Samozavírače pro posuvné dveře - bezpečnost a komfort

Samozavírače dveří plní úplně stejnou funkci zpomalení nebo brzdy pouze s tím rozdílem, že jsou určeny pro posuvné dveře a to až do hmotnosti 130 kg. Téměř všechny posuvné systému umožňují otevřít a zavřít dveře doslova jedním prstem. Lehkost posuvu platí i pro nejtěžší modely.

Zastavení pohybujících se dveří vyžaduje trochu větší síly. A zde přichází na pomoc tlumič, který posuvné dveře v poslední fázi dovede na konec kolejnice klidným a plynulým pohybem. Jejich význam je neocenitelný v domácnosti, kde posuvné dveře používají také děti. Tento systém tlumiče poskytuje nejen pohodlí, ale zároveň zvyšuje i bezpečnost při manipulaci. Jednoduše řečeno, díky tlumiči se dveře zavírají pomalu a zcela tiše a dokonce je včas zpomalí při rychlém otevření. Přivřené prsty a bouchající dveře tak budou minulostí.

Systémy posuvných dveří samozřejmě obsahují v základní sadě všechny komponenty nutné pro správnou funkci, včetně těch zajišťujících bezpečné používání. Zarážky v základním provedení jsou určeny k montáži na konec kolejnic a jsou omezeny pouze na to, aby dveře neopustily kolejnici, po které se pohybují. Bez použití zpomalovače na konci kolejnice nebude poslední fáze provozu tak plynulá a tichá.

Velká výhoda zpomalovací brzdy není jen v bezpečnosti při manipulaci, ale také ochrana interiéru v domácnostech, kde jsou posuvné dveře v kontaktu se stěnou (většinou ve výklenku).

Existují nějaké rozdíly mezi modely samozavíračů?

Ano, v zásadě existují dvě kategorie pojezdů posuvných dveří. Liší se z hlediska hmotnosti dveří (zde může rozdíl dosahovat až 50 k) a způsobem instalace.

Většina přídavných brzd posuvných dveří je připevněna ke kolejnici. Toto řešení je velmi praktické a umožňuje instalaci samozavíracího zařízení i po instalaci celého systému posuvných dveří. Výběr tohoto typu dorazů vám dává možnost koupit je později, bez ohledu na posuvný systém a dveře.

Druhý způsob instalace zahrnuje připevnění přídavné brzdy ke stěně. Tento model umožňuje použití libovolné délky šroubů a rozpěrných hmoždinek.

Co mají různé modely společného?

Rozhodně jejich univerzálnost. Většina modelů lze použít na každou stranu kolejnice, čímž odpadá starost rozlišovat mezi levým a pravým zpomalovačem. Je zřejmé, že čím delší je použitý čep, tím větší je odpor samozavírače. Omezením tohoto typu samozavíracích dveří je nemožnost jejich montáže do již připojeného systému posuvných dveří. Navíc je nelze použít v průchozích systémech a většině řešení stropních uchycení. Bez ohledu na to, zda je použit nástěnný nebo kolejnicový dveřní zavírač, v obou případech zůstává téměř neviditelný. Samotná montáž se provádí ze “zadní” strany kolejnice. Zvýšený komfort díky používání těchto systémů posuvných dveří nepřichází na úkor ztráty designu.

Nabídka možných řešení:

Jednokřídlé dveře - nejzákladnější a nejběžnější řešení
1/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na stěnu
2/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na kolejnici

Dvoukřídlé průchozí dveře:

1/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na lištu (sada pro každou kolejnici)

Dvoukřídlé rozšířitelné dveře:

1/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na stěnu, 2ks, možnost zpomalení pouze při otevírání nebo zavírání dveří
2/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na kolejnici, 2ks, možnost zpomalit pouze při otevírání nebo zavírání dveří
3/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s montáží na stěnu, 4ks, dveře se při otevírání a zavírání zpomalují
4/ jednodveřové nebo dvoudveřové samozavírací zařízení s uchycením na kolejnici, 4ks, dveře se při otevírání a zavírání zpomalují

Stropní uchycení jednokřídlých a dvoukřídlých dveří:

1/ konfigurace jsou stejné jako u klasických jednokřídlých a dvoukřídlých dveří

Co vám ještě systém posuvných dveří usnadní?

Za zmínku stojí další komponenty, které nejsou nutné, ale výrazně zpříjemňují používání dveří. Zajímavé je spodní podlahové vedení pro posuvné dveře, které zaručuje plný komfort při používání. Funguje na principu spodních vodicích válečků. Toto řešení je ideální pro malé místnosti.