VYPLATÍ SE VYTVÁŘET NÁBYTEK PODLE VAŠEHO NÁPADU?

Určitě se ptáte, zda výroba nábytku vlastními silami má vůbec smysl. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na tuto problematiku díváte. Pokud očekáváte, že vám tato metoda umožní generovat úspory a vyrobit tak produkt levněji, je lepší se do tohoto úkolu nepouštět. Bez truhlářské dílny, potřebných materiálů nebo zkušeností se určitě neobejdete. Specializované firmy zabývající se pouze tímto, které mají přístup k materiálům za velkoobchodní ceny jistě vyrobí produkt levněji. 

Musí však být jediným kritériem výběru samotná cena? Jsou i další hodnoty, které se naučíte při práci se dřevem a doplňky potřebnými k výrobě nábytku. Taková práce bývá v první řadě velkým dobrodružstvím. To oceníte zejména ve chvíli, kdy vás netlačí čas a můžete svou práci pojmout jako koníček. Při pohledu na hotové dílo ucítíte něco, co si za peníze nekoupíte – spokojenost a pocit seberealizace.

Vyrobit si nábytek sami je také šancí vytvořit si potřebné vybavení, jako je výška, vzhled nebo počet poliček. V první řadě si určíte vzhled. Správné materiály a montážní doplňky si můžete vybrat ze sortimentu, který je nabízen v kutilských obchodech. Použitím kovového kování nebo pracovní desky z jednoho kusu dřeva vytvoříte kus nábytku, který se perfektně hodí do minimalistických interiérů. Můžete také zkusit vytvořit několik kusů nábytku pomocí doplňků ve stejném stylu. Díky tomu bude celý interiér působit jednotně. 

Za zmínku stojí i funkčnost. Často je výběr nábytku kompromisem mezi tím, co se nám líbí, a podmínkami v místnosti. I když sníte o krásné truhle do kuchyně nebo předsíně, možná nenajdete rozměry, které by se hodily do vašeho bytu. Mezitím, když si takový kus nábytku vytvoříte sami, přizpůsobíte se podmínkám ve vaší domácnosti a vytvoříte si právě takový, který vám bude dokonale vyhovovat. To je další skvělý důvod proč se pustit do výroby nábytku svépomocí.

ZAČNĚTE TÍM SNADNĚJŠÍM

Jedním z nejjednodušších modelů, se kterými můžete začít, je stůl. Může to být stojánek na kávu pojatý jako doplněk do obývacího pokoje nebo lavička před televizí. Pokud se bojíte tvorby nábytku do prostoru pro hosty, začněte stolkem do ložnice nebo dětského pokoje. Pokud se pak realizace příliš nepovede, vždy nábytek využijete jiným způsobem.

V případě obývacího stolu stačí dobrá stolní deska v jednom kuse. Můžete si vybrat dubové pracovní desky s originálními tvary a přírodními vzory. V našem eshopu naleznete celou řadu stolových nohou, na které můžete desku umístit. Stačí vše sešroubovat a můžete se těšit z úspěšné realizace. Použitím závěsů a jejich instalací na obě strany pracovní desky budete moci vytvořit stůl, jehož povrch lze v případě potřeby zvětšit.

VÝZDOBA KUCHYŇSKÝCH SKŘÍNĚK 

Kuchyň je místem, kde nejčastěji vybíráme nábytek na míru. V této místnosti je funkčnost mimořádně žádoucí. Důležitý je však i jejich vzhled, kterého se ne vždy podaří dosáhnout. I v tomto případě můžete vzít věci do svých rukou. Pokud nechcete vyměňovat celou konstrukci, zkuste skříňky pouze doplnit úchytkami podle vlastní představy. Rozmanitost sortimentu znamená, že můžete použít například madla připomínající mušle. Vybrat si můžete také ozdobné nábytkové panty a vytvořit si tak jedinečný design, který je na hony vzdálený těm v běžným obchodních řetězcích.

Další části vybavení si můžete zkusit vyrobit sami. Police na uskladnění koření nebývají příliš funkční a je těžké najít ty správné. Vyrobte si je podle vlastní představy a ozdobte je zajímavým kováním nebo úchytkami. Tím jim dodáte dokonale originální vzhled.

NÁBYTEK DO OSTATNÍCH MÍSTNOSTÍ DLE VLASTNÍHO NÁVRHU

V ostatních místnostech můžete také experimentovat. Zkuste si vyrobit kosmetický box, který se bude dobře vyjímat ve vaší koupelně. Můžete jej vybavit zajímavým kováním v podobě přezky, díky kterému budete stylizovat nábytek jako středověkou truhlu. Spona může být navíc velmi praktická, pokud máte doma zvědavé malé děti. 

Police vyrobené z jednoho dřevěného prvku lze umístit kamkoliv. Lze je použít na stěny v kuchyni, koupelně nebo ložnici a dodají tak každému interiéru jedinečný charakter. Do předsíně budete potřebovat truhlu na doplňky, jejíž povrchová úprava může být podobná té v koupelně. V předsíni se bude hodit i malý botník v rozměrech, které neseženete v žádném supermarketu. Ocelové rohy ho pak ochrání před poškozením.