Výběr posuvů pro jednokřídlé posuvné dveře

I když si mnozí z nás mohou myslet, že nejdůležitější je křídlo posuvných dveří, vedení posuvných dveří je jejich důležitým prvkem. Jejich výběr ovlivní nejen provoz našich dveří, ale také určí jejich estetiku. Jednokřídlé posuvné dveřní vedení je nejzákladnějším systémem posuvných dveří. Díky nim můžeme instalovat posuvné dveře do velmi malých místností nebo tam, kde nemůžeme instalovat tradiční otočné dveře z důvodu nedostatku místa. Posuvy pro jednokřídlé posuvné dveře by měly být primárně vyrobeny z nejkvalitnějších ocelových nebo kovových materiálů. Celková délka jedné kolejnice je obvykle 2 m a umožňuje instalaci křídla ze dřeva, desky, kovu nebo skla o hmotnosti až 130 kg a tloušťce 30 až 45 mm. Vyplatí se také zajistit, aby pojezdy pro jednokřídlé posuvné dveře byly podrobeny pasivním a dynamickým zátěžovým zkouškám, abychom si mohli být jisti bezpečnosti při jejich používání.

Měli bychom také pamatovat na to, že vedení dveří určuje nejen vizuální efekt, ale také místnost, ve které budou instalovány. Na trhu najdete mnoho zajímavých modelů kolejnic, které lze úspěšně přizpůsobit všem stylům interiéru. Vedení pro jednokřídlé posuvné dveře z černé oceli s výrazným tvarem skvěle vypadají v kombinaci s dřevěným nebo kovovým dveřním křídlem v industriálních, vintage nebo retro interiérech. Účinek jejich strohosti lze navíc umocnit výběrem pojezdů pro jednokřídlé posuvné dveře s rezavým povlakem, v barvě patiny nebo se záměrným efektem oděru a stárnutí. Na druhou stranu pro lehčí, ale poněkud moderní a minimalistické dveře vybírejme modely s rovnou linií a skromným designem v bílé, ocelové nebo černé barvě. Takové modely jsou také ideální pro místnosti zařízené v klasickém a skandinávském stylu s dřevěným křídlem, stejně jako s křídlem v kovovém rámu a prosklené v okouzlujícím, moderním nebo provensálském stylu.

Výběr posuvů pro dvoukřídlé posuvné dveře

Dvoukřídlé posuvné dveře, nejsou sice tak populární jako jednokřídlé, ale jsou ideálním řešením pro prostorné půdní interiéry. Díky nim budeme moci tento prostor rozdělit a v případě potřeby uzavřít nebo otevřít. Je to také dobrý způsob, jak oddělit kuchyňský kout od obývacího pokoje, oddělit domácí pracovnu v obývacím pokoji nebo třeba samostatnou šatnu v ložnici. Dvoukřídlé posuvné dveře budou dobře fungovat všude tam, kde je nestandardní velikost dveřního otvoru. Ve všech těchto případech ušetříte peníze, které bychom museli vynaložit při renovaci dveřních futer. Vedení dvoukřídlých posuvných dveří se skládá ze dvou kovových nebo ocelových kolejnic (2 m) o celkové délce 4 m a čtyř ložiskových válečků, které zaručují dřevěným, ocelovým nebo skleněným křídlům správnou stabilizaci a plynulé a bezpečné používání.

