Rošt je velmi důležitá základna pro vaši matraci. Jedná se o konstrukci několika desek, po stranách spojených pomocí dřevěného rámu. Většina roštů je vyrobena ze silného dřeva, jako je borovice nebo buk. Se správným a kvalitním roštem získáte dokonalou podporu pro vaší matraci.

Navíc lze vybírat ze dvou nejběžnějších typů lamel: masivní - pevné lamely nebo odpružené lamely, u nichž existují dva hlavní rozdíly:

  • Podpora
  • Poloha na lůžku

Masivní, tedy pevné laťky jsou vyráběny z nejčastěji borovicového dřeva a každá jejíž lišta vede nehybně přes šířku rámu postele. Tím se stává lůžko díky tomuto rozložení pevnější a podpůrnější. 

Odpružené lamely, jsou nejčastěji vyrobené z pružného bukového dřeva, které je ohnuté do mírného oblouku směřující nahoru. Tento druh lamel vytváří měkčí a ergonomičtější pocit. Vhodné i pro textilní lůžka, a pro ty, kteří nepreferují tvrdou podporu při spánku.

V úvodu jsme vám představili dva nejoblíbenější typy roštů a jejich rozdíly. Níže bychom vám rádi usnadnili výběr tohoto kusu nábytku a prozradili, jejich výhody a fakta.

rošt flex hn

Výhody lůžka s roštovou základnou

Veškeré typy lůžek mají své výhody i nevýhody, které se řídí preferencemi určité osoby. Jelikož každý člověk upřednostňuje jinou techniku a polohu spánku a má rád rozdílnou tuhost matrace, nelze tedy říci, že jedno lůžko, matrace či rošt, bude ideální pro každého. Ale roštové postele, ať už s pevnými lamelami nebo odpruženými lamelami, mají svůj velký soubor výhod, ať už pro zdraví či matraci, které stojí za zmínění. Mezi ně patří:

  • Cirkulování vzduchu: To, že cirkulace matrace je ta nejdůležitější součást kvalitní údržby, je jistě prvním základním předpokladem pro prodloužení její životnosti. Díky roštové základně si můžete být jistí, že matrace bude mít ze spodní strany postele dostatečné proudění vzduchu, které zabrání nadměrnému zadržování vlhkosti. 
  • Trvanlivost: Lamely podporují trvanlivost matrace, a to z toho důvodu, že matrace leží v rovině - nikde se “neláme” a neprohýbá.
  • Levnější a kvalitnější varianta: Postel, která nemá zabudovaný rošt, bude levnější variantou. A pokud člověk potřebuje ušetřit své finance, pak je tento způsob jistě efektivnější.    
  • Úložný prostor: Roštové postele poskytují potřebný úložný prostor pod postelí, který nelze využít u většiny lůžek se zabudovaným roštem. Jsou ideálním řešením pro malé ložnice, kde není mnoho místa na uskladnění ložního prádla. Navíc máte možnost pořídit si rošt s vlastním úložným prostorem.  
  • Minimum kovu: Protože jsou lamely vyrobené ze dřeva, neobsahují žádný kov. Jestliže jste alergický na kov, jistě to pro vás bude velká výhoda.
  • Jednoduché přemísťování: Lůžko se zabudovaným roštem je poměrně těžké a jeho přemístění potřebuje vyvinout značnou sílu a pomoc druhé osoby. Lamelové rošty mohou být odděleny od lůžka a tím pádem se s nimi lépe manévruje po místnosti.

rošt s úložným prostorem  

Jaká matrace bude nejvhodnější volbou pro lamelový rošt?

Nákup matrace je opravdu těžký úkol. Každý z nás chce, aby mu jeho matrace poskytla ty nejlepší podmínky pro tělo i zdraví. Pokud jde o matraci pro roštovou postel, je třeba vědět, že by se mezi lamelami neměla prohýbat. Tím by se matrace mohla snadněji a rychleji zničit.

Nejběžnějšími typy matrací pro lamelové rošty jsou matrace z paměťové pěny či hybridní matrace.

Paměťové matrace s více zónami a vrstvami uvnitř, jsou obvykle nejlepší volbou. A to z důvodu rovinnosti povrchu na lamelách. Tak zabráníte propadávání matrace do mezer jednotlivých lamel a poskytnete svému tělu uvolnění od nežádoucího tlaku a podpoříte ergonomické vlastnosti pro vaše tělo. 

matrace lensi

Závěrem

Lamelové - dřevěné rošty budou pro lůžka nejlepší volbou - ať už vůči zdraví, snadnému přenášení či poskytnutí řádné pevnosti pro matraci. Jsou také velkou výhodou pro lidi, kteří potřebují nebo chtějí mít z chiropraktických důvodů rovnou plochu postele bez toho, aniž by při ulehnutí měli pocit “potopení se” do matrace. Navíc pokud jste vášnivým čtenářem či se jen tak rádi “válíte” na lůžku a odpočíváte, jistě vám přijde vhod jeden z našich polohovatelných roštů, které nabízíme v různých rozměrech.

polohovací rošt