RUSTIKÁLNÍ OBÝVACÍ POKOJ PRO MILOVNÍKY DOMÁCÍ POHODY

Rustikální uspořádání zbožňuje barvy, které jsou jednoznačně spojeny s přírodou, proto bychom měli rustikální obývací pokoj udržovat v bílé, béžové a všech odstínech dřeva, ale můžeme do něj úspěšně vnést i akcenty šedé a černé. Rustikální obývací pokoj má dřevěnou podlahu z kvalitního dubového nebo bukového dřeva a trámy na stropě dodávají venkovské chalupě kouzlo. V takovém prostředí najdete nábytek v rustikálním stylu s jednoduchým a masivním, lehce neohrabaným designem. Rustikální dřevěný nábytek má často viditelné praskliny a zestárlý efekt vzniká ztenčením čel. 

rustikalni-nabytek

Středobodem rustikálního obývacího pokoje je konferenční stolek v různých odstínech přírodního dřeva s masivní deskou a silnými nohami, kolem kterého můžeme umístit pohovku a prostorná křesla čalouněná přírodními materiály nebo eko kůží v béžové, hnědé nebo černé barvě. Chcete-li zjemnit masivní kusy nábytku a vnést do obývacího pokoje útulnou atmosféru, přikryjte všechny pohovky a křesla silnými, teplými dekami a polštáři a nezapomeňte se vyhnout výrazným, křiklavým barvám. Konferenční stolek lze ozdobit krajkovými ubrusy a stěny vyzdobit obrazy s osobitým motivem.

Rustikální obývací pokoj by měl být doplněn nábytkem v rustikálním stylu, tj. funkčními vitrínami, knihovnami a rustikálními komodami, které vystaví další dekorace, jako je ručně malované nádobí, skleněné vázy nebo dřevěné hodiny. Nezapomínejme také na to, že rustikální styl má rád živé zelené sukulentní rostliny, takže se je nebojte do obývacího pokoje zavést, nejlépe v hliněných květináčích nebo koších z pletených travin. Podlahu v rustikálním stylu pokryjte silným kobercem. Rustikální obývací pokoj bude vypadat ještě útulněji a tepleji s krbem z přírodního kamene nebo červených cihel.

LÁKAVÁ A STYLOVÁ RUSTIKÁLNÍ JÍDELNA

Stejně důležitá jako rustikální obývací pokoj je i rustikální jídelna, kde stolujeme s rodinou a přáteli. Chcete-li vytvořit idylickou, útulnou atmosféru a dojem venkovské chalupy, zvolte masivní nábytek, například dřevěné stoly a židle. Rustikální stoly se vyznačují silnou deskou s nohami ve tvaru dřevěných trámů a měly by být chráněny přírodními oleji, které chrání jejich povrch před vlhkostí, teplem a poškrábáním. Takový dřevěný stůl by měl být pokryt lněným ubrusem nebo minimalističtějším ubrusem s jemnou vazbou. Na stole by neměly chybět skleněné vázy s čerstvými květinami, mosazné svícny nebo dřevěné mísy na ovoce.

rustikalni-jidelna

Všudypřítomné dřevo můžeme narušit výběrem kovových jídelních židlí v různých barvách a také závěsných kovových lamp se záměrným efektem stáří, které jídelně dodají jedinečný styl. Aby byla naše rustikální jídelna mimořádně funkční, můžeme místo dřevěných nebo kovových židlí zvolit dřevěné lavice, které se v současné době vracejí a na které se vejde mnohem více lidí než na tradiční židle. 

RUSTIKÁLNÍ LOŽNICE BLÍŽE K PŘÍRODĚ

Rustikální ložnice poskytuje teplé a útulné útočiště pro pohodlný odpočinek a zdravý spánek. Zde bude ústředním bodem velká a masivní rustikální postel s mírně strohým vzhledem a vedle ní kompaktní, ale funkční noční stolky, na které můžeme umístit noční lampičku se skleněným nebo kovovým stínidlem nebo vonné svíčky na mosazném svícnu. Takové dekorace vnesou do rustikální ložnice intimní atmosféru a navíc ji prosvětlí. Dřevěnou postel ozdobte barevnými bavlněnými polštáři a silnými vlněnými přikrývkami a koberečky.

Rustikální ložnice má ráda rustikální dřevěný nábytek, nejen s bohatou kresbou a suky, ale také modely se složitě vyřezávanými opěrkami hlavy a nohou. Aby byla naše rustikální ložnice ještě funkčnější a pohodlnější, vložme do ní prostorné dřevěné komody a skříně, které nám umožní uspořádat a uklidit i ten nejmenší prostor. Stejně důležité jsou v rustikální ložnici závěsy z trochu těžších přírodních látek v tmavých odstínech hnědé nebo šedé, které nám umožní regulovat intenzitu světla v místnosti, když chceme odpočívat. Nezapomínejme, že rustikální styl vytváří nejen nábytek v rustikálním stylu, ale také živé zelené rostliny, které dodají interiéru barevnost a přirozenost a postarají se o náš zdravý spánek a pohodu.

