Problémy s mosazí

Mosaz neobsahuje zdraví škodlivé látky, proto je hojně využívána k výrobě kování. Má krásnou oranžovo-zlatavou barvu a jednotlivé prvky bývají leštění do vysokého lesku. Bohužel i tento materiál má problémy s korozí, která se projevuje v podobě nazelenalého povlaku. Nejlepším příkladem je Socha svobody, která je vyrobena právě z mosazi. Nazelenalá koroze, která již pokrývá celou sochu, se stala jedním z charakteristických znaků. Někdy je nazelenalý povlak na mosazných bytových doplňcích vkusný a do interiéru zapadá. Obvykle však budete chtít, aby vaše mosazné doplňky vypadly stále jako nové.

Domácí prostředky pro čištění mosazných doplňků

Pro čištění klik dveří, šperků nebo mosazných koupelnových baterií se vyplatí zajít nejprve do kuchyně. Tam najdete mnoho produktů, které vám pomohou. Nejzajímavějším způsobem je použití kečupu. Ten obsahuje sůl a ocet, které jsou velmi účinné v boji s korozí. Kečup naneste přímo na mosazný prvek a nechte přibližně hodinu působit. Poté opláchněte teplou vodou a mýdlem.

Další metoda také využívá vlastností soli, ale je navíc podpořena citrońem. Šťáva z citronu má velkolepé výsledky v boji s mnoha nečistotami v domácnosti. Polovinu citronu posypte solí a jednoduše jím potírejte mosazný doplněk. Dalším přípravkem účinným v boji s korozí je zubní pasta, jedlá sůl a coca cola.

Většinu těchto přípravků jednoduše nanesete na měkký hadřík a očistíte jím vybraný výrobek. Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, nezapomeňte na konec kov důkladně opláchnout a vysušit. Oddálíte tak opětovný výskyt koroze a prodloužíte životnost vybraného výrobku.

Profesionální čisticí prostředky na mosaz

Většinu výše zmíněných přírodních metod využívaly již naše maminky a babičky. V dnešní době jsou však na trhu k dostání různé specializované chemické přípravky, které jsou stejně účinné. Když si ale přečtete složení, možná zjistíte, že mnohé obsahují některé z právě výše uvedených látek, pouze v odpovídajícím poměru a ve vytříbené receptuře.

Někteří lidé také používají oblíbené aerosolové odstraňovače rzi. Vzhledem k charakteristickému západu těchto přípravků se nedoporučuje jejich použití v kuchyni nebo koupelně. Jsou však vhodné pro mosazné mince, kliky dveří a šperky.

Při výběru jakéhokoli prostředku z tohoto seznamu byste měli mít na paměti, že se na vyčištěných výrobcích koroze objeví znovu. Navíc vyčištěný produkt k tomu bude ještě náchylnější. Můžete tedy po nějaké době očekávat opětovnou korozi. Vy však už budete vyzbrojeni řadou účinných prostředků k efektivnímu boji.

Další způsob čištění mosazných prvků

Problém mosazných výrobků není vždy nazelenalý povrch. Mohou také trpět běžnějšími skvrnami, jako jsou mastné skvrny. To je běžné zejména v kuchyní nebo na nepoužívaných výrobcích. Nemusíte však shánět luxusní přípravky, stačí pouze prostředek na mytí nádobí nebo tekuté mýdlo. Naneste trochu čisticího prostředku na hadřík a špinavý předmět otřete. Pak už stačí pouze opláchnout vlažnou vodou.

Dalším problémem může být zmatnění povrchu mosazných výrobků. Předměty mohou být čisté, přesto nebudou mít svůj původní lesk. Nemusí to souviset s korozí materiálu, takže všechna výše uvedená opatření budou neúčinná. Bude zapotřebí leštit matný povrch. Nejlepší je použít suchý hadřík s měkkými štětinami, které nepoškrábou mosazný povrch. Důležité je vyhnout se hrubému drhnutí. Tímto způsobem výrobek nepoškodíte a obnovíte jeho bývalou krásu.