Čemu věnovat pozornost při nákupu nábytku do ložnice?

Postel představuje nejdůležitější kus nábytku v každé ložnici. Strávíme v ní až třetinu našeho života. Ba co více, právě postel má zásadní vliv na kvalitu našeho nočního odpočinku a ovlivňuje klidný spánek a regeneraci sil. Když kupujeme novou postel, musíme brát zřetel nejenom na její estetické přednosti, ale především jeho komfort a kvalitu zpracování.
Věc se zdá být až banálně prostá. Říkáte si, co může být tak složitého na koupi postele? Vždyť neustále dostáváme do schránek nové a nové letáky s akčními nabídkami s velkým výběrem postelí vyrobených ze dřeva, železa, desky či proutěného pletiva. Právě z toho obrovského výběru se nám může zatočit hlava. Co více, prodejci často vytvářejí dojem světových znalců a naopak se zdá, že více než o naši spokojenost dbají o své peněženky.

Začněme od výběru materiálu

Nejprve je třeba si ujasnit, z jakého materiálu by měl být nábytek vyrobený. Pokud nám záleží na vysoké kvalitě a odolnosti a současně i na našem zdraví, budou nejlepší dřevěné postele. Dřevo, jakožto materiál sloužící k výrobě nábytku a podlah, je ceněné po dlouhá staletí. Dřevo ve formě masivu navíc neobsahuje žádné umělé příměsi a jde o produkt čistě přírodní, ekologický a nepochybně i bezpečný pro naše zdraví. Dřevo je přitom odolné vůči mechanickému či chemickému poškození, což má při dlouhodobém užívání svůj význam.
Z pohledu estetiky jsou důležité i vlastnosti některých druhů dřeva vzhledem k možnostem na jeho povrchovou úpravu a poddajnost formování různých tvarů. Díky tomu můžeme dosáhnout formy klasické, moderní či rustikální.
Je pravda, že dřevo je mnohem dražší než dřevovláknité desky, ze kterých se dnes masově vyrábí postele, ale jde o investici, která se skutečně vyplatí. Ve výrobě dřevovláknitých desek se používá velké množství průmyslových lepidel a jejich odolnost a nosnost je mnohem slabší. Její povrch je opatřen tenkou vrstvou dýhy, která se vlivem vlhkosti často odlepuje od desky a snadno se odlupuje.

Jaké druhy dřeva máme na výběr?

Dubové dřevo je těžké, tvrdé a náročné na mechanické zpracování. Zároveň je ale velice pevné, a odolné vůči mechanickému poškození. Má kaštanově žlutou barvu s nádechem zelené.

Bukové dřevo se stejně jako dub charakterizuje velkou tvrdostí a pevností. Na rozdíl od dubu má výraznější letokruhy a lehce narůžovělé zbarvení.

Borové dřevo je relativně odolné a současně i lehké na zpracování a následné barvení. Charakterizuje ho světlá barva, která vhodně doplní jakýkoliv interiér. Borové postele si zaslouží pozornost ještě z jednoho důvodu – jsou vhodné pro alergiky, jelikož borové dřevo „dýchá“, čímž se předchází hromadění různých mikrobů.

Způsob spojení jednotlivých elementů postele

Při výběru postele bychom měli zjistit, jakým způsobem jsou jeho jednotlivé části spojeny. Musíme se ujistit, zda jsou použity speciální šrouby nebo klínové čepy. Prvně jmenované šrouby jsou zárukou celkové trvanlivosti konstrukce a její pevnosti, což v praxi znamená, že při dlouhodobém užívání nedochází k vrzání.

Správná velikost postele

Kupujeme-li postel do ložnice, musíme mít na paměti velikost prostoru, který můžeme využít. Podstatné je nakonec i to, zda chceme jednolůžko nebo dvoulůžko. Postele pro jednu osobu jsou zpravidla vyráběné v rozměrech 90x200 cm. V případě postele pro dvě osoby máme nejčastěji na výběr tři rozměry s rozdílem šířky – 140, 160 a 180 cm. Postel o šířce 140 cm se vnímá jako minimum pro dvě osoby a rozhodujeme se pro něj pouze tehdy, když si to vyžaduje omezený prostor v ložnici. Šířka 160 cm je patrně nejběžnější v této kategorii – je pohodlná, dostatečně široká a ideálně pasuje do prostoru ložnice.
Největší komfort pochopitelně poskytuje postel o šířce 180 cm. Uživatelé mají dostatek svého prostoru, ale zároveň je možné vyplnit rám postele dvěma matracemi. Stručně řečeno, uživatelé mohou spát spolu na tom, na čem chtějí. Výhoda je v tom, že každá z osob může zvolit matraci, která mu ze zdravotních důvodů vyhovuje více.

Barva a tvar

Poslední věcí při výběru postele je estetika, tedy výběr správné barvy a tvaru nábytku. Při výběru detailů bychom se neměli řídit chvilkovým impulsem, ale hlavně charakterem našeho interiéru. Barva i tvar by měly být v harmonii se zbytkem nábytku v ložnici. Optimálním řešením je klasika, tedy přirozené barvy a jednoduchá forma. Taková postel je univerzální a nikdy nevyjde z módy.