FUNKČNÍ A STYLOVÁ RUSTIKÁLNÍ KUCHYNĚ

Rustikální kuchyně nemá ráda lesklé a hladké povrchy, proto v ní najdete hlavně věci ze dřeva, kamene a keramiky. Stěny obložené dřevem nebo červenými cihlami s drsnou, syrovou strukturou se v těchto interiérech skvěle uplatní. Rozhodně ponechte stěny v odstínech bílé, béžové, šedé nebo modré. Dřevěné okenice a rustikální kovové dřezy dodají jídelně osobitý charakter a parapety a kuchyňské pracovní desky ozdobte čerstvými bylinkami v kovových nebo hliněných květináčích. 

V rustikální kuchyni najde dokonalé uplatnění nábytek v rustikálním stylu, jako jsou například funkční příborníky, které nám na jedné straně umožní vystavit nádobí z keramiky a na druhé straně skryjí další kuchyňské náčiní nebo smaltované nádobí. Takový rustikální dřevěný nábytek v teplé hnědé nebo o něco chladnější světle šedé barvě s jemným purpurem by měl mít mosazné černé úchytky.

Rustikální kuchyně je často místem, kde společně stolujeme a přijímáme hosty, proto by měla mít pevný a stabilní stůl s robustními dřevěnými rustikálními židlemi, aby byl čas strávený v kuchyni čistým potěšením. Pro takovou kuchyni zvolte čalounění židlí, polštáře, ubrusy nebo látky v pruzích, tečkách nebo kostkách. Stěny mohou být také vyzdobeny sušenými bylinkami a kyticemi polních květin, které vás přenesou zpět do přírody. Aby byla vaše rustikální kuchyně ještě funkčnější, vyberte si dřevěné truhly a proutěné koše na kuchyňské potřeby a ovoce.

RUSTIKÁLNÍ SKŘÍŇ PRO POHODLÍ PŘI PRÁCI

Domácí kancelář se od vypuknutí pandemie koronaviru stává v našich domácnostech stále běžnější, a to bez ohledu na styl interiéru. Můžeme proto zařídit rustikální kancelář, která je idylickým, ale elegantním místem pro práci na dálku. V takové místnosti vymalujte všechny stěny světlými barvami, na jejichž pozadí bude skvěle vypadat masivní nábytek v rustikálním stylu v tmavších elegantních odstínech hnědé. Proto zvolme dřevěný psací stůl s velkou plochou desky s mnoha zásuvkami a skříňkami, který nám umožní lépe uspořádat prostor. Takové dřevěné stoly mohou mít voskovaný povrch i jemné ztenčení na čelech, které dodá naší rustikální kanceláři jedinečný venkovský ráz.

Dřevěný nábytek do rustikální pracovny by měl mít nutně masivní mosazné úchytky, které naruší dominanci dřeva v těchto interiérech. Pracovní stůl doplňme pohodlnou dřevěnou nebo kovovou židlí a vhodným osvětlením v podobě lampy ze starého kovu nebo se skleněným stínidlem a kovovým tělem. Nepostradatelný je také rustikální nábytek do pracovny: masivní rustikální knihovny a prosklené dřevěné vitríny, které nám umožní schovat důležité dokumenty a vystavit domácí knihovnu či živé květiny.

rustikalni-satni-skrin

RUSTIKÁLNÍ STYL - SOUHRN

Rustikální styl odkazuje na výzdobu venkovských chalup a usedlostí, a proto miluje vše, co je přírodní, poněkud syrové a nese stopy používání. Především zde nalezneme rustikální dřevěný nábytek mohutný a masivní, ale velmi pevný, který vytvoří rustikální obývací pokoj, jídelnu, kuchyň, ložnici nebo pracovnu. Do takových interiérů volme nábytek v rustikálním stylu v chladných šedých nebo teplých, světlých a sytých odstínech hnědé s výraznou kresbou a suky s jasně viditelnými prasklinami. Takový nábytek se bude cítit jako doma na stěnách vymalovaných bílou, béžovou nebo různými odstíny šedé a také černou barvou. Rustikální styl nebo také kámen, takže v obývacím pokoji nebo kuchyni můžeme jednu ze stěn obložit červenými cihlami, které těmto interiérům dodají syrový, ale originální charakter. Všechny doplňky a dekorace by měly být z přírodních materiálů, takže v rustikálních interiérech najdeme lněné ubrusy, krajkové ubrousky, keramiku se vzorem, měkké barevné polštáře a přírodní koberce na podlahách. Nezapomeňte na čerstvé divoké květiny ve skleněných vázách, sušené bylinky na stěnách a spoustu svěžích zelených živých rostlin, které vnesou do všech rustikálních interiérů jedinečnou idylickou atmosféru.

Zajímavé výrobky v rustikálním stylu: