Různé typy systémů posuvných dveří

Než odpovíme na otázku, zda je možné namontovat posuvný systém na sádrokartonovou stěnu, je vhodné věnovat pozornost skutečnosti, že posuvné systémy lze instalovat různými způsoby. Existují tři populární posuvné systémy:

- nástěnný posuvný systém - kolejnice se montuje na stěnu nad dveřním otvorem a dveře se při odsunutí do strany posunou na stěnu vedle dveřního otvoru 

- posuvný systém skrytý ve stěně - na rozdíl od předchozího modelu nezůstává u tohoto posuvného systému dveřní křídlo po celou dobu viditelné, ale skrývá se ve speciálním vybrání ve stěně;

- posuvný systém montovaný do stropu - pokud výše uvedené systémy nejsou možné nebo nesplňují naše očekávání, je možné instalovat vedení posuvných dveří do stropu 

Abych odpověděl na otázku v nadpisu článku: posuvný systém lze namontovat na sádrokartonovou stěnu, ale aby to bylo možné, musí být splněny určité podmínky. Nejprve se musíte ujistit, zda je daná konstrukce určena pro sádrokartonové stěny. Dále byste měli zvážit posloupnost prováděných prací a posoudit možnosti konkrétní stěny a konkrétní dispozice bytu.

posuvné dveře

Na co přesně byste si měli dát pozor? Více o tom níže.

Posuvný systém, u kterého se dveře odsouvají od stěny, je nejoblíbenější, protože jeho instalace je nejjednodušší a neklade příliš velké nároky. Navíc stojí za zmínku, že v současné době většina systémů posuvných dveří plní nejen čistě praktické funkce, ale také dekorativní roli. Když k tomu dojde, jak samotné dveřní křídlo, tak všechny ostatní prvky systému jsou vyrobeny tak, aby reprezentovaly specifický styl v interiérovém designu. Pokud jsou posuvné dveře krásnou ozdobou vašeho domova a doplňují design interiéru, nemá smysl je skrývat! Nechť jsou krásné dřevěné posuvné dveře v rustikálním, industriálním nebo moderním stylu stálým prvkem vybavení a dodají interiéru chuť!

Systém nástěnných posuvných dveří lze namontovat na sádrokartonovou stěnu, ale takové řešení bude o něco větší montážní výzva než v případě zděné stěny. Proč? Posuvná konstrukce by mohla nadměrně zatěžovat světlou stěnu, proto je třeba před montáží dveřního křídla a vedení sádrokartonovou stěnu řádně zpevnit. Na posuvný systém je nejlepší myslet ještě před postavením příčky. Pak stačí takovou stěnu dodatečně zpevnit žlabovou částí nebo dřevěným trámem, na který posuvný systém připevníme. V případě žlabového profilu budete muset zakoupit vhodné rozpěrné hmoždinky do sádrokartonu, pro dřevo jsou hmoždinky součástí našich návodů.

posuvne dvere

Stěna je ze sádrokartonu a posuvné dveře jsou skryté ve stěně

Druhým oblíbeným posuvným systémem je ten, kdy se dveře po otevření zcela schovají do stěny. Takový systém vyžaduje instalaci tzv. kapsy do zdi a mnoho lidí předpokládá, že v případě sádrokartonové stěny takové řešení vůbec nepřichází v úvahu. Nic nemůže být dále od pravdy! Pro sádrokartonové stěny existují speciální systémy s kazetami. Instalaci systému je nejvhodnější naplánovat před stavbou příček. Pro tento typ stěn se vyrábí kazety z ohýbaných hliníkových profilů nebo nerezové oceli. Kazeta je trvale spojena se speciálním rámem, který je nutné instalovat do otvoru dveří. Vzhledem k tomu, že sádrokartonové stěny jsou v různých tloušťkách profilů, měli byste při pořizování posuvného systému na to dávat pozor - tloušťka kazet je přizpůsobena jednotlivým typům sádrokartonových stěn.

Co když už zdi stojí...?

Často se stává, že když padne rozhodnutí o instalaci systému posuvných dveří, sádrokartonová stěna již stojí. A co pak? Také v takové situaci není možnost instalace systému zcela vyloučena, ale aby byly posuvné dveře umístěny na vybranou stěnu a plnily správně a bezpečně své funkce, je třeba provést o něco více přípravných prací. Nejjednodušší bude připravit systém, ve kterém se dveře schovají za dodatečnou stěnu. Dveřní křídlo pak obložíme dalšími sádrokartonovými deskami. Toto řešení bude fungovat v každém případě, kdy o posuvném systému uvažujeme až po postavení stěn – také v případě zděných zdí.

V opačném případě, když už stěny stojí a chceme ještě instalovat posuvný systém, je dobrým řešením připevnit takový systém ke stropu pomocí stropních držáků. Naše nabídka zahrnuje stropní kliky pro jednokřídlé dveře a stropní kliky pro dvoukřídlé, překrývající se a procházející dveře.


Dalším řešením může být použití dřevěné nebo kovové lišty z obou stran dveřního otvoru, která poslouží jako výztužný rám posuvného systému. Při montáži posuvných dveří na sádrokartonovou stěnu je třeba vždy vzít v úvahu hmotnost samotných dveří, aby stěna při používání nepraskla z důvodu nadměrného odlehčení.


Pokud byl sádrokarton použit pouze k vyrovnání cihlové zdi, instalace systému posuvných dveří bude poměrně jednoduchá, jen nezapomeňte použít o něco delší montážní šrouby, aby se pevně ukotvily ve zdi.

Stojí to za to?

Možná se ptáte, zda se vyplatí namontovat posuvný systém na sádrokartonovou stěnu. Nebylo by lepší se této myšlenky vzdát a nainstalovat tradiční dveře nebo nechat módní, otevřený prostor? Inu, systém posuvných dveří je řešení, které vždy stojí za zvážení, a to jak z funkčních důvodů, tak kvůli již zmíněné dekorativní roli. Dnes je těžké si představit stylový rustikální, vintage nebo loftový interiér bez krásného, starožitného posuvného systému. Vyplatí se vybrat něco, co nám kromě skvělého stylingu a žádoucího soukromí umožní optimálně využít prostor bytu a co se stane bezpečnou alternativou klasických dveří, když jsou doma malé děti. Postavit se výzvě, kterou někdy přináší instalace posuvného systému na sádrokartonovou stěnu, je úkol, který nám přinese pouze hmatatelné výhody! A pokud se instalace ukáže jako nemožná nebo příliš problematická, vždy stojí za to pamatovat na možnost montáže posuvného systému na strop! Je to stejně působivé, krásné a praktické řešení.