DŘEVĚNÁ ŠATNÍ SKŘÍŇ NEBO FUNKČNÍ DŘEVĚNÝ NÁBYTEK DO LOŽNICE I MIMO NI

Šatní skříň je bezesporu kus nábytku, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Především nám umožňuje schovat oblečení, spodní prádlo, ručníky nebo ložní prádlo, tedy věci, které chceme skrýt před zraky ostatních a které by mohly kazit estetiku celé místnosti. Nejčastěji umisťujeme skříně do obývacího pokoje a ložnice, ale také do předsíně nebo zádveří. Ačkoli však o jedinečné úloze tohoto nábytku nepochybujeme, je pro nás rozhodně obtížnější vybrat ty správné modely.

V první řadě bychom měli vsadit na dřevěné skříně, které mají tyč na ramínka a další police nebo zásuvky. Dřevo je nejen mimořádně odolný materiál s ušlechtilým vzhledem, ale také prodyšný, díky čemuž zajistí vhodnou cirkulaci vzduchu uvnitř nábytku, do kterého ukládáme oblečení a textilie. Dřevěná skříň je navíc nealergická a nedráždí pokožku, což je důležité zejména pro alergiky, a nevylučuje škodlivé látky, takže nám zajistí kvalitní spánek. Tento typ dřevěného nábytku do ložnice bychom měli volit podle toho, kolik máme prostoru. V malé ložnici se skvěle hodí posuvná dřevěná skříň, která díky svému způsobu otevírání nebude potřebovat další prostor pro dveřní křídla. V takovém případě můžeme zvolit větší model šatníku. Případně můžeme zvolit menší dvoukřídlou nebo dokonce jednokřídlou skříň, vedle níž bude prostorná dřevěná komoda, která poslouží jako další místo pro uložení ložního prádla, ale i pro umístění dekorací, malého zrcadla nebo živých květin. V malé předsíni nebo vestibulu je nejlepší zvolit jednokřídlou nebo dvoukřídlou skříň, která nezabere mnoho místa a bude dokonale plnit svou funkci. Dřevěné skříně lze v obývacím pokoji úspěšně umístit i v kombinaci s dalším nábytkem, jako je dřevěná komoda, dřevěná knihovna nebo dřevěný příborník.

drevena-komoda

Kromě velikosti skříně bychom ji měli přizpůsobit také stylu našeho domova. Interiéry v provensálském stylu a stylu Shabby Chic si oblíbíte dřevěné skříně v bílé barvě. Klasické interiéry by měly být doplněny elegantními dřevěnými skříněmi s ozdobným vzorem nebo složitou řezbou, zatímco v interiérech zařízených ve venkovském nebo skandinávském stylu se vyplatí sáhnout po dřevěném nábytku do ložnice v poněkud masivnějším provedení s ručně kovanými úchytkami. Pro moderní a industriální interiéry naopak zvolme dřevěné skříně s černými kovovými prvky.

DŘEVĚNÁ POSTEL SE ZÁSUVKAMI IDEÁLNÍ DO MALÉ LOŽNICE

Dřevěný nábytek do ložnice, který nám umožní využít i ten nejmenší prostor, jsou také dřevěné postele se zásuvkami, do kterých můžeme uložit lůžkoviny, peřiny, přikrývky, prostěradla a polštáře a které nám umožní ušetřit spoustu místa v ložnici, protože mohou nahradit šatní skříň nebo komodu. Taková dřevěná postel je ideálním řešením, pokud se náš obývací pokoj v noci mění v ložnici. Mějte však na paměti, že tento druh dřevěného nábytku do ložnice potřebuje trochu volného prostoru pro vysunutí zásuvek, proto bychom jej měli umístit v určité vzdálenosti od stěny nebo stolu. Za zmínku stojí také to, že dřevěná postel se zásuvkami se liší od postele vestavěným  úložným prostorem, který nám umožňuje zvednout rám a schovat do něj lůžkoviny. Nicméně právě dřevěná postel se zásuvkami je mnohem lepším řešením, protože se nemusíme obávat hmotnosti postele nebo poškození rámu či matrace, takže je vhodná i pro malé děti a starší osoby.

drevena-postel-rustyk

KOMODA, PŘÍBORNÍK NEBO TŘEBA KNIHOVNA?

Nezapomeňme však, že nejen dřevěná skříň nebo dřevěná postel se zásuvkami nám pomůže udržet pořádek v ložnici, obývacím pokoji nebo předsíni. Abychom lépe využili prostor v naší domácnosti, můžeme zvolit jiný dřevěný nábytek, například prostornou dřevěnou komodu s různým počtem a uspořádáním zásuvek a polic, a umístit ji do ložnice jako skříň na prádlo nebo do předsíně, doplněnou dřevěnou lavicí a zrcadlem. Dřevěné kredence, které kdysi kralovaly v domácnostech našich babiček, jsou také vynikajícími kusy nábytku ze dřeva, které mohou plnit mnoho funkcí. Horní část příborníku, která je obvykle prosklená, lze využít k uložení nádobí nebo vystavení drobností sběratelské či sentimentální hodnoty, zatímco vestavěný podstavec je místem pro uložení ubrusů nebo jiných předmětů, které chceme skrýt před zraky ostatních. Dřevěné regály se stejně dobře hodí pro správu prostoru. Lze ji použít k vystavení sbírky knih v domácí knihovně, v kuchyni na zavařeniny nebo v obývacím pokoji na dekorace a květiny. Dřevěná knihovna může sloužit také jako příčka v obývacím pokoji nebo v pokoji pro mládež, která odděluje prostor pro odpočinek od pracovny nebo prostoru pro spaní. Kromě toho si můžeme vybrat otevřené dřevěné knihovny nebo dokoupit zásuvky, které dále zvýší jejich funkčnost a umožní nám ukládat věci a mít prostor pod kontrolou.

skrnka-s-policemi

Každý interiér vyžaduje, abychom vybrali správný nábytek, který nejenže vytvoří estetický a útulný prostor, ale také nám umožní správně hospodařit s každým metrem čtverečním. Dřevěný nábytek, jako jsou funkční dřevěné skříně, prostorná dřevěná komoda, dřevěný příborník a dřevěné knihovny, které lze upravovat podle našich potřeb, by měly nutně najít své místo v každé domácnosti. Díky nim nejenže vytvoříme interiér v určitém stylu, ale také budeme moci snadno udržovat pořádek - některé předměty vystavíme a jiné skryjeme před zraky zvědavců.

vintage-skrin