TYPY VODOVODNÍCH BATERÍÍ

Vodovodní baterie jsou nezbytnou součástí každé koupelny a kuchyně. Díky nim můžeme regulovat proud vody a její teplotu. Přestože často dbáme pouze na jejich vzhled, funkčnost a spolehlivost jsou pro naši koupelnu klíčové. Porucha baterie může vést k nepříjemným následkům a oprava nebo výměna mohou být problematické. V závislosti na použití rozlišujeme několik typů vodovodních baterií.

Nejoblíbenější jsou umyvadlové baterie, které najdou uplatnění nejen v koupelně, ale také v kuchyni nebo prádelně. Pokud je v koupelně vana, jistě v ní bude i vanová baterie. Tento výrobek by měl být navíc vybaven místem pro sprchovou hadici, která umožňuje mytí ve vaně. Na druhou stranu ve sprchových kabinách najdeme sprchové baterie montované většinou svisle ke stěně, které nejsou vybaveny baterií.

Baterie můžete také rozdělit podle způsobu uchycení. V rodinných domech a bytových domech jsou instalace vedeny vertikálně. Vodovodní přípojky do bytů se instalují nejčastěji do zdi. V takových místnostech jsou instalovány nástěnné baterie. V případě, že bude instalace vycházet z podlahy, budeme řešit stojací baterie. Před nákupem baterií se vyplatí dobře znát typ instalace.

ČEMU VĚNOVAT POZORNOST PŘI VÝBĚRU VODOVODNÍH BATERIÍ?

Již dříve jsme zmínili, jak instalovat vodovodní baterie, což je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba vzít v úvahu při výběru koupelnových doplňků. Mimochodem, nemůžeme zapomenout na průměr přípojky, která je instalována v našem bytě. Nejčastěji má průměr 2,5 coulů, ale měli byste se předem ujistit, že není třeba instalovat adaptéry. Vodovodní baterie do kuchyně Dalším krokem bude rozhodnutí o typu hlavice. V moderních koupelnách je nejčastější hlavice, která současně reguluje teplotu a proud vody v podobě pohyblivé páky. Ještě jinou podobu najdeme u baterie se sprchovou hadicí, kde se často používá pákový systém zabudovaný do ovládacího panelu.

baterie, sprcchova

Více na seart.cz

Dalším krokem je materiál baterie. Z důvodu životnosti a teplotní odolnosti jsou baterie nejčastěji vyráběny z mosazi. Právě tato slitina, složená převážně z mědi, se objevuje ve většině baterií. Slouží k provedení spojovacích instalací a celého bateriového mechanismu. Pozornost můžete věnovat i kvalitě slitiny a pevnosti celé baterie. Nekvalitní tavení může vést ke snazšímu poškození celé baterie. Samostatnou záležitostí je design baterie. Zde je mnohem větší volnost, protože se přesouváme ke vzhledu baterie. Pokud zařízení dostatečně splňuje předchozí podmínky funkčnosti, můžeme zvolit vhodný tvar a formu. Na trhu je k dispozici mnoho modelů, které se liší tvarem, barvou a povrchovou úpravou vodovodních baterií.

KDE FUNGUJÍ BATERIE V RETRO STYLU?

Moderní baterie si získávají stále více uživatelů, kteří je oceňují pro jejich funkčnost a odolnost. Jsou však místa, kde retro baterie stylizované jako stará zařízení vypadají mnohem lépe. Široká škála produktů usnadňuje přizpůsobení stylu vaší koupelně nebo kuchyni. Zároveň stojí za to ocenit vysokou kvalitu výrobků, které si zachovají svůj vzhled a funkčnost po mnoho let.

Retro baterie se dodávají v mnoha barvách, od světle měděné nebo zlaté až po černou povrchovou úpravu. Bez ohledu na barvu udělají tyto kvalitní baterie největší dojem ve společnosti dřeva. Skvěle poslouží v koupelnách obložených obklady připomínajícími dřevo nebo zařízených nábytkem s viditelnou strukturou dřeva. Zajímavě budou vypadat především v moderních dřevěných domech nebo jako prvek vybavení finské sauny.

Trochu jiný styl vyžadují baterie obohacené o keramické prvky, jako je vanová baterie Diamond. Jeho okolí by měly lemovat bílé obklady stěn s květinovými motivy. Vytvoříme tak elegantní koupelnu stylizovanou do noblesních pokojů z počátku minulého století.