OKENNÍ PARAPETY - FUNKČNÍ MÍSTO PRO DEKORACE

Už jsme si zvykli, že parapety u nás doma hrají praktickou roli. V první řadě chrání celý interiér před povětrnostními vlivy, jako je déšť a sníh, a také před znečištěním, které se dovnitř dostává oknem. Pokud se vzdáme záclon a závěsů, vpustíme do místností nejen více světla, ale také je opticky zvětšíme, což je důležité zejména v případě malých bytů. A samozřejmě odhalíme okenní parapety, které pak sami vybízejí k dozdobení. Proto nezapomínejme, že parapety mohou mít i dekorativní funkci, zdůrazňující styl našich interiérů.

KVĚTINÁČE DO KAŽDÉHO POKOJE

Pokud přemýšlíme, čím ozdobit parapety, rozhodně nesmí chybět živé květiny. Svěží zelené rostliny oživí interiér a uklidní naše nervy. Navíc produkují kyslík, takže stojí za to zajistit, aby zdobily naše okenní parapety, zejména v ložnici. I když se někomu může zdát taková rostlinná výzdoba poněkud nudná, stačí si pro zpestření vzhledu květin vybrat stylové květináče v různých velikostech, tvarech a barvách. Pro majitele industriálních, retro a rustikálních bytů budou ideální kovové květináče, nejlépe s efektem záměrného stárnutí. Boho a skandinávský design interiérů dokonale doplní proutěné, ratanové nebo dřevěné květináče. Ke klasickému interiéru se pak skvěle hodí květináče keramické v tlumených barvách, které můžeme zvolit v závislosti na barvách našich pokojů. Pro okouzlující styl zvolte květináče zlaté a stříbrné barvy nebo z barevné mozaiky.

VÁZY, KTERÉ PŘITÁHNOU POZORNOST

Sklo je univerzální materiál, který se bude dobře vyjímat v téměř každém stylu interiéru, a proto jsou vázy dokonalou ozdobou okenních parapetů. Světlo, které jimi prochází, bude krásně vrhat odlesky na stěny, čímž prosvětlí celý interiér. Barevné skleněné vázy s efektními tvary se budou skvěle vyjímat v klasických i okázalých bytech. Do bytů v boho a skandinávském stylu můžeme zvolit skleněné flakony zasazené do dřeva. V industriálních a rustikálních interiérech budou báječně vypadat vázy, které jsou v kombinaci skla a kovu. Do takových váz můžeme umístit živé, barevné květiny nebo sušené trávy dle našich představ. Květináče mohou vytvořit zajímavé kompozice, pokud zvolíme různé velikosti, tvary a barvy, samozřejmě však při zachování vkusu a střídmosti.

PRO ROMANTICKÉ DUŠE LUCERNY A SVÍCNY

Pro ty, kteří si rádi užívají hřejivé světlo svíček a chtějí do svých interiérů zařízených v jakémkoli stylu vnést romantickou atmosféru, budou lucerny a svícny ideální dekorace na parapety. Tento typ dekorací můžeme kombinovat s různými tvary a velikostmi, ale je dobré zachovat stejnost materiálu. Jednoduché kovové svícny s efektem záměrného stárnutí se budou dobře vyjímat v industriálních i rustikálních interiérech. Pro klasické a okouzlující aranžmá vybírejte svícny zajímavějších tvarů. V boho, rustikálních a retro bytech budou skvělou dekorací lucerny dřevěné, skleněné i kovové.

HODINY JAKO FUNKČNÍ DEKORACE PARAPETŮ

Další zajímavou a nevšední ozdobou vašeho parapetu mohou být hodiny. Jsou to velmi praktické drobnosti, které při správném výběru zdárně doplní styl interiéru, pokud je vybereme šikovně. Dřevěné hodiny klasického jednoduchého tvaru jsou vhodné do tradičních, skandinávských a boho interiérů. Ty s geometrickým tvarem z masivního skla s křišťálovými dekoracemi zaujmou v moderních, minimalistických a okouzlujících místnostech. Mimořádně zajímavě budou vypadat hodiny v industriálním stylu vyrobené ze starého kovu, protože vypadají jako průmyslové stroje. Hodiny, které zdobí náš parapet, budou vypadat skvěle obklopené živými rostlinami. Jediné, na co musíme pamatovat, je, že květináče a hodiny by měly být ze stejného materiálu, zatímco v industriálních a rustikálních aranžmá můžeme libovolně míchat dekorace na parapety ze dřeva a kovu.

KOVOVÉ SOŠKY NA PARAPETY DO UNIKÁTNÍCH INTERIÉRŮ

Nejrůznější kovové sošky mohou být také originální a nevšední ozdobou našich parapetů. Jsou vyrobeny s důrazem na každý detail a jsou ideální pro industriální, moderní nebo minimalistické interiéry. Výběrem kovových sošek zobrazujících například hudebníky nebo ženu a muže můžeme na našem parapetu vytvořit kompozici, která bude sama o sobě malým uměleckým dílem. 

DEKORATIVNÍ PODNOSY V KAŽDÉM STYLU

Na parapet vedle květin a hodin můžeme umístit i ozdobné podnosy, které budou zajímavou dekorací. V industriálních a minimalistických interiérech to mohou být kovové podnosy v černé, červené nebo zlaté barvě s jednoduchým, lehce strohým vzhledem. Dekorativní podnosy ze dřeva se v takových místnostech budou také dobře vyjímat a lze je s úspěchem umístit i do boho, rustikálního nebo skandinávského interiéru. Pro klasické a glamour interiéry je nejlepší použít dekorativní podnosy z barevného skla nebo mozaiky. Do takových podnosů pak můžeme umístit sušené květiny, které budou nádherně vonět, nebo čerstvé ovoce, které budeme mít na dosah, kdykoliv budeme mít chuť.

SOUHRN

Parapety v našich domácnostech sice plní především praktickou funkci, ale pokud nejsou zcela zakryté závěsy, mohou být perfektním místem pro dekorace, které podtrhnou charakter našeho interiéru. Stylové květináče a vázy oživí každý interiér a dodají mu novou energii. Jedinečné svícny a lucerny jsou nabídkou pro romantiky a milovníky vonných svíček. Dědečkovské hodiny, kovové plastiky a ozdobné podnosy nám zase umožní vytvořit jedinečné aranžmá a zajistí, že naše parapety už nikdy nebudou vypadat nudně a banálně.