Pamatujte, že dvoukřídlé posuvné dveřní systémy jsou velmi důležitým designovým prvkem a při jejich otevření budou dveřní křídla dekorativním prvkem stěn. Posuvné prvky pro dvoukřídlé posuvné dveře obsahují mnoho konstrukčních prvků, které budou viditelnější než u jednokřídlých posuvných dveří. A tak, pokud chcete rozdělit prostorné industriální, půdní nebo retro interiéry, sáhněte po dvoukřídlých posuvných dveřních lištách s ozdobným válečkem ve tvaru velkých kruhů nebo ve tvaru podkovy v černé, patinované, ocelové nebo se záměrně opotřebovaným efektem, který zdůrazní styl dveřních křídel ze surového dřeva nebo kovu. Na druhou stranu v moderních interiérech a tam, kde vládne elegance, budou ideální posuvy pro dvoukřídlé dveře s ne tak mohutným designem, které ale zároveň poskytnou stabilitu a bezpečnost jemnějším modelům posuvných dveří ze dřeva nebo skla. Můžeme si také vybrat modely v barvě, která kontrastuje s křídlem, nebo ty, které co nejvíce ladí s barvou dveřního křídla, vše záleží na našem vkusu a efektu, kterého chceme dosáhnout.

Jaké zvolit pojezdy pro průchozí posuvné dveře?

Průchozí posuvné dveře jsou skvělým řešením pro jedinečné místnosti. Především mají praktické funkce, protože se instalují tam, kde není prostor pro instalaci tradičních dveří. Skládají se ze čtyř ložiskových válečků a dvou dvoumetrových kolejnic, které umožňují zcela zakrýt dveřní otvor nebo posunout obě dveřní křídla na jednu nebo druhou stranu. Takové systémy posuvných dveří jsou ideální pro ložnici se šatní skříní nebo kuchyň kombinovanou s obývacím pokojem. Je také skvělou volbou pro moderní domácí kancelář a pro všechny, kteří chtějí vyjádřit svůj temperament překvapivým a netradičním řešením.

Posuvné dveřní pojezdy do nejmenších místnosti, tak i do prostorných interiérů však budou vždy ozdobou samy o sobě, proto bychom je měli pečlivě vybírat tak, aby odpovídaly stylu našeho interiéru. Průchozí posuvné dveřní systémy jsou především nabídkou pro moderní a tradičnější interiéry, ale vždy pro interiéry s charakterem, které chtějí vyniknout. Perfektní volbou jsou modely v elegantní černé barvě. Takové posuvy pro průchozí posuvné dveře bychom měli volit v případě skleněných křídel a v kovovém rámu s elegantním zasklením. Naopak do rustikálních, industriálních, půdní nebo retro interiérů, kde záleží na surových, masivních a expresivních formách, rozhodně volme posuvné dveřní pojezdy ve tvaru masivních kol, hrotů šípů nebo podkov, jejichž efekt umocní záměrná úprava stárnutí.

Kdy zvolit stropní vedení pro posuvné dveře?

Přestože jsou systémy posuvných dveří stále oblíbenějším řešením v našich domech a bytech, musíme si uvědomit, že ne vždy je můžeme nainstalovat. V takových případech nám pomohou stropní kolejnice pro posuvné dveře. Uplatní se všude tam, kde řešíme nestandardní velikost dveřního otvoru. Stropní kolejnice pro posuvné dveře jsou také vynikajícím řešením, pokud jsou naše stěny vyrobeny ze sádrokartonu nebo nemají řádně vyztužený překlad. Stropní posuvné dveřní systémy se také často instalují v případě, že chceme, aby naše dveře měly stejnou výšku jako místnost. Proto se skvěle hodí, když chceme rozdělit naše interiéry na samostatné místnosti. Stropní kolejnice posuvných dveří nám dávají neomezené možnosti, kterými si můžeme přizpůsobit místnosti v domě našim potřebám bez nákladné a časově náročné renovace.

Pamatujte také, že stropní vedení pro posuvné dveře spolu s křídlem nebo křídly budou důležitým vizuálním prvkem v každé místnosti. Pro dveře ze surového dřeva v industriálních, rustikálních, půdních nebo retro interiérech si volte stropní kolejnice se stejně masivním vzhledem v černé, patině nebo oceli. Na druhou stranu pro jemnější dřevěná dveřní křídla v klasických i moderních interiérech, stejně jako pro křídla z kovu a skla, sáhněte po stropních vodicích lištách pro posuvné dveře s jemnější, ale elegantní formou v černé nebo bílé barvě.