PROČ ZVOLIT DŘEVĚNÝ NÁBYTEK DO MALÝCH PROSTOR?

Malé místnosti vyžadují výběr nábytku, který nám umožní je vhodně uspořádat a zároveň zachovat specifickou, jednotnou estetiku. Proto bychom měli vybrat nábytek, který je nejen funkční, ale také odolný proti mechanickému poškození a poškrábání. Proto je dřevěný nábytek ideální pro menší obývací pokoje nebo ložnici. Dřevěný nábytek, zejména nábytek z tvrdých dřevin, jako je dub nebo buk, se vyznačuje velkou odolností a dlouhou životností, na rozdíl od nábytku z materiálů podobných dřevu. A nezapomeňte, že v malém prostoru je mnohem obtížnější provést renovaci - zbavit se starého nábytku a přinést nový. Proto je lepší zvolit do ložnice a obývacího pokoje dřevěný nábytek, kterému běh let dodá šarm a charakter a který za námi zůstane desítky let, ne-li celý život.

male-prostory

Nezapomeňme také, že dřevěný nábytek do obývacího pokoje a ložnice, jako je dřevěná komoda, dřevěná vitrína, dřevěná postel nebo dřevěný stůl, lze snadno obnovit nebo mu dát zcela nový vzhled. V malých prostorech je mnohem snazší nábytek poškrábat nebo do něj narazit, ale dřevěný nábytek lze jednoduše jemně obrousit, poté impregnovat a nakonec natřít bezbarvým olejem nebo voskem, případně natřít libovolnou barvou. Tím nejen zakryjete stopy po jejich používání, ale také osvěžíte design vašich interiérů.

DŘEVĚNÝ NÁBYTEK DO OBÝVACÍHO POKOJE A LOŽNICE - JAKÝ VYBRAT A JAK HO UMÍSTIT?

Pokud jde o dřevěný nábytek do obývacího pokoje, jako je dřevěná komoda, dřevěná vitrína nebo televizní skříňka, vyplatí se vsadit na jejich funkčnost. Můžeme z nich snadno vytvořit celé stěnové jednotky, tj. uspořádat nábytek vedle sebe tak, aby se téměř dotýkal. Podobně můžeme zařídit dřevěný nábytek do ložnice, tedy prostorné dřevěné komody, dřevěné skříně a dřevěné postele, které nám umožní využít každý metr čtvereční menšího prostoru a zároveň jej učinit pohodlným a funkčním. Měli bychom však mít na paměti, že takový dřevěný nábytek by měl pocházet z jedné kolekce a tvořit harmonický celek. Proto je důležité, aby byly vyrobeny z masivního dřeva, protože v případě poškození je můžeme snadno obnovit, místo abychom kupovali nový kus nábytku, který bude obtížné sladit s ostatními, aniž bychom zničili jejich ucelenou kompozici.

Místo rustikálního, koloniálního nebo industriálního nábytku si do ložnice a obývacího pokoje pořiďme dřevěný nábytek s jednoduchým, ale elegantním vzhledem a jemnějšími tvary. Proto vybírejme dřevěný nábytek ve skandinávském, klasickém nebo moderním stylu bez zbytečných ozdob na čelních plochách. Můžeme také sáhnout po nábytku s minimalistickými úchytkami decentně zakomponovanými do jeho linií namísto těch s masivními knoflíky. Do obývacího pokoje a ložnice bychom také rozhodně měli zvolit dřevěný nábytek na nožičkách - otevřeme tak prostor nad podlahou, díky čemuž se veškerý nábytek odlehčí. Zajímavým způsobem, jak opticky zvětšit malé prostory, je prosklený nebo otevřený dřevěný nábytek. Elegantní dřevěná vitrína nebo dřevěná knihovna, stejně jako závěsné dřevěné police, které lze zavěsit na stěnu nad postel nebo komodu a poskytnout tak další prostor pro knihy, květiny nebo drobné dekorace.

komoda-factory

USPOŘÁDÁNÍ MALÝCH PROSTOR - HRA S BARVAMI A SVĚTLEM

V malých prostorách se můžeme pokusit opticky zvětšit návrhy interiérů pomocí jednoduchých triků. Především bychom měli dřevěný nábytek umístit daleko od okna, aby neomezoval proudění přirozeného světla. Pod oknem by měl být umístěn pouze dřevěný stůl a pro samotné okno zvolme rolety nebo žaluzie namísto záclon a závěsů, které opticky zmenšují prostor. Malé interiéry by rozhodně měly být vymalovány světlými barvami: bílou, béžovou, jemnou šedou nebo teplými pastelovými odstíny. Tyto barvy nejen rozzáří prostor, ale také krásně zvýrazní veškerý nábytek. Do obývacího pokoje a ložnice bychom také měli zvolit dřevěný nábytek ve světlých barvách. Může to být dřevěný nábytek v bílé barvě nebo v odstínech šedé se skandinávským vzorem nebo v teplých odstínech medu a whisky. Nicméně dřevěný nábytek v tmavších odstínech bude vypadat skvěle i na bílých stěnách, kde vytvoří elegantní kontrast.

Perfektním způsobem, jak opticky zvětšit obývací pokoj nebo ložnici, jsou zrcadla v dřevěném rámu. K této nástěnné dekoraci se skvěle hodí nízká dřevěná komoda, která bude odrážet světlo a krásně rozptylovat paprsky. Velké zrcadlo se také dobře hodí zavěšené nad dřevěnou postelí nebo naproti ní, aby dodalo pocit prostoru. Nezapomínejme ani na umělé osvětlení, které zajišťují stropní a nástěnná svítidla. Ty nám po setmění poskytnou světlo, které se odrazí v zrcadlech a zútulní naše malé interiéry.

V interiéru, kde záleží na každém metru čtverečním volného prostoru, můžeme nábytek úspěšně uspořádat funkčním a stylovým způsobem. Výběrem vhodného dřevěného nábytku, například elegantní dřevěné skříně a dřevěné komody do obývacího pokoje nebo masivní dřevěné postele, a to i do nejmenších ložnic s jemnějšími tvary, můžeme těmto interiérům dodat eleganci a v kombinaci s hrou světla odrážejícího se v zrcadlech jim dodat pocit prostornosti a opticky je zvětšit.