Pokud si kupujete například “dřevěnou” skříň, u které je uvedeno kompozitní, dýhované nebo MDF dřevo, lze jej jednoduše zaměnit s přírodním dřevem. Spadají tedy tyto druhy dřeva pod masivní dřevo nebo ne?

Uvedení na pravou míru

Ne! Výše uvedené druhy dřeva nejsou masivní přírodní dřevo. Nábytek z vyrobeného dřeva je zcela jiný výrobek. Jedná se tedy o dřevo vyrobené tak, aby imitovalo tento přírodní materiál. V tomto případě se může stát, že masivní nábytek lehce zaměníte s vyrobeným dřevem, protože i tento druh nábytku připomíná vzhledem - přírodní strukturou masivní dřevo. Konstruované, neboli vyrobené dřevo je nábytek, který byl vytvořen pomocí různých směsí dřevěných vláken, pilin, lepidla a chemikálií. Nejčastějším typem vyrobeného dřeva je dřevotřísková deska vyrobená z vláken, pilin a lepidla. Veškeré materiály se poté spojí velkým tlakem a vysokými teplotami a následně mohou být zpracovány, řezány jako přírodní dřevo.

Identifikace vyrobeného dřeva

Mimo toho, že pečlivě čtete informace o dřevě, můžete také materiál určit podle váhy. Nábytek z vyrobeného dřeva má tedy nižší hmotnost, než nábytek z masivu. Pořádně si prohlédněte přírodní strukturu dřeva. Vnějšek ani vnitřek masivu se nemění. Jestliže například nohy od nábytku mají vespod rovnoměrné vrstvy, jedná se o překližku, zatímco hustá směs označuje MDF.

Výhody masivního dřeva

Pamatujte si, že nábytek z vyrobeného dřeva nemá takovou životnost, jako přírodní, masivní kus nábytku. Proto bude volba tohoto dřeva znamenat, že budete muset častěji investovat do nového nábytku. Zatímco správnou péčí si masivní dřevo zachová svůj nádherný vzhled po desetiletí. Další výhodou je, že ať už rozlijete na nábytek vodu nebo jakkoliv ho jinak poškodíte, masiv lze snadno opravit a vrátit mu tak původní vzhled.

Masiv je ekologicky šetrný materiál

Z tohoto hlediska je masivní nábytek mnohonásobně ekologičtější. Dřevo pochází z obnovitelných lesů a během výrobního procesu je využito méně energie než u vyráběného dřeva, které navíc obsahuje toxické materiály jako je formaldehyd, jenž tvoří část lepidlových sloučenin.

Proč je masiv nejlepší

Masivní nábytek je sice vyšší investicí, ale za to má mnohonásobně vyšší životnost než nábytek z dřevotřísky a jiného materiálu. Nábytek z alternativního dřeva nikdy nebude v interiéru vypadat luxusně a charismaticky, tak jako masiv. Pokud chcete mít dům či byt vybavený elegantně a hlavně ekologicky, potom tedy sáhněte po masivním nábytku.

Jestliže se chcete inspirovat masivním nábytkem, podívejte se na náš široký výběr, kde najdete různé styly, barvy a tvary nábytku vyrobeného z přírodního dřeva.