BOHO LOŽNICE - BLÍŽE K PŘÍRODĚ

Boho ložnice (odkaz na příspěvek o boho ložnici) by měla být především útulná, pohodlná a funkční, protože je to náš soukromý prostor pro spánek a odpočinek. Nejdůležitější věcí v ložnici bude samozřejmě pohodlná a pevná boho postel jednoduchého tvaru, ale s pohodlným čelem ze dřeva nebo čalouněná přírodní látkou v tlumených barvách. Nad postel se vyplatí zavěsit svěží zelené květiny nebo dekorativní makramé z barevných korálků a provázků. Zajímavá jsou také zrcadla, a to v kožených nebo dřevěných rámech, která opticky zvětší a prosvětlí i ty nejmenší místnosti. Boho postel ozdobte silnými vlněnými přikrývkami a polštáři s výraznými etnickými vzory.

dřevena-postel

Aby byla vaše boho ložnice ještě pohodlnější, vyplatí se do ní vybrat další nábytek v boho stylu, například boho noční stolky, na které můžete umístit noční lampičku nebo uložit drobné předměty. Pro uložení oblečení nebo lůžkovin se bude hodit boho komoda z přírodního dřeva se zásuvkami a dvířkami. Komodu můžeme ozdobit živými rostlinami a dřevěnými figurkami, vázami se sušenými květinami nebo postaršími fotorámečky. Ve vaší boho ložnici pak jistě nesmí chybět ani prostorná šatní skříň.

Boho styl miluje přírodní materiály, proto by v boho ložnici měla být krásná dřevěná podlaha - v nejmenších místnostech ve světlých odstínech přírodního dřeva a ve větších klidně i v těch tmavě hnědých. Tuto podlahu lze pokrýt kobercem s výrazným etnickým či geometrickým vzorem nebo v tlumených odstínech hnědé a béžové, podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout.

Boho styl však nevytváří pouze boho nábytek, doplňky a dekorace, ale také barvy stěn. Pro zdravý a pohodlný spánek volte světlé barvy stěn - zvolte bílou a béžovou nebo pastelově žlutou a oranžovou. Pokud však chcete ložnici dodat výraznější charakter, můžete jednu ze stěn, například tu s boho postelí, vymalovat odvážnějšími barvami, jako je tyrkysová, námořnická modř nebo dokonce růžová, nebo zvolit tapetu s květinovým motivem.

BOHO OBÝVACÍ POKOJ - SVOBODA V PLNÉM PROUDU

Ačkoli by se mohlo zdát, že styl boho je vyhrazen pouze pro prostorné interiéry, ve skutečnosti jej můžeme vnést do každého, i toho nejmenšího bytu. Obývací pokoj v boho stylu vytvoří především barevný základ. Už víme, že tento styl se vyznačuje volností designu, takže to, jaké barevné schéma zvolíte pro stěny, je zcela na vás. Pokud však zvolíte světlé tlumené barvy v odstínech bílé, béžové, oranžové nebo světle šedé, měli byste volit boho nábytek a doplňky v tmavších a výraznějších barvách. Pokud naopak zvolíte na stěny intenzivní zelenou, tyrkysovou nebo tmavě modrou, je dobré zvolit nábytek ve stylu boho ve světlých odstínech přírodního dřeva a být opatrný s počtem a barvami doplňků.

 konferencni-stul

Středobodem boho obývacího pokoje bude velká pohodlná pohovka, nejlépe vyrobená z eko kůže nebo čalouněná přírodními materiály v béžové, hnědé nebo černé barvě a zdobená jednobarevnými polštáři nebo polštáři s vícebarevným vzorem. Nepostradatelným boho nábytkem do obývacího pokoje jsou také pohodlná křesla nebo boho židle nejlépe ze dřeva nebo proutí. I tento nábytek ve stylu boho můžete ozdobit barevnými polštáři nebo přehozy. Obývací pokoj v boho stylu se neobejde bez malého konferenčního stolku vyrobeného výhradně ze dřeva nebo s černými kovovými nohami, na který můžete umístit dřevěné nebo bambusové misky na ovoce a vázy na sušené květiny.

jidelni-stul

Aby byl náš obývací pokoj v boho stylu plně funkční, je dobré do něj vybrat také další nábytek v boho stylu. I v tom nejmenším obývacím pokoji se bude skvěle hodit boho komoda jako místo pro etnické figurky, živé květiny nebo zrcadlo. Na stěnu je možné pověsit speciální 3D kovové obrazy zobrazující africkou kulturu a přírodu. Neměli bychom také zapomínat, že styl boho miluje vše, co je přírodní, a proto ho snadno vnesete do obývacího pokoje umístěním spousty živých květin v proutěných obalech, které můžete umístit na komodu, na podlahu nebo zavěsit ke stropu a vytvořit si tak vlastní malou městskou džungli, která vám umožní relaxovat a uklidnit se.

