LOFTOVÝ OBÝVACÍ POKOJ – KDE ZAČÍT?

Do velkých místností, kde četné prosklení dodává vizuální prostornost, můžeme zvolit nejen světlé a neutrální barvy, ale vyzkoušet i tmavé a mimořádně elegantní stěny v antracitové nebo černé barvě, protože naše interiéry nezahltí. Loftový obývací pokoj v malém bytě, nebo dokonce v garsonce, bude určitě vyžadovat větší aranžérské schopnosti, smysl pro uměřenost a harmonii. Do malých místností, kde jsou jednotlivé místnosti odděleny příčkami, rozhodně sáhněme po bílé, béžové, světle šedé nebo medové barvě, které tento prostor opticky zvětší a prosvětlí. Bez ohledu na velikost našeho domu je nejlepší volit dřevěné podlahy s viditelnými známkami používání nebo konstrukční beton, který je velmi charakteristickým materiálem pro loftový styl. Naopak na stěny nebo jen jednu z nich můžeme pokládat cihly v různých odstínech béžové, šedé, hnědé nebo červené.

kovova-satni-skrin

PŮDNÍ NÁBYTEK, KTERÝ PŘINÁŠÍ DO PRŮMYSLOVÉHO INTERIÉRU TEPLOU A ÚTULNOU ATMOSFÉRU

Již víme, že náš obývací pokoj ve stylu loft, bez ohledu na jeho velikost, přítomnost či nepřítomnost příček, velikost oken a výšku stropů, bude cílit na tlumené, spíše chladné barvy. To však neznamená, že loftový styl nepoužívá oživující řešení, která nám pomohou představit správně vybraný loftový nábytek. Jedná se o nábytek vyrobený z přírodního masivního dřeva s teplou barvou a charakteristickým vzorem a suky. Nejlepší je, aby váš půdní nábytek nesl stopy používání nebo byl záměrně zestárlý, díky čemuž dodá loftovým interiérům jedinečnou atmosféru starých časů.

RELAXAČNÍ ZÓNA, SEDACÍ SOUPRAVA NEBO LAVICE?

Srdcem našeho obývacího pokoje budou bezpochyby loftové stoly obklopené prostornými pohovkami ve výraznějších barvách jako např. oranžové, hořčicově žluté, výrazné a sytě zelené a námořnické modři nebo tlumené, tmavě bordó. Pamatujme však, že loftový nábytek by měl být vzhledově lehčí než ten, který bychom umístili do obývacího pokoje v industriálním stylu. Vzdejme se stolů vyrobených z částí průmyslových strojů nebo těch na velkých továrních kolech. Místo toho se zaměřme na loftové konferenční stolky s jemnějšími liniemi, ale s jednoduchým geometrickým tvarem s masivní dřevěnou, skleněnou nebo betonovou deskou, nutně na ocelové černé nebo ocelové podnoži. Pokud nemůžete najít dokonalý model, který zpestří interiér, je nejlepší vyrobit si stůl sami. Pak budete mít jistotu, že její rozměry a vzhled budou dokonale sladěny s interiérem. Je důležité, aby dubová deska a nábytkové nohy pocházely od prověřeného výrobce, což se promítá do jejich vysoké kvality. Pro zpestření výzdoby našeho obývacího pokoje sáhněme po jemnějších loftových stolcích, které umístíme ke stěně nebo pohovce a na kterých budou stojící hodiny, svíčky a lucerny.

kovovy-vesak

PŮDNÍ NÁBYTEK VE FUNKČNÍM OBÝVACÍM POKOJI

Nábytek, bez kterého se náš podkrovní obývací pokoj neobejde, jsou také nenápadné, ale odolné a prostorné podkrovní TV skříně, které se skvěle hodí k instalaci televizoru nebo jiných dekorací a květin. Můžeme si vybrat jak originální modely s posuvnými čely a pečlivě promyšleným uspořádáním dřevěných polic Factory Oak 4 nebo Factory Sosna 4, tak i charakteristické podkrovní TV skříně s posuvnými policemi z oceli Factory Sosna 3 a Factory Sosna 5, které dodají zajímavý nádech do našeho obývacího pokoje. Zajímavě budou vypadat i funkční loftové TV skříně s otevřenými policemi Steel Wood 1 a Steel Wood 2.

Loftový obývací pokoj může vypadat velmi fenomenálně, pokud zkombinujeme podkrovní knihovny v podobě vysokých úzkých sloupů s masivními a širokými s dřevěnými policemi a kovovými konstrukcemi z kolekcí Factory Sosna 4, Iron 1 a Iron 2, které nám umožní vystavte stylové loftové dekorace, jako jsou živé květiny, modely aut a letadel, kovové hodiny, sbírka knih nebo kovové plastiky. Chceme-li se zaměřit na výraznější industriální vybavení, volme loftové knihovny z kolekcí Factory Sosna 4, Stell Wood 1, Stell Wood 2 a Stell Wood 3. 

PŮDNÍ DEKORACE DO OBÝVACÍHO POKOJE 

Takové interiéry rozhodně oživí geometrické abstraktní vzory viditelné na dekoračních polštářích, přikrývkách, plédech nebo kobercích. Loftový styl miluje vše, co je vyrobeno z přírodního dřeva, kovu a skla, což je vidět zejména na dekoracích a ozdobách. Proto budou stěny našeho showroomu zdobit dřevěné hodiny s kovovými prvky nebo modely celé z kovu, stejně jako velká zrcadla v černém, zlatém nebo stříbrném ocelovém rámu. Velmi hitem nástěnné dekorace do loftového obývacího pokoje budou také kovové 3D obrazy zobrazující panorámu města nebo abstraktní formy, jejichž hloubka přitahuje pozornost již od prahu. Loftové police a konferenční stolky lze zase ozdobit kovovými plastikami a skleněnými vázami, patinovanými svícny a dekorativními lucernami ze skla a kovu, které dodatečně prosvětlí a zútulní obývací pokoj v loftovém stylu. A přestože je loftový styl spojen se strohostí továrních prostor, můžeme svůj obývací pokoj snadno oživit vložením svěže zelených rostlin umístěných v kovových květináčích nebo zavěšených na stěnách na stylizovaných konzolách a úchytech.

konferencni-stolek-na-koleckach

SOUHRN:
Loftový styl je především kombinací umírněné strohosti a minimalismu s originálními a zajímavými formami ze dřeva, kovu a skla. Dominuje jí tlumená bílá, béžová, šedá a černá přerušovaná živějšími odstíny oranžové, žluté, lahvově zelené, námořnické modři a tlumené bordó přítomné v textilu, sochách a kovových 3D obrazech. Perfektní loftový nábytek do obývacího pokoje je vyroben z přírodního, nejlépe letitého dřeva uzavřeného v masivních kovových korpusech. Stylové loftové konferenční stolky, které budou spolu se sedací soupravou srdcem obývacího pokoje, stejně jako funkční loftové RTV skříně a originální loftové knihovny společně vybudují osobitý prostor elegantního a hřejivého loftového obývacího pokoje.