Odstíny nábytku se budou jistě lišit, protože tato přírodní surovina má nejednotnou strukturu a různou kresbu dřeva. I když si vybereme jeden druh dřeva, nemůžeme očekávat, že bude vypadat úplně stejně. Proto je nejlepší, když dřevěný nábytek volíme v jedné barvě. Kombinování dřevin je samozřejmě povoleno, ale měli byste se držet jedné barvy. I když se rozhodnete natřít dřevo stejným olejem, lakem nebo mořidlem, barvy dřeva budou nerovnoměrné. Dominantní barvu dřeva je proto nejlepší rozbít barvou stálou, např. bílou, kávovou nebo grafitovou.

DŘEVO V KUCHYNI

Nejnáročnější na zařizování je kuchyně. Zde se kromě dekorací a nábytku objevuje dřevo také na kuchyňských pracovních deskách, jídelních stolech a konferenčních stolcích. Přítomnost mnoha prvků, které tvoří kuchyňský prostor, znamená, že než začneme zařizovat interiér, stojí za to věnovat chvíli analýze, jak kombinovat různé odstíny dřeva. Jeden typ pracovní desky bude vypadat stylově a nádherně na stole, konferenčním stolku a kuchyňské desce. Důslednost a harmonii zachováte, pokud zvolíte nábytková čela v podobném tónu. Pokud jste se rozhodli mít na podlaze také vzor dřeva, bylo by dobré při výběru dřevěného kuchyňského nábytku zohlednit jeho barvu. Samozřejmě nelze získat stejnou barvu, ale bylo by dobré zachovat vše v jednom tónu. Nebojte se, že to celé bude nevýrazné. Dřevo se vyznačuje různými kresbami a přítomností různých prasklin. I když nejsou na povrchu patrné, vyplní se, jelikož poskytuje další rozmanitost. Jeho atraktivitu zvýší i stylové nábytkové úchytky. Pokud však chcete mít v kuchyni více barev, zvolte kombinaci dřeva s jemnou barvou.

 

TMAVÉ NEBO SVĚTLÉ DŘEVO V LOŽNICI

Přemýšlíte, jak kombinovat dřevo v pokoji nebo ložnici? Zde se situace zdá o něco jednodušší. Při výběru dřevěného nábytku do vaší kanceláře, ložnice nebo dětského pokoje se můžete zaměřit nejen na barvu, ale i na styl. Různé barvy dřeva v jedné místnosti budou vypadat zajímavě, pokud budou mít společného jmenovatele. Tímto jmenovatelem mohou být charakteristické nábytkové úchytky, zaoblené hrany nebo frézy viditelné na čelech. Pokud stále nejste přesvědčeni, jak kombinovat tmavý nábytek se světlým, zvažte nejprve nejen barvu, ale také specifičnost dřeva. Je důležité, aby veškerý nábytek, který chcete do svého interiéru pozvat, byl vyroben ze stejného druhu dřeva. Míchání různých druhů v různých barvách může vypadat kýčovitě a nehezky. Bez ohledu na to, zda se ve vašem bytě objeví dřevo tmavé nebo světlé, nejdůležitější je důslednost. Ujistěte se, že každý dřevěný nábytek je vzhledově stejně strukturovaný se stejným směrem kresby dřeva. Uplatnění výše zmíněných pravidel je klíčem k vytvoření inspirativního interiéru, který bude i přes pestrost barev vypadat zajímavě a podmanivě.

 Dřevěná postel

Přítomnost dřeva v bytě je zásadní. Prvky ze zmíněné suroviny se objevují v každém interiéru. Aby váš byt vypadal krásně a uceleně, měli byste pamatovat nejen na barvy dřeva v bytě, ale také na jeho styl. Ne každý styl dřeva je žádoucí. Například nabílené dřevo bude vypadat skvěle v provensálském stylu, tmavé dřevo zase v rustikálních interiérech. Nejdůležitější je však důslednost, která přispívá k udržení soudržnosti a harmonie vašeho bytu.