoliv část povrchu navoskují pomocí bezbarvé svíčky. Poté naneseme první vrstvu barvy, která by měla být tmavší než druhá vrstva. Povrch by měl schnout asi dvě hodiny. Když barva zaschne, jemně přetřete dříve navoskovaná místa brusným papírem. Dalším krokem je navoskovat zbývající, hladce natřená místa. Vrstvu vosku můžete přidat i na již otřený povrch. Po zaschnutí druhé vrstvy barvy otřete vybrané části povrchu brusným papírem, abyste odhalili první, tmavší vrstvu. Barva může být v rozích a na hranách zcela opotřebovaná. Čím silnější oděrky, tím viditelnější bude efekt stárnutí. Můžete také jemně odhalit první vrstvu barvy, výsledkem je originální, stínovaný povrch.

5. LAKOVÁNÍ

Oblíbeným způsobem povrchové úpravy dřevěných povrchů je lakování. Pro správné lakování dřevěného nábytku by měl být připravený povrch matný, aby se dosáhlo lepší přilnavosti nového nátěru. Poté je třeba opatrně odstranit zbývající prach, můžete to udělat pomocí vysavače. Další fáze přípravy povrchu pro lakování závisí na typu laku, který chceme použít. Vybírat můžeme z laků vodních, rozpouštědlových, chemicky tvrzených nebo méně používaných uretan-alkydových laků. Pro zvýšení přilnavosti finální vrstvy lze použít primery. Pokud chceme nábytek natřít lakem na vodní bázi, je třeba povrch surového dřeva navlhčit vodou, aby se odkryla uvolněná vlákna, vysušit a poté znovu přebrousit brusným papírem. Před použitím laků na bázi rozpouštědel je třeba povrch nejprve napenetrovat základním nátěrem nebo zředěným rozpouštědlem. Vždy se řiďte návodem k použití daného produktu, který je uveden na obalu nebo etiketě.

natírání - modrá barva

TYPY LAKŮ NA DŘEVO

V současnosti jsou nejoblíbenější laky na vodní bázi. Povrch jimi natřený rychle schne a je odolný proti vlhkosti, otěru a čisticím prostředkům. Jedná se o laky nejšetrnější k životnímu prostředí, při aplikaci nevydávají dráždivý zápach a poměrně snadno se používají. Laky na bázi rozpouštědel vydávají během lakování a schnutí nepříjemný zápach. Po natření takovým lakem místnost dobře vyvětrejte. Chemicky tvrzené laky jsou ještě více nešetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví, protože obsahují škodlivý formaldehyd. Nepříjemná vůně tohoto laku přetrvává dlouho, proto se v dnešní době používá jen zřídka. Laky na bázi rozpouštědel však umožňují dosáhnout vysokého lesku dřevěného povrchu.

VHODNÉ PODMÍNKY PRO VNITŘNÍ MALOVÁNÍ

V místnostech, kde budeme lakovat náš dřevěný nábytek, musí být velmi účinné větrání. Aby se lak správně spojil s povrchem, musí se jeho páry odpařit. Je také důležité, aby nepříjemný zápach rychle zmizel. Malování nelze provádět při teplotě nižší než 5 stupňů. Nejlepší je, když je pokojová teplota 15 - 20 stupňů. Správná vlhkost vzduchu je přibližně 40 - 65%. Interiér by měl být důkladně bezprašný a na lakovaném povrchu nesmí zůstat prach, který se může snadno přichytit k laku a znečistit jej. Místnost musí být větraná, ale také chráněná proti průvanu, aby se zabránilo vnikání prachu zvenčí.

JAK LAKOVAT DŘEVĚNÝ NÁBYTEK?

Budeme potřebovat vysavač, malířskou fólii na ochranu podlahy, úzký kartáč a ocelovou vlnu číslo 00. Hodí se i malířský tác. Nábytek položíme na malířskou fólii a těsně před malováním důkladně vysajeme. Nalijte lak do podnosu s barvou a začněte jej nanášet štětcem podél struktury dřeva, od horní části nábytku, poté přejděte k bočním hranám a nakonec k nohám. Před nanesením další vrstvy nechte zcela zaschnout. Doba schnutí se může u různých laků lišit, řiďte se prosím pokyny na obalu. Po zaschnutí povrch uhlaďte ocelovou vlnou podél vláken. Opět vysáváme. Naneste druhou vrstvu začněte shora. V případě potřeby naneste stejným způsobem třetí vrstvu. Lakování je účinný způsob ochrany dřevěného nábytku a nabízí také mnoho možností pro dekorativní povrchovou úpravu. Výsledný povlak může být matný nebo vysoce lesklý, bezbarvý nebo různých barev.