Z čeho se vyrábí nábytek?

Na první pohled se může zdát, že nábytek z masivu a nábytek z dřevotřísky se neliší - až na cenu. Opak je však pravdou. Nábytkový materiál se liší v životnosti, odolnosti proti mechanickému poškození, odolnosti vůči vnějším faktorům (jako je voda nebo vlhkost), cenou a když se podíváme pořádně a z blízka, všimneme si, že se výrazně liší i vzhledem. 

Mnoho lidí dnes nedá dopustit na kvalitní dřevěný nábytek z masivu. Ne všude je však materiál z masivního dřeva vhodný. V dnešní době jsou na trhu dostupné kvalitní alternativy.

1/ Dřevotřískové a dřevovláknité desky

Dřevotřískové desky (DTD)

Nejlevnější a v současnosti nejčastěji používaným materiálem je nábytek vyrobený z dřevotřísky. Vyrábí se lisováním drceného dřevěného materiálu a dřevotřísková deska, označována jako DTD, nemá povrchovou úpravu. Takový nábytek je ideální volbou, pokud potřebujete vybavení maximálně na rok nebo dva. Mnoho lidí tento typ nabytku volí, když staví dům nebo když potřebují “někde” bydlet než se nastěhují do nového. Má však spoustu nevýhod. Je velmi málo odolný vůči mechanickému poškození, díky čemuž je snadné jej zničit, zejména pak rohy nábytku. Také je málo odolný vůči škodlivým vnějším faktorům. V neposlední řadě je materiál poměrně náročný na zpracování, dají se tak sehnat pouze jednoduché formy nábytku, které jsou nevýrazné a poměrně nezajímavé.

Laminovaná deska (LTD)

Nábytek z laminované desky je odolnější vůči vodě a vlhkosti díky povrchové úpravě, která spočívá v nalepení laminovaného papíru, který je zalitý pryskyřicí. Takový materiál se hojně používá také pro výrobu nábytku do kuchyně nebo třeba do koupelen. Lamino je nabízeno v nejrůznějších dezénech a snadno se udržuje. 

MDF deska

O něco dražší, ale stále velmi atraktivní variantou, je nábytek z MDF. Materiál je kompaktnější a odolnější než dřevotříska. Moderní technologická řešení umožňují vytvořit nábytek z desek, které se velmi podobají skutečnému dřevěnému nábytku. Bohužel čím krásnější je povrchová úprava a propracovanější forma, tím vyšší je cena. Nastává pak absurdní situace, kdy nejlevnější jednoduchý nábytek z borovicového dřeva je levnější než moderní stylizovaný nábytek z MDF. Nábytek vyrobený z desky navíc umožňuje opakovatelnost vzoru, což je pro někoho velká výhoda. U nábytku z masivu musíme počítat s tím, že každý prvek má svůj jedinečný vzor, jedinečnou kresbu a i dvě skříně ze stejné kolekce se budou mírně lišit. 

dřevotříska

Dýhovaný nábytek

Dýhovaný nábytek se vyrábí z dřevotřískových a dřevovláknitých desek. Na ně se pak lepí tenká vrstva masivního dřeva, tzv. dýha. Takový nábytek je cenově dostupnější než nábytek z masivu. Dýha se dá navíc lakovat a mořit a je tak nabízena v široké škále designů. Dýhovaný nábytek se ve vlhku nedeformuje a díky pokročilým technologiím se dýha neodlepuje.

2/ Nábytek z masivu

Nejvíce peněz samozřejmě zaplatíme za kvalitní nábytek z masivu. Nechybí ani cenové dělení podle toho, z jakého druhu dřeva je daný kus nábytku vyrobený. Jednoduše řečeno, nejlevnější je nábytek vyrobený z původních dřevin, nejdražší pak z exotických odrůd. Jde však o poměrně značné zjednodušení, protože konečnou cenu výrobku ovlivňuje mnoho dalších faktorů jako například složitost nábytku, typ povrchové úpravy, typ nábytkového kování a další. Nábytek z masivního dřeva má jednu nespornou výhodu - čas pracuje v jeho prospěch. To znamená, že postupem času se nábytek z masivu stává jedinečným a ušlechtilým. Protože dřevo je rok od roku krásnější a dubový, bukový a teakový nábytek je téměř nezničitelný, stoupá s léty i hodnota vybavení. Staleté dřevěné příborníky a toaletní stolky dosahují někdy až astronomických cen, zatímco nábytek vyrobený z prken ztrácí časem svou  hodnotu. Zmínili jsme, že dnešní způsoby a metody zpracování umožňují vytvořit z nábytku z MDF desky dokonalou imitaci dřevěného nábytku. Je tu však jeden důležitý rozdíl - přirozenou vůni dřeva nelze zfalšovat. Každý kdo má doma nábytek z masivu jistě potvrdí, že má jedinečnou vůni, která dokáže uklidnit smysly a dodat interiéru přirozenost a útulnost. 

A co třeba kompromis?

Výrobci nábytku našli způsob, jak udržet nejvyšší kvalitu svých výrobků a zároveň snížit jejich cenu. Kompromisem mezi nábytkem z MDF a drahým dřevěným nábytkem je nábytek kombinující oba materiály. Konstrukční prvky nábytku, vystavené velkému zatížení a intenzivnímu používání, jsou vyrobeny z masivního dřeva. Méně strategické prvky jsou pak vyrobeny z MDF desky. Díky tomu je zachována odolnost a jedinečná atmosféra bytového zařízení. Toto řešení je dobré především pro lidi, kteří znají výhody dřevěného nábytku, ale nemohou si ho z finančních důvodů dovolit.