Perfektní kulinářský komfort nezajistí standardní výška

V minulosti byla většina kuchyňského nábytku vyráběna ve standardních výškách. Aby se zabránilo problémům s přizpůsobením skříní a byla možnost uzavřít do nich domácí spotřebiče, měl nábytek výška 82 cm. Tvořil ji deseticentimetrový sokl a korpus o výšce 72 cm. Tato standardní výška dodnes převažuje především u velkých výrobců nábytku. Bohužel, standardy nejsou pro všechny. Očekává se, že nabytek o výšce 82 cm je nejlepší pro osoby do 165 cm. Co ale lidé, které mají odlišnou výšku?

Dočasné řešení spočívalo například v přidáním nožiček k možnosti regulace výšky. Další možností je zvednou sokl o něco výše. Tyto možnosti však mají i své nevýhody. Nábytek mohou zvednout jen o několik centimetrů a v případě přidání nožiček může nábytek ztratit na estetice. Navíc, každé z těchto řešení umožňuje pouze zvýšení nábytku, nikoliv jeho snížení. Jediným účinným řešením tak je nábytek na míru. Tato možnost umožňuje nejen změnu výšky, ale také další úpravy, aby se každý mohl cítit pohodlně ve vlastní kuchyni. 

kuchynsky-stul

Měření správné výšky

Před tím, než se pustíte do objednávání nábytku na míru, je důležité si určit, jaká výška je pro vás optimální. Jednoduchý trik, jak tento rozměr zjistit, je postavit se vzpřímeně a ohnout ruce v loktech. Předloktí by mělo bý rovnoběžné s podlahou. Od této vzdálenosti odečtěte 10-15 cm a získáte ideální výšku pracovní desky. Tímto způsobem se vyhnete pouze odhadům a zajistíte, že výška nábytku bude přesně přizpůsobena vašim potřebám. 

Nábytek na míru jako klíč k pohodlí

Pro ty, kdo hledají dokonalou kuchyň, může být nábytek na míru klíčovým prvkem. Tato možnost nejenže dokonale řeší problémy s výškou, ale také umožňuje další úpravy dle potřeb každé domácnosti. Kuchyně se tak stává nejen místem přípravy jídla, ale také útulným prostorem, kde se setkávají rodiny a vytvářejí nezapomenutelné chvíle. 

police_v_kuchyni

Krása vestavěné kuchyně

V moderním světě, kde dominují minimalistické trendy, jsou vestavěné kuchyně stále populárnější volbou. Celá stěna zabudovaného nábytku vytváří jednotný vzhled a skrývá veškeré kuchyňské vybavení za elegantními dveřmi. 

Pro ty, kteří si vybírají vestavěnou kuchyni, je důležité dbát také na správné rozmístění polic a zohlednění různých výšek osob, které kuchyni používají. Nejvyšší police by měla být dostupná pro všechny členy domácnosti. 

Závěr

Kuchyně je srdcem domova, a proto by měla být nejen esteticky příjemná, ale také funkční. Volba správné výšky nábytku je klíčovým prvkem pro dosažení této dokonalosti. Buďte odvážní a vsaďte na nábytek na míru, který vám nejen usnadní každodenní život, ale také přidá nádech elegance do vašeho kuchyňského ráje.