Dřevěné okenice – výhody jejich použití

Výhody tradičních okenic s bočním výklopem:
1/ ochrana před tepelnými ztrátami netěsnících oken nebo ochrana před přehřátím za horkých a slunečních dnů
2/ ochrana oken, zejména skleněných tabulí, před poškozením
3/ dobrá schopnost tlumit venkovní hluk
4/ ochrana proti vloupání
5/ čistě dekorativní funkce

Dobrý vzhled budovy je sám o sobě dostatečným argumentem mnoha lidí, aby se rozhodli pro stylové, klasické dřevěné okenice. Fasáda domu v kontrastu s okenicemi získává na rafinovanosti, eleganci, ale také na jakési familiárnosti. Dům s okenicemi je okamžitě vnímán jako útulné, pohostinné a neformální místo. Vzhledem k silně společensky zakořeněné image okenic na venkovských sídlech významných a bohatých osobností je tento motiv dychtivě využíván v hotelech a hostincích. Přítomnost okenic zvyšuje reputaci místa v očích jeho hostů.

Průvodce sortimentem kování pro okenice

Vizuální hodnota a množství výhod venkovních okenic způsobuje, že je stále více lidí začalo používat. Než začneme s nákupem, stojí za to vědět, co dalšího budete muset koupit, aby okenice vypadaly opravdu jedinečně a byly tím nejfunkčnějším řešením.

V první řadě budeme nepochybně potřebovat správné panty. Jsou potřebné k tomu, aby bylo možné okenice vůbec otevřít. Vzhledem k tomu, že křídlové okenice, tedy ty nejtradičnější, nemají při otevření žádnou dodatečnou podpěru, musí být panty pro okenice opravdu pevné a spolehlivé, aby snadno podpíraly křídlo okenice a vydržely každodenní otevírání a zavírání. Stojíte před dilematem jaké panty zvolit? Na trhu je k dispozici spousta různých designů. Vybírat můžete z různých materiálů, barev, tvarů a v neposlední řadě i ceny. V první řadě doporučujeme masivní, litinové a ocelové kování okenic. Výběrem takových dokončovacích prvků pro okenice si můžeme být jisti, že vydrží i velmi intenzivní používání. Nezapomínejme, že vnější závěsy okenic jsou po celý rok vystaveny různým povětrnostním podmínkám. Kování pochybné kvality nevydrží vysoké a nízké teploty ani měnící se vlhkost vzduchu, zatímco ručně kované zůstane nedotčené. Rozhodně se vyplatí pořídit rustikální panty okenic, které budou nejen solidně vyrobeny, ale potěší i svým klasickým, přesto originálním designem, nadčasovostí a univerzálností.

Kromě pantů je také velmi důležité zvolit správné uzavírání. Někteří lidé si myslí, že se jedná o zbytečnou dekorativní ozdobu, ale ve skutečnosti jsou zapotřebí šrouby, aby se zabránilo nepříjemnému samootevírání. Určitě se vyplatí sladit typ a vzhled s panty a vytvořit tak ucelený, harmonický celek.

I když se to nemusí přímo týkat samotné okenice, nelze nezmínit okenní kliky. Ty by měly také odpovídat stylu kování okenic. Koneckonců, ve chvíli, kdy jsou okenice otevřené, okna se nám objeví v celé své kráse. Použití plastových okenních klik v situaci, kdy jsou okna opatřena dekorativními praktickými dřevěnými okenicemi, je řešením, které nepochybně zkazí celý efekt a dodá celé věci groteskní podtext. Stylizované, rustikální okenní kliky jsou vynikající volbou, která krásně doplní uspořádání oken a okenic.