Standardní výška nábytku

Dlouhá léta vyráběli výrobci kuchyňský nábytek ve standardních výškách. Nábytek se skládal z 10 cm soklu a 72 cm vysokého korpusu. Tato standardní výška stále dominuje ve velkých obchodních řetězcích. Samozřejmě, normy nejsou pro každého a mnoha lidem tento rozměr dostatečně nevyhovuje. Odhaduje se, že 82 cm vysoký nábytek je nejvhodnější pro osoby vysoké do 165 cm. Co ale ti ostatní?

Dočasné řešení zahrnuje instalaci další desky nebo nastavitelných nohou. Sokl lze také mírně zvednou pomocí dřevěné konstrukce. Takové řešení má však své výrazné nevýhody. Jak deska stolu, tak nastavitelné nohy mohou nábytek zvednout pouze o pár centimetrů. Navíc takový zásah může mít vliv na estetický vzhled celého nábytku. Každé z těchto řešení zahrnuje pouze zvednutí nábytku, to ale nižším osobám příliš nepomůže. Jediným efektivním řešením, který začíná být v případě kuchyní velice oblíbeným, je nábytek na míru.

dřevená skříňka

Jak změřit optimální výšku

Než začnete řešit s konkrétním výrobcem nábytek na míru, je dobré určit si, jaká výška pro váš bude vyhovující. Je velmi důležité mít pracovní výšku tak vysokou, abyste u ní nepracovali ve shrbené poloze. Na druhou stranu byste měli mít ruce v takové výšce, abyste příliš nenamáhali paže. Jak tedy určit tu správnou výšku? Existuje na to velice jednoduchý návod. Rovně se postavte ke zdi a pokrčte ruce v loktech. Vaše ruce a předloktí by měly být rovnoměrné s podlahou. Odečtěte 10-15 centimetrů od vzdálenosti mezi rukama a podlahou. Poté dostanete přesně takovou výšku, ve které by měla být umístěna pracovní deska v kuchyni vhodná právě pro vás.

Uvedený příklad ukazuje, že pro určení výšky není třeba přesných a složitých výpočtů. Postačí určit výšku pracovní desky s přesností na pět centimetrů. Při výběru konkrétní velikosti je dobré brát ohled také na další osoby, které budou kuchyň využívat. Pokud se jedná o místnost, kterou bude využívat pouze jedna osoba, pak se bude výška samozřejmě řídit podle ní. V případě většího počtu osob by se měla najít tzv. mezidimence, která bude vyhovovat všem. V extrémních případech pak můžete zvolit přídavný stojan s jinou výškou než bude mít zbývající nábytek.

kuchyňská skříňka

Výška nábytku a vestavěné kuchyně

V dnešní době v mnoha moderních kuchyní návrháři navrhují obložit nábytkem celou kuchyň. Vybraná stěna je vyrobena ve formě skříně s menšími policemi, takže v kuchyni nejsou vidět žádné kuchyňské potřeby. Uvnitř takových skříní bývají velice často schované kuchyňské spotřebiče, jejichž čela jsou pokryta nábytkovými deskami. Výsledkem je jednotný vzhled.
V takovém případě je obtížné zvolit výšku nábytku, jelikož chybí pracovní deska. Nejčastěji se prostor pro přípravu jídel umisťuje v blízkosti nábytku nebo na ostrůvek umístěný uprostřed kuchyně. Vyplatí se však zvolit vhodnou výšku polic a zajistit, aby byla každá z nich pohodlně přístupná. Nejvyšší police by měla být v takové výšce, aby ji nejnižší osoby v domácnosti mohli volně a pohodlně otevřít. Stejný princip platí také pro závěsné police v klasické kuchyni. K pohodlnějšímu přístupu je možné použít také stupínek nebo taburet.

Za zmínku určitě stojí také uspořádání vybavení uvnitř polic. Na horní police byste se měli vyvarovat umísťovat těžké předměty a to nejen kvůli zatížení.