Posuvné dveře však mají své nevýhody. Mohou být náchylné k mechanickému poškození a vyžadují pravidelnou údržbu. Kromě toho může být instalace některých modelů obtížnější než u tradičních dveří.

Podíváme se blíže na různé typy posuvných dveří a rozebereme jejich výhody a nevýhody. Probereme také faktory, které je třeba zohlednit při výběru správných dveří pro váš dům či byt.

TYPY POSUVNÝCH DVEŘÍ V ZÁVISLOSTI NA MATERIÁLU

Posuvné dveře jsou k dispozici v různých materiálech, jako je kov, dřevo a sklo. Volba vhodného materiálu závisí na estetických preferencích a funkčnosti, kterou od dveří očekáváme.

POSUVNÉ DVEŘE VYROBENÉ Z KOVU

Kovové posuvné dveře mají mnoho výhod. Jsou extrémně pevné a odolné, což z nich dělá ideální řešení pro lidi, kteří hledají masivní dveře s vysokou mírou zabezpečení. Kovové posuvné dveře jsou navíc odolné proti mechanickému poškození, takže se skvěle hodí do míst s vysokým provozem. Mohou být také přizpůsobeny jakémukoli stylu interiéru, protože mají různé povrchové úpravy. Mějte však na paměti, že ovládání těchto dveří může být obtížné a vyžadují pravidelnou údržbu, aby se zabránilo korozi.

interiérové dveře

POSUVNÉ DVEŘE VYROBENÉ ZE DŘEVA

Posuvné dveře vyrobené ze dřeva mají mnoho výhod, díky kterým jsou oblíbenou volbou. Dřevo v první řadě dodává interiéru teplo a eleganci, díky čemuž je místnost útulnější. Dřevo je navíc přírodní materiál s krásnou strukturou a barvou, díky tomu je vizuálně velmi atraktivní. Dřevěné dveře jsou k dispozici také v různých typech dřeva, jako je dub, borovice nebo mahagon, což umožňuje sladit je se stylem a charakterem interiéru. Dřevěné dveře je také možné natřít nebo nalakovat do jakékoliv barvy, což dává ještě větší možnosti jejich využití. Pamatujte však, že dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si zachovalo svou kvalitu. Jsou také méně odolné proti mechanickému poškození než kovové posuvné dveře. Přesto jsou dřevěné posuvné dveře stále oblíbenou volbou pro svou estetickou hodnotu a přírodní charakter.

POSUVNÉ DVEŘE ZE SKLA

Posuvné skleněné dveře jsou moderním řešením, které vnáší do místnosti hodně světla, také díky tomu je interiér prostornější a otevřenější. Jsou oblíbenou volbou pro lidi, kteří hledají minimalistický design a chtějí zdůraznit výhled za dveře. S tímto řešením jsou však spojeny některé nevýhody. Sklo může být choulostivé a snadno se poškodí, proto vyžaduje pravidelné čištění, aby si zachovalo svou čirost. Přesto jsou posuvné skleněné dveře stále atraktivní variantou pro ty, kteří si cení ve svém interiéru hodně světla a moderního designu.

V závislosti na estetických preferencích a funkčnosti si můžete vybrat posuvné dveře z kovu, dřeva nebo skla. Každý materiál má své jedinečné vlastnosti a vzhled, proto se před konečným rozhodnutím vyplatí pečlivě zvážit vaše potřeby.

VÝHODY POSUVNÝCH DVEŘÍ

Posuvné dveře jsou oblíbeným řešením, které má mnoho výhod. Níže uvádím ty nejdůležitější z nich.

DALŠÍ PROSTOR V MÍSTNOSTI

Jednou z hlavních výhod posuvných dveří je fakt, že nezabírají další místo v místnosti. Na rozdíl od tradičních křídlových dveří , které vyžadují prostor k otevření, posuvné dveře se pohybují rovnoběžně se stěnou. Díky tomu můžete maximálně využít dostupný prostor a zajistit si větší komfort užívání místnosti.

ODDĚLENÍ MÍSTNOSTÍ

Posuvné dveře jsou perfektním řešením pro lidi, kteří preferují otevřený plán interiéru. Díky nim můžete vytvořit efektivní kombinaci různých obytných či kancelářských zón bez nutnosti instalovat trvalé příčky. V případě potřeby však snadno zavřete dveře a získáte naprosté soukromí a oddělení jednotlivých místností.

interiérové dveře

LZE NAINSTALOVAT KDYKOLI

Posuvné dveře lze s úspěchem instalovat jak při stavbě nového domu, tak při rekonstrukci stávajícího interiéru. Jsou velmi flexibilním řešením, které lze snadno přizpůsobit aktuálním podmínkám. Existuje mnoho různých modelů a variant posuvných dveří, které vám umožní upravit je podle vašich individuálních potřeb a preferencí.

