Voda a silné saponáty ničí dřevěné povrchy, proto se jejich používání raději vyvarujte. Nepoužívejte drsné houby, ale jemné hadříky z přírodních tkanin. Dřevo se vždy čistí podél vlákna. Po čištění vždy povrch otřete do sucha. Na dřevěných deskách, zejména na kuchyňských deskách, se mohou objevit různé těžko odstranitelné skvrny. Jak je odstranit? Existují na to osvědčené domácí prostředky, o kterých se dozvíte v tomto článku.

Odstraňování skvrn od horkého nádobí z dřevěných desek

Dřevěné kuchyňské desky jsou obzvláště náchylné na skvrny v důsledku náhodného kontaktu povrchu s horkým hrncem, pánví nebo dokonce šálkem horkého nápoje. V kuchyni je snadné mít chvilku nepozornosti, a tak se může stát, že se na dřevěné desce objeví například nevzhledný prsten od horkého šálku. Takovou skvrnu lze vyčistit potřením petrolejem smíchaným s kuchyňským olejem. Poté vyleštěte přírodním korkem lahve. Pokud není skvrna velká, můžete se jí zbavit leštěním pouze korkem. Nakonec se povrch vyleští suchým měkkým vlněným hadříkem.

Dalším způsobem, jak odstranit skvrnu od horkého hrnce, je nanést na skvrnu směs soli a olivového oleje a nechat několik hodin působit. Po této době je třeba směs odstranit, povrch očistit a poté vyleštit. Směs olivového oleje a soli lze také použít k odstranění nevzhledných skvrn způsobených vodou, která dlouho zůstala na pracovní desce.

Jak ze dřeva odstranit skvrny od vína, kávy, čaje a džusu?

Alkohol může výrazně poškodit pracovní desku, zejména naolejovanou, protože rozpouští mastnotu. V případě rozlití alkoholu se mohou v naolejovaném nátěru objevit vady. Případný náhodně rozlitý alkohol je třeba co nejdříve setřít, povrch osušit a následně vyleštit hadříkem namočeným ve lněném oleji. Pokud si včas nevšimneme, že došlo k rozlití alkoholu a zůstala skvrna, očistíme ji silnou, vychladlou kávou a sedlinou. Vyčištěný a vysušený povrch by měl být vyleštěn lněným olejem. Pokud skvrna pochází z červeného vína, výše uvedené úpravy nemusí stačit, zvláště pokud je pracovní deska světlá. Takovou skvrnu lze zesvětlit směsí 3% peroxidu vodíku a čpavku. Stejným způsobem odstraníme skvrny od šťávy a kompotu.

skvrny od vína

Skvrny od kávy a čaje však lze z dřevěné pracovní desky snadno odstranit pomocí pěny z prostředku na mytí nádobí. Tekutinu nepoužíváme přímo na pracovní desku, protože dřevo nemá rádo silné čisticí prostředky. Prostředek na mytí nádobí zřeďte ve vodě, míchejte, dokud nezískáte pěnu, a poté naneste na skvrnu. Po chvíli ji setřete a desku vytřete dosucha.

Skvrny od mastnoty, plísní a vosku na dřevěné desce

Častým jevem na dřevěných kuchyňských deskách jsou mastné skvrny. Mohou být způsobeny rozlitím oleje nebo znečištěním máslem. Zde přijde vhod i pěna na mytí nádobí. Pomocí něj jemně očistěte mastné místo, otřete vlhkým hadříkem a vytřete dosucha. Pokud jsou čerstvé, posypte velké mastné skvrny vrstvou soli a nechte přes noc. Poté sůl odsajeme a povrch vyleštíme. Dalším způsobem je nanesení směsi bílé křídy, lihu a lékárenské magnézie na skvrnu. Tuto směs necháme na skvrně, dokud se alkohol neodpaří. Zbývající prášek musí být odstraněn z dřevěné pracovní desky.

čištění skrvny na stole

Mastné skvrny lze z pracovní desky odstranit také čpavkovou vodou, která však může dřevo mírně vybělit. péče o dřevo

V místech dřevěné pracovní desky, která jsou vystavena dlouhodobé vlhkosti, se mohou objevit tmavé plísňové skvrny. Plíseň se může vyskytovat i na starém dřevěném nábytku, který chceme renovovat. Lze je čistit pouze petrolejem. Dávejte pozor, abyste čistili pouze místo, kde je skvrna, protože petrolej dřevo mírně zmatní. Po takovém ošetření je třeba čistý a suchý povrch dlouho leštit přírodním korkem a poté měkkým vlněným hadříkem.

Může se stát, že se dřevěná pracovní deska zašpiní voskem, který ukápl ze zapálené svíčky. Taková skvrna se odstraní, až když vosk dobře zaschne. Měli byste jej jemně seškrábnout a dávat pozor, abyste nepoškrábali dřevěný povrch. Odstraňte všechny zbytky vosku a očistěte zbytky měkkým hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Velmi obtížné skvrny objevující se na naolejovaném dřevěném povrchu, které nelze ničím odstranit, lze jednoduše obrousit a poté vyčištěné a bezprašné místo znovu naolejovat. Tuto metodu nelze použít k odstranění obtížných nečistot z lakované pracovní desky. Pokud je dřevo chráněné lakem silně znečištěné, měli byste zcela starý lak obrousit a celý povrch přelakovat.