JÍDELNA V LOFTOVÉM STYLU - BOHATSVÍ BAREV, MATERIÁLŮ A TEXTUR

Než budete do jídelny vybírat dokonalé loftové stoly, židle, loftové komody či vitríny a kredence, je třeba vytvořit pro vybavení správný základ. Loftový styl rozhodně upřednostňuje bílou, béžovou, světle šedou a hnědou barvu před tmavě šedou, černou a krvavě červenou charakteristickou pro industriální styl. Tento barevný základ na jedné straně rozjasní a opticky zvětší vaši jídelnu, zejména tu s menším prostorem, a na druhé straně poskytne dokonalé pozadí pro další dokončovací prvky a nábytek.

Aby byla vaše jídelna v loftovém stylu přístupnější a jednoduše útulnější a zároveň si zachovala charakteristické rysy tohoto stylu, můžete stěny, jednu z nich nebo její horní či dolní část dokončit přírodními cihlami v načervenalé, béžové nebo světle hnědé barvě. Loftový styl jednoduše zbožňuje strukturální beton na stěnách se specifickou hrubou a pórovitou strukturou, který lze navíc natřít libovolnou barvou, kterou si vyberete. Dekorativní beton nebo keramické dlaždice imitující beton jsou dobrým řešením i pro podlahu. Nezapomeňte však, že loftový styl si stejně tak cení přírodního dřeva, které se hojně využívá v dokončovacích prvcích a nábytku. Chceme-li tedy zateplit chladné barvy stěn, sáhněte po dřevěných podlahách prezentujících jedinečnou kresbu a suky a na stěny zvolte dřevěné latě, které spolu s cihlami nebo strukturálním betonem vytvoří kontrastní, ale rozkošné kombinace.

designový industriální stolek

VÝBĚR NÁBYTKU V LOFTOVÉM STYLU DO JÍDELNY

Loftový styl miluje kombinace různých materiálů, proto je loftový nábytek nejčastěji vyroben z přírodního dřeva, chladné oceli a elegantního skla, někdy i z betonových prvků. Jedná se o nábytek s jednoduchou geometrickou formou bez zbytečných ozdob, který často nese viditelné známky používání, ale který je zároveň velmi estetický a funkční.

LOFTOVÉ STOLY NEJEN Z NABÍZENÝCH KOLEKCÍ

V loftové jídelně se dbá na estetické i užitné funkce, a proto by stoly v loftovém stylu, které budou jejím ústředním bodem, měly mít především desku odolnou proti nečistotám, poškrábání, vlhkosti a teplu a také pevné nohy, které celku dodají správnou stabilitu. Můžete si vybrat loftové stoly s obdélníkovou nebo čtvercovou deskou, stejně jako kulaté a oválné modely, které zjemní geometrii celé místnosti. 

Pro elegantní minimalistické, ale i útulné stolování zajistí loftové stoly s dubovou deskou s rovnými liniemi typu Naturwood. Velmi zajímavé však budou i modely s nepravidelnou hranou, jako je například stůl Live Edge.

Mějte na paměti, že loftové stoly do jídelny si můžemte vytvořit sami. Stačí si vybrat masivní desky z různých druhů dřeva v zajímavých barvách a spojit je s podnožím z oceli nebo dřeva různých tvarů, čímž získáte loftový nábytek dokonale přizpůsobený vašemu vkusu a potřebám.Mějte na paměti, že loftové stoly do jídelny si můžemte vytvořit sami. Stačí si vybrat masivní desky z různých druhů dřeva v zajímavých barvách a spojit je s podnožím z oceli nebo dřeva různých tvarů, čímž získáte loftový nábytek dokonale přizpůsobený vašemu vkusu a potřebám.

vysoký jídelní stůl

LOFTOVÉ ŽIDLE K VYTVOŘENÍ ZAJÍMAVÉHO USPOŘÁDÁNÍ

K vašemu stolu musíte vybrat také odolné a pohodlné loftové židle. Ve skutečnosti záleží na vašem vkusu, které modely zvolíte. Mohou to být tradiční dřevěné židle čalouněné kůží nebo barevnou látkou v tmavě hnědé, lahvově zelené, tmavě námořnické modři, bordó, hořčicově žluté nebo různých odstínech šedé, stejně jako modely s černými ocelovými nohami. Dobrým nápadem mohou být loftová křesla vyrobená celá z kovu se zajímavým, lehce industriálním designem, která budou potažena dekorativními sedáky, což zvýší jejich pohodlí.

