rustikalni-nabyte

DŘEVO, KTERÉ TVOŘÍ RUSTIKÁLNÍ STYL

Rustikální styl pochází z anglického slova rustic, které znamená "venkovský", a tak není divu, že ložnice v rustikálním stylu připomíná chalupy z 19. a 20. století, kde je dřevo nedělitelné. Podlaha v tomto stylu je nezaměnitelná a patří do své kategorie. Měla by být vyrobena z kvalitního dubu, buku, smrku nebo borovice, mírně zestárlá, s bohatou kresbou a suky nebo s výraznými prasklinami. Pokud je naše rustikální ložnice velká a prostorná, zvolme pro ni tmavé ušlechtilé odstíny hnědé, zatímco pro menší interiéry je lepší sáhnout po dřevě ve světlých odstínech medové a whiskové. Rustikální styl zdobí také dřevo na stěnách a dřevěné trámy na stropě.

RUSTIKÁLNÍ LOŽNICE V PŘÍRODNÍ PALETĚ BAREV

Naše ložnice v rustikálním stylu by měla být laděna do různých hnědých tónů - od světle žluté přes hřejivou oranžovou přecházející do červené až po tmavě hnědou. V takových interiérech se také hodí bělené a krémové povrchy či šedé a tmavé akcenty. Chcete-li tyto odstíny trochu rozbít a vnést do rustikální ložnice více barev, sáhněte po doplňcích a dekoracích v odstínech klidné modré, syté námořnické modři, různých odstínech zelené a krvavě červené. Tyto barvy najdeme především v dekoracích a řemeslných výrobcích navazujících na lidové tradice a také v živých rostlinách, které nám zajistí klidný spánek a skvěle doplní interiéry ze dřeva.

drevena-postel

RUSTIKÁLNÍ NÁBYTEK, KTERÝ VYTVÁŘÍ JEDNODUCHÉ, ALE PŘÍJEMNÉ INTERIÉRY.

Rustikální styl sází na jednoduchost a přirozenost, a proto v něm není místo pro hojně zdobený plastový nábytek. Rustikální nábytek se vyznačuje jednoduchými a masivními jednotkami, jejichž čela z masivního dřeva mají bohaté uspořádání vláken a suků, které mohou být podrobeny procesu záměrného stárnutí pomocí mírného ztenčení. Ústřední bod neboli středobod takové ložnice tvoří rustikální postele, velké, masivní a poněkud těžké na pohled, kterým přírodní barva dřeva dodává hřejivý a útulný charakter.

Rustikální ložnici si zamilujete, rustikální nábytek z kolekce Rustyk. Představuje rustikální postele vyrobené z borovicového dřeva a ošetřené přírodními oleji a vosky v teplé čokoládově hnědé barvě. Tento nábytek má mírně zaoblené hrany, které zjemňují jeho geometrii, a vysoké opěrky hlavy, které zvyšují pohodlí při odpočinku. Takové rustikální postele spárujte s kompaktními půvabnými nočními stolky, které poskytnou ideální místo pro stylové osvětlení. Kolekce Rustyk nabízí také funkční rustikální komody ideální pro skleněné a keramické vázy na květiny a prostorné rustikální šatní skříně, do kterých se vejde velká šatní sestava. Na výběr je několik variant rustikálních postelí: Dobromir, Ziemowit a Mieszko, které se liší barvou dřeva, tvarem opěrek hlavy a výškou rámu.

RUSTIKÁLNÍ LOŽNICE V HORSKÉM STYLU

Rustikální ložnice může být zařízena ve stylu jednoduchých venkovských chalup z minulých staletí, což je ideální prostředí pro modernější ztvárnění rustikálního stylu. Pokud však milujeme horskou atmosféru a chceme si ji v interiéru užívat celoročně i v těch největších městech, můžeme zvolit rustikální nábytek se složitou řezbou.

Rustikální postele z kolekce Jagna, které jsou ztělesněním tradičního uměleckého řemesla, se zde budou skvěle hodit. Skládá se z rustikálního nábytku ze smrkového dřeva v krásném medovém odstínu, jehož přední části jsou ukázkou podhorské přírody. Kolekce zahrnuje také rustikální noční stolky, krásně vyřezávané rustikální komody a rustikální šatní skříně, jejichž masivní jednotky pojmou lůžkoviny i šatní skříně

drevena-postel-svetla

Stejně zajímavá je i kolekce Mexicana, která nabízí rustikální nábytek ve skutečně idylickém provedení. Veškerý nábytek, který nabízí, je vyroben ze smrkového dřeva a ošetřen přírodním olejem medové barvy. Na první pohled však upoutává zajímavá linie nohou a opěrek hlavy a masivní nohy zakončené kulatými knoflíky, které dodávají nábytku jedinečný půvab a zjemňují geometrii ložnice. Všechny rustikální noční stolky, rustikální komody a rustikální šatní skříně z této kolekce jsou kombinací přírodního dřeva a řemeslného zpracování z podhalí.

RUSTIKÁLNÍ DOPLŇKY A DEKORACE

Rustikální postele, které jsou součástí našich ložnic, nezapomeňte pokrýt přikrývkami nebo přehozy v béžových a šedých odstínech nebo v lidových vzorech kombinujících červenou, zelenou a modrou barvu, které mají copánky a střapce charakteristické pro venkovské chalupy. Dekorační polštáře z bavlny mohou být v barvách, jako je lahvově zelená, tmavě modrá nebo dokonce bordó, nebo s květinovými motivy. Rustikální postele mohou být také potaženy koženými a vlněnými přikrývkami v přírodních odstínech.  Rustikální styl v ložnici vytváří kůže a jemné a silné vlněné koberce položené na dřevěné podlaze, které udrží naše nohy v teple. V rustikální ložnici jsou nezbytností silné lněné závěsy, nejlépe v tmavých barvách, které v případě potřeby ložnici zatemní, nebo závěsy s lidovými či květinovými motivy. Rustikální ložnice bude působit ještě útulněji a pohodlněji, pokud ji doplníte dřevěnými nebo skleněnými lucernami a mosaznými a lehce zestárlými svícny v měděné nebo černé barvě. Nezapomeňte však, že rustikální styl je především o jednoduchosti a střídmosti, takže to s doplňky a dekoracemi v ložnici nepřehánějte.

RUSTIKÁLNÍ LOŽNICE - SOUHRN

Rustikální styl se vyznačuje především přírodními materiály, světlou barevnou paletou bílé, béžové, šedé a hnědé a útulnými doplňky s lidovými a květinovými vzory. Dominuje mu všudypřítomné dřevo, které se používá na podlahy a často i na stěny a stropy, a rustikální nábytek s masivním, trochu těžkopádným, ale hřejivým korpusem s jednoduchými nebo umělecky vyřezávanými čely. Středobodem rustikální ložnice jsou pohodlné a přepychové rustikální postele zdobené dekorativními měkkými polštáři, koberci a kůží a kompaktními rustikálními nočními stolky. Aby byla naše ložnice v rustikálním stylu plně pohodlná a funkční, vložme do ní robustní a funkční rustikální skříně a rustikální komody, které poskytnou ideální místo pro živé rostliny, skleněné a keramické vázy na květiny nebo umělecké výrobky lidových řemesel.

Zajímavé výrobky v rustikálním stylu do ložnice: