Proč je potřeba rošt pod matraci?

Rošt pod matrací často považujeme za zbytečnou vychytávku a jejímu výběru nevěnujeme dostatek pozornosti. Zdá se nám, že od té doby, co jsme investovali do kvalitní postele z masivu a vynikající, drahé matrace na spaní, jsme si zajistili nejvyšší komfort používání. Nic nemůže být dále od pravdy. I ta nejlepší matrace bez opory správného roštu se rychle ukáže jako zbytečná věc. Pokud nechcete trpět bolestmi zad nebo se nechat rozčílit tím, že se vám matrace v obchodě zdála měkčí nebo tvrdší, rozhodně je dobré investujte do kvalitního roštu postele.

Tady jsou nejdůležitější věci, které získáte díky kvalitnímu roštu:

 - zvýšená funkčnost a výrazně prodloužená životnost matrace

-  správná opora páteře

-  správné odvětrávání matrace 

Jak může rošt ovlivnit životnost nebo funkčnost matrace? 

Pokud zvolíme správný, pružný rošt, matrace získá oporu a zároveň pomůže reagovat na zatížení. Díky tomu je provoz rozdělen na dva prvky postele: matraci a rošt. Správná opora matrace, nejlépe v podobě pružného roštu, s nastavitelnou tvrdostí ve střední části konstrukce zaručuje, že tvrdost či měkkost matrace pocítíme správným způsobem. Se špatně zvolenými parametry roštu můžeme nabýt dojmu, že naše pocity jsou úplně jiné, než když matraci testujeme v obchodě.

Typy postelových roštů

Na trhu existuje spousta různých modelů postelových roštů, které se od sebe liší vzhledem, konstrukcí i cenou. Nejdůležitější je vybrat správný rošt pro postel, matraci a individuální potřeby. 

Kritérii jsou především:

- typ matrace a druh výplně

- typ postele a její rozměry

- věk a zdravotní stav uživatele

- finanční možnosti kupujícího

Není to tak, že jen ty nejdražší rošty nám mohou zaručit pohodlný a zdravý spánek. Kvalotní řešení nalezneme i mezi levnějšími variantami. Rošty lze rozdělit podle typu konstrukce a funkčnosti.

Rozlišujeme následující typy roštů:

1. Klasické lamelové rošty – jsou nepohyblivé, mají podobu lamel trvale připevněných k dřevěnému rámu. Vzhledem k tomu, že bylo prokázáno, že tento typ rámů je velmi nepříznivým řešením, který má špatný dopad jak na stav matrace, tak na naši pohodu, tvoří v současné době malý zlomek všech rámů dostupných na trhu;

2. Klasické lamelové rošty na pásce – jedná se o tzv. žebřinové rošty pod matrace, u kterých jsou lamely připevněny k elastické pásce. Takový rošt je umístěn volně v rámu postele. Jedná se o nejlevnější verzi roštu, která je velmi oblíbená;

3. Flexibilní pružné rošty – v současné době jedna z nejdoporučovanějších verzí roštů pod matrace, která se vyznačuje tím, že rošt pracuje pod zatížením. Takový rošt se skládá z rámu a lamel, ale v této verzi nejsou lamely pevně připevněny k rámu, ale jsou umístěny ve speciálních, obvykle plastových kapsách

4. Talířové rošty – jedná se o relativní novinku na trhu, která je poměrně drahá. Tento unikátní rošt netradičního vzhledu, jehož lehací plochu tvoří výkyvné talíře, se dokonale přizpůsobí jakýmkoliv tělesným proporcím. Talíře se pohybují ve všech směrech a perfektně kopírují zátěž těla. Talířové rošty právem patří do kategorie nejpohodlnějších roštů. 

Nedoporučuje se používat tuhé, pevné rošty, protože kromě určité míry stabilizace matrace nepřinášejí žádné pozitivní účinky. Není bez významu, že takové rošty způsobují rychlejší opotřebení matrace. Mnohem lepším řešením jsou pružné rošty, které se pod tlakem ohýbají. Mezi nimi najdeme jak ekonomická řešení, tak i technologicky vyspělé výrobky za vyšší cenu. Při výběru roštu je nutné věnovat pozornost rozteči lamel. Čím více jich bude, tím lépe pro nás i naši matraci. Velké mezery mezi lamelami v rámu jsou řešením, které lze použít pouze v případě tvrdých matrací.

Funkčnost roštů, rada jak si vybrat

Postelové rošty lze rozdělit nejen podle jejich konstrukce, ale také podle funkcí, které nám daný model nabízí. Rozlišuje se mezi pevnými a pohyblivými rošty. Kromě toho můžeme rozlišit dvě skupiny pohyblivých roštů a/ ručně nastavitelné a b/ automaticky nastavitelné rošty.

Pevné rošty zůstávají vždy ve stejné poloze. Pokud jsou flexibilní, plní svou roli perfektně, ale... nic víc nám nenabídnou. Pohyblivé rošty umožňují rozhodnout o úhlu sklonu horní nebo spodní části rámu, čímž ovlivňují polohu hlavy a nohou. Na jedné straně je to řešení pro lidi, kteří oceňují nejvyšší komfort. Možnost číst si knihu v posteli v pohodlném polosedě nebo si na chvíli lehnout s nohama nahoře pro lepší krevní oběh je velmi lákavá vyhlídka. Je však třeba si uvědomit, že funkčnost pohyblivých roštů v posteli by měla být brána v úvahu nejen z hlediska pohodlí, ale tento typ řešení je také velkým pomocníkem, pokud je doma starší osoba nebo osoba upoutaná na lůžko.

Jak vidíte rošt není triviální záležitost a neměli byste volit nejlevnější řešení, protože může způsobit více škody než užitku. Rozhodně je lepší jednou investovat do slušného roštu pod matraci a užít si tak pohodlnou dřevěnou postel, kvalitní matraci a především efektivní, zdravý odpočinek, který vám dodá energii čelit každodenním výzvám.