Loftová jídelna se nebojí zdánlivě vzájemně se vylučujících kombinací, takže pokud si ceníte svého individualismu, můžete kombinovat loftové židle z různých materiálů, v různých tvarech a barvách, čímž získáte netriviální a velmi originální uspořádání.

 LOFTOVÉ KOMODY VS. LOFTOVÉ REGÁLY - POŘÍDIT JEDNO NEBO SNAD OBOJÍ?

Univerzální loftové komody s dřevěnými čely a deskami, uzavřené a v ocelovém rámu budou přirozeným doplňkem jídelny. Mohou to být jak modely s poněkud asketickým, ale originálním vzhledem, jako např: Factory 1 nebo Steel Wood 1. Loftové komody jsou velmi funkčním vybavením jídelny - na jedné straně vám umožní uložit příbory, ubrusy a další předměty, které se v jídelně nacházejí, a na druhé straně vystaví dekorativní nádobí a další doplňky.

Neméně užitečné budou i originální a prostorné loftové regály s různým uspořádáním otevřených polic, které vám pomohou udržet v jídelně pořádek a poslouží k vystavení vaší sbírky kuchyřek, živých rostlin, sklenic nebo kovových dekorací. Můžete si vybrat modely s jemnější, jednoduchou linií, které dodají jídelně lehkost a nebudou zahlcovat velmi malé interiéry, stejně jako modely s masivní konstrukcí uzavřenouv pevném ocelovém rámu. Loftové regály jsou dostupné v kolekcích: Factory, Steel Wood, Iron nebo Stone.

kovová komoda Factory

DEKORACE V LOFTOVÉM DESIGNU - ÚSPORNÉ, ALE S HARAKTEREM

Loftový styl klade důraz spíše na střídmost a úspornost než na všudypřítomný půvab, a proto byste si měli dekorace do loftové domácnosti vybírat velmi pečlivě. V loftové jídelně hraje důležitou roli vhodné osvětlení, a to bez ohledu na její barevnost a velikost. Nad stůl proto zavěšte různobarevné lampy s kovovými stínidly v barvách mědi nebo grafitu, případně v zajímavých odstínech žluté a červené, které oživí celý interiér. Půdními dekoracemi, které by měly být umístěny na vašem jídelním stole, jsou vázy a litinové svícny nebo lucerny z kovu a skla, které zpříjemní každou večeři nejen ve dvou. Stěny loftové jídelny ozdobte 3D kovovými obrazy s vyobrazením městské krajiny nebo s abstraktními tvary a také zrcadly ve zestárlých kovových nebo dřevěných rámech, které prostor rozjasní a opticky zvětší. Nezapomeňte ani na živé rostliny, které můžete umístit na stylizované podpěry připevněné ke stěnám. Právě květiny a rostliny vnesou do loftové jídelny více barev a svěžesti a zpříjemní čas v ní strávený.

SHRNUTÍ

Loftová jídelna nemusí být strohá a ponurá - naopak, bílá, béžová, světle šedá a jemná hnědá v podobě barvy stěn, dřevěných panelů nebo přírodních cihel vám snadno pomohou jídelnu rozjasnit, zatímco útulný loftový nábytek z teple vyhlížejícího dřeva v kombinaci s ocelí jí dodá na útulnosti a vytvoří nádherné vizuální efekty. Loftové stoly a loftové židle lze mezi sebou libovolně kombinovat, čímž vznikne originální a neotřelý ústřední bod celé jídelny. Funkční loftové komody a loftové regály udrží v jídelně pořádek a zároveň zvýrazní dekorace, které upoutají  pozornost vašich hostů a podtrhnou styl vaší vysněné loftové jídelny.