USNADNĚNÍ PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ

Posuvné dveře jsou zvláště přátelské k handicapovaným osobám na invalidním vozíku. Vzhledem k tomu, že nemají práh, může se člověk na vozíku bez potíží volně pohybovat mezi místnostmi. Kromě toho jsou posuvné dveře obvykle lehké a snadno se ovládají, což usnadňuje jejich každodenní používání.

VÍCE SVĚTLA V BYTĚ

Posuvné dveře ze skla jsou perfektním řešením pro lidi, kteří hledají prostornost a dostatek přirozeného světla v místnosti. Velké prosklení v posuvných skleněných dveřích umožňuje volné proudění světla, díky čemuž je interiér prosvětlený a příjemný. Příkladem takových dveří jsou naše průmyslové lesklé dveře , které se kromě funkčnosti vyznačují i ​​moderním designem.

PŘICHÁZEJÍ V MNOHA VARIANTÁCH

Posuvné dveře jsou k dispozici v širokém výběru různých variant. Najdeme je jak jako masivní, které poskytují větší soukromí a akustickou izolaci, tak i jako prosklené, které dodávají interiéru lehkost a eleganci. Posuvné dveře mohou být navíc vyrobeny z různých materiálů, jako je dřevo, hliník nebo sklo. Díky tomu je můžete sladit do stylu a charakteru daného interiéru.

POSUVNÉ DVEŘE JAKO DĚLÍCÍ STĚNA

Posuvné dveře jsou oblíbeným řešením pro dělení místností. Lze je použít jako dělící stěny, umožňující flexibilní využití prostoru. Díky tomu snadno rozdělíte velkou místnost na menší zóny nebo přizpůsobíte uspořádání prostoru měnícím se potřebám.

SNADNO SE POUŽÍVÁ A SNADNO SE POHYBUJE

Moderní systémy pojezdů posuvných dveří zajišťují snadné ovládání a hladké posouvání. Díky nim se otevírání a zavírání dveří stane snadnějším a pohodlnějším. Moderní pojezdové systémy jsou navrženy tak, aby minimalizovaly odpor při pohybu dveří, díky čemuž jsou velmi lehké a snadno se přemisťují. Díky tomu je používání posuvných dveří příjemné a bezproblémové.

NEVÝHODY POSUVNÝCH DVEŘÍ

Posuvné dveře jsou oblíbeným řešením, které má mnoho výhod. Vyplatí se však věnovat pozornost i některým nevýhodám, které mohou výběr tohoto typu dveří ovlivnit. Níže jsou uvedeny některé faktory, které stojí za zvážení.

OMEZENÁ MOŽNOST DEKORACE NA ZEĎ

Jednou z nevýhod posuvných dveří je skutečnost, že vodítka namontovaná na stěně mohou omezovat dekorativní možnosti. Chcete-li na tuto stěnu zavěsit obrazy nebo police, budete muset najít jiná místa pro jejich připevnění nebo upravit jejich polohu tak, aby nepřekážely vodítkům. To může být omezení pro lidi, kteří si cení svobody v interiérovém designu.

HORŠÍ AKUSTICKÁ IZOLACE VE SROVNÁNÍ S TRADIČNÍMI DVEŘMI

Dalším faktorem, který stojí za zvážení, je horší zvuková izolace, kterou nabízejí posuvné dveře ve srovnání s tradičními dveřmi. Díky tomu, jak jsou konstruovány a instalovány, mohou přenášet více zvuků z jedné místnosti do druhé. Pokud je pro vás důležité ticho a soukromí mezi místnostmi, stojí za to to vzít v úvahu.

VIDITELNÁ KOLEJNICE NA STĚNĚ

Posuvné dveře vyžadují instalaci speciální kolejnice na stěnu, která umožňuje jejich plynulý pohyb. Bohužel tato viditelná kolejnice může být pro někoho považována za estetický prvek, který neodpovídá designu interiéru. Pokud vám záleží na minimalistickém vzhledu a čistých stěnách, posuvné dveře nemusí splňovat vaše vizuální očekávání.

POTŘEBA ODSTĚHOVAT NÁBYTEK OD STĚNY

Dalším aspektem, který stojí za pozornost, je nutnost odsunutí nábytku od stěny, na které jsou posuvné dveře namontovány. Křídla těchto dveří musí mít prostor pro volný pohyb podél vodítek. Pokud máte omezený obytný prostor nebo hodně nábytku u zdi, může být obtížné najít vhodné místo pro takové řešení.

