Správné klima v ložnici

Za časů našich prarodičů bylo celkem běžné spát v chladné místnosti. Koneckonců tvrdilo se, že to má blahodárný vliv na naše zdraví. Předpokládalo se, že spánkem v nevyhřívaných místnostech se tělo otužuje a stává se odolnější vůči chorobám. Dnes však již víme, že tyto názory více či méně patří do minulosti.
Pokud skutečně chceme, aby nám kvalitní spánek dodal dostatek sil, musíme vzít pod úvahu více faktorů. Vysněný odpočinek není třeba hledat ani v chladném, ani v příliš teplé místnosti. Oba extrémy nikdy nepřinesou kýžený efekt.
Jak tedy dosáhnout kvalitního odpočinku ve své posteli? Klima v ložnici by se mělo stabilně držet v teplotách 16 – 20°C. Vlhkost vzduchu by pak neměla překročit škálu 40 – 50%. Zároveň je důležité, aby byla zajištěna neustálá cirkulace vzduchu.

Dovolme matraci dýchat

Má-li nám matrace poskytnout plnohodnotný odpočinek, musí si odpočinout i ona sama, ať už to zní jakkoliv. Po každém spánku bychom měli zajistit matraci dostatečný přístup ke vzduchu.
Co pro to musíme udělat? Nic jiného než zabezpečení dostatečné výměny vzduchu v matraci. Po každé noci by tak měla být matrace plně odkrytá. Platí to dvojnásob, jsou-li peřiny či deky vyrobené ze syntetických materiálů. Tato cirkulace vzduchu by měla trvat přibližně půl hodiny. Poté je možné postel znovu ustlat. Tyto jednoduché úkony nejenže umocní životnost naší matrace, ale přímo ovlivní i kvalitu našeho spánku..