MECHANICKÉ ODSTRANĚNÍ

Dřevěný nábytek a podlahy z prken jsou mimořádně elegantní a těší se stále větší oblibě. Dřevo je surovina, která je velmi odolná vůči mechanickému poškození, ale není nezničitelná. Stojí za to pamatovat na to při odstraňování nečistot, jako je žvýkačka. Zvláště pokud je naším prvním instinktem držet v ruce kovový nůž nebo jiný mechanický nástroj.

Hlavní složkou žvýkaček je polyisobutylen, materiál, který se také používá k výrobě koberců, těsnění a lepidel. Není divu, že tento materiál dobře přilne ke všem dokončovacím materiálům. Nepravidelná struktura dřevěného nábytku a parket vytváří skvělé podmínky pro lepení žvýkaček. Guma dokonale zapadá do porézní struktury s vyčnívajícími úlomky zrna. Dřevo navíc absorbuje vlhkost, díky čemuž guma rychle schne a trvale na ní přilne.

První metodou, kterou bychom měli použít k odstranění dásní, je použití mechanických nástrojů. K tomuto účelu je nejlepší použít plochý nůž s půlkulatou špičkou. Díky tomu je velká šance, že se vyhneme poškrábání struktury na povrchu nábytku nebo panelů. Pokud máme štěstí a žvýkačka je přilepená lehce, při pohybu nožem se zcela odtrhne. Nejčastěji máme tuto možnost v případě nábytku. Na parketách lze tento materiál sešlapat a přesně přilne ke struktuře prken, takže je malá šance na jeho úplné odstranění. Poté jemnými, malými pohyby setřete co nejvíce nečistot a přejděte k dalšímu bodu.

PROVOZ PŘI NÍZKÉ TEPLOTĚ

Každá maminka a babička ví, že žvýkačky přilepené na oblečení se nejlépe dají... v lednici. Cílem je získat nízkou teplotu, při které pryž ztuhne a stane se křehčí. Poté se velmi dobře odlepuje od povrchu látky a kalhoty nebo tričko se opět rychle hodí pro každodenní použití.

V případě dřevěného vybavení je situace o něco horší. Je obtížné umístit kus nábytku do mrazáku. Můžete však aplikovat led na žvýkačku, což vyvolá podobný efekt. Asi po půl hodině by měla být dáseň tvrdá a křehčí. Pak se ho můžete pokusit odstranit plochým nožem.

Je třeba si uvědomit, že kostky ledu by měly být umístěny uvnitř fóliového obalu. Díky tomu dřevo dlouhodobě vystavené vlhkosti nenasaje do své struktury. Zabráníte tak bobtnání kusu a zabráníte tomu, aby způsobil ještě větší poškození.

OLEJOVÁNÍ POVRCHU

Jak víte, rostlinný olej se často používá k mazání dřevěných prvků. Jedná se o jeden z tradičních způsobů, jak je chránit před mechanickým poškozením a dodat jim lesk. Při odstraňování žvýkaček se také vyplatí sáhnout po rostlinném oleji. Může to být jakýkoli olej používaný na smažení, ať už je to řepkový olej, slunečnicový olej nebo dokonce olivový olej.

Olej by měl být aplikován na povrch lepené pryže a také kolem ní. K přesnému dosažení nečistot můžete použít hadřík. Tento potravinářský výrobek by měl zeslabit lepivost žvýkačky a usnadnit její odstranění z konstrukce stolu, skříně nebo podlahových prken. Tato metoda se nedoporučuje pro jemný voskovaný nábytek, protože olej může zničit vrstvu vosku. Pokud u těchto typů nábytku nepomůže hadřík namočený ve vosku, je lepší upustit od jiných metod čištění.

CHEMIKÁLIE A ROZPOUŠTĚDLA

Někdy obtížné situace vyžadují těžká rozhodnutí. Olejování nebo mrazení dřevěných povrchů ne vždy umožní úplné odstranění přilepené žvýkačky. Poté můžete použít vlhký měkký hadřík namočený v prostředku na mytí nádobí. Důkladné drhnutí lze střídat s vysušením povrchu, což pomáhá předcházet poškození struktury dřeva. Ve zvláště obtížných případech můžete použít acetonové rozpouštědlo nebo vysoce odolný alkohol, například líh. Po ukončení práce je nutné povrch vždy omýt čistou vodou a důkladně vysušit.

Nesmíme zapomínat, že struktura dřeva může být citlivá na chemikálie. K lakování se často používají ekologické laky, jejichž rozpouštědlem je voda. Po setření hadříkem namočeným v lihu nebo acetonu se tedy může ukázat, že spolu s gumou bude odstraněno i barvivo. Na poškozené části nábytku pak mohou být nutné renovační práce. Fragment nábytku nebo celý prvek bude potřeba obrousit a znovu nanést nátěr. Nezapomeňte proto zvolit vhodné proporce a vyhněte se této metodě na viditelných místech.