MOŽNÉ PROBLÉMY S PLYNULÝM PROVOZEM, POKUD JE SYSTÉM NESPRÁVNĚ NAINSTALOVÁN

Instalace posuvných dveří vyžaduje naprostou přesnost. Pokud není kolejnicový systém správně nainstalován, může to vést k problémům s hladkým chodem vrat. Mohou se zaseknout, obtížně se otevírat a zavírat a celý mechanismus může být vystaven poškození. Proto je důležité při montáži posuvných dveří využít služeb profesionálů.

VYŠŠÍ CENA OPROTI TRADIČNÍM DVEŘÍM

Posledním faktorem, který stojí za pozornost, je vyšší cena posuvných dveří oproti tradičním dveřím. Vzhledem ke speciálním mechanismům a konstrukci tohoto typu dveří mohou být jejich náklady vyšší. Pokud je pro vás rozpočet klíčovým faktorem při výběru dveří, možná budete chtít zvážit další možnosti dostupné na trhu.

JAK VYBRAT POSUVNÉ DVEŘE?

PŘIZPŮSOBTE SE ROZMĚRŮM OTVORU A MÍSTNOSTI

Posuvné dveře by měly být správně přizpůsobeny rozměrům otvoru a místnosti, ve které budou instalovány. Před nákupem si pečlivě změřte šířku a výšku otvoru, abyste vybrali správnou velikost dveří. Je také důležité vzít v úvahu dostupný prostor na obou stranách otvoru, aby se dveře mohly volně pohybovat.

VYBERTE VHODNÝ VODICÍ SYSTÉM A ZPŮSOB INSTALACE

Při výběru posuvných dveří se vyplatí věnovat pozornost typu vodícího systému a způsobu montáže. Pokud není stěna nad otvorem vyztužena, je lepší zvolit vodítka namontovaná na strop. Tím bude zajištěna větší únosnost a stabilita konstrukce. Pro výběr vhodné konstrukce dveří je třeba posoudit i nosnost stěny.

DBEJTE NA KVALITU ZPRACOVÁNÍ A MONTÁŽE

Kvalita zpracování a montáže jsou klíčovými faktory při výběru posuvných dveří. Měli byste dbát na to, aby byly dveře vyrobeny z kvalitních materiálů. Instalace by měla být naprosto  přesná, aby byl zajištěn hladký chod dveří a jejich životnost.

VYBERTE SI SPRÁVNÝ MODEL DVEŘÍ

Při výběru posuvných dveří stojí za to věnovat pozornost modelu, který bude odpovídat stylu interiéru. Na výběr je mnoho různých provedení a materiálů. Chceme-li například vnést do interiéru moderní charakter, můžeme zvolit dubové dveře s nepravidelnými hranami a prasklinami. Pro aranžmá v industriálním a půdním stylu se však kovové dveře, jako jsou modely Arezzo, skvěle hodí. Do místností s rustikální atmosférou budou výbornou volbou borovicové dveře s frézováním a deskami uspořádanými do vzoru X nebo Z.

V ZÁVISLOSTI NA ÚČELU ZVOLTE VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ

Při výběru posuvných dveří se vyplatí věnovat pozornost i doplňkovému příslušenství . Zavírání dveří může zlepšit například automatický zavírač dveří, což se hodí zejména v případě hustého provozu lidí, kteří jimi procházejí. Kromě toho můžete zvážit zámky pro uzavření místnosti.

Výběr správných posuvných dveří vyžaduje pozornost jak z hlediska technických aspektů – jako je sladění rozměrů otvoru a prostoru, výběr vhodného vodícího systému a kvality zpracování a montáže – tak i estetických aspektů – jako je výběr modelu dveří, který ladí se stylem interiéru. Kromě toho stojí za zvážení další příslušenství, které může zlepšit fungování dveří. Pečlivé plánování výběru posuvných dveří vám umožní užívat si funkčnost a estetiku po mnoho let.

POSUVNÉ DVEŘE VÝHODY A NEVÝHODY - SHRNUTÍ

Souhrnně lze říci, že posuvné dveře mají mnoho výhod, které stojí za to zvážit při výběru toho správného řešení pro váš domov nebo kancelář. Za prvé, posuvné dveře šetří místo, protože nevyžadují otevírání tradičním způsobem. Jsou také estetické a moderní, dodávají charakter každému interiéru. Navíc mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je dřevo nebo hliník, což poskytuje široké možnosti uspořádání.

Přesto existují i ​​některé nevýhody posuvných dveří. Jedním z nich je obtížnost instalace vodícího systému a nutnost pravidelného čištění a údržby těchto prvků. Kromě toho mohou být posuvné dveře méně energeticky účinné než tradiční pevné dveře.

Stručně řečeno, před výběrem posuvných dveří stojí za to pečlivě analyzovat jejich výhody a nevýhody. Vyplatí se také poradit se s profesionály nebo specialisty na tento typ řešení. Konečné rozhodnutí by mělo být dobře promyšlené a přizpůsobené vašim potřebám a preferencím.