Boho styl také věnuje velkou pozornost světlu, proto sáhněte po boho osvětlení. V této funkci budou dobře fungovat nízké závěsné lampy s kulatými ažurovými stínidly z proutí, ratanu, plédu nebo jiných přírodních materiálů, nejlépe umístěné nad konferenčním stolkem.

BOHO JÍDELNA - SPOJENÍ ESTETIKY A FUNKČNOSTI

Boho jídelna by měla být především co nejfunkčnější, ale také v souladu s estetikou tohoto stylu. Rozhodně zvolte světlou barevnou paletu, aby vaše boho jídelna působila prostorně a útulně. Výraznější nádech jí dodají čalouněné židle, osvětlení a drobné dekorace.

Ústředním bodem takové jídelny bude robustní a pevný boho stůl. Proto sáhněte po boho nábytku z přírodního dřeva s masivním korpusem a pevnými nohami, které zajistí náležitou stabilitu. Nejlepší volbou je skládací boho stůl, který poskytne větší plochu pro rodinné oslavy nebo večírky s přáteli. Dbejte také na to, aby byl váš boho stůl ošetřen přírodními oleji a vosky, které mu dodají krásný vzhled, ale také zajistí ochranu před vlhkostí a kontaktem s horkým nádobím.

Ke stolu vyberte židle boho v podobném stylu, které budou se stolem tvořit soudržný celek. Pro pohodlí celé rodiny a hostů zvolte židle s čalouněným sedákem a opěradlem. Vybírejte modely s výrazným kostkovaným vzorem nebo v černé, tmavě tmavě modré či lahvově zelené barvě. Pokud naopak sáhnete po jednoduchých boho židlích, můžete na sedák umístit ozdobné polštářky, které zajistí pohodlí při sezení. Tyto židle mohou být vyrobeny ze dřeva, proutí nebo ratanu a nemusí být identické. Můžete sáhnout po několika různých modelech, které budou mít společný stejný materiál konstrukce. Vše záleží na tom, zda dáváte přednost tlumenějšímu boho stylu, nebo zda chcete, aby vaše boho jídelna byla více nekonvenční.

Ozdobte boho stůl ratanovými podložkami nebo podložkami z mořské trávy, dřevěnými miskami na ovoce nebo vázou s květinami či zelenými travinami. Neméně důležité bude v boho jídelně osvětlení, které zajistí dostatek světla, ale také útulnou večerní atmosféru. Doporučujeme se při volbě rozhodnout pro kulatá proutěná nebo ratanová stínidla: jedno velké nebo několik menších, která mohou být stejná nebo se lišit tvarem a velikostí. Pro zpříjemnění stolování můžete na jednu ze stěn nalepit bílou tapetu s lákavým zeleným květinovým vzorem.

BOHO PRACOVNA - PRO KREATIVNÍ PRÁCI

Boho styl je přímo snovým interiérovým stylem pro vybavení domácí pracovny. Tento styl byl vždy příznivý pro tvůrčí práci a interiéry v něm zařízené byly často ateliéry malířů, spisovatelů, hudebníků, architektů a odborníků na umění. Aby se však v takové pracovně pracovalo efektivně, je třeba zvolit správný nábytek ve stylu boho. Nepostradatelný bude boho psací stůl, který poskytne dostatečný prostor pro práci. Měl by proto mít prostornou a pevnou desku a také police a zásuvky, které vám umožní mít potřebné dokumenty a předměty po ruce. Psací stůl boho se neobejde bez pohodlné židle, nejlépe s čalouněným sedákem a polstrováním. Můžete si vybrat i otočnou židli z eko kůže v lahvově zelené, tmavě modré nebo elegantních tmavých odstínech hnědé a černé. 

 kancelar_doma

Aby byla vaše kancelář v boho stylu plně funkční, sáhněte také po vhodném osvětlení. Stejně jako u veškerého vybavení v boho stylu se budou nejlépe hodit proutěné nebo ratanové stropní lustry s ažurovými stínidly. Na druhou stranu, abyste dodali vaší kanceláři výraznější vzhled, můžete zvolit stolní lampy, které mají vzhled jednoduché žárovky uzavřené ve skleněném stínidle a na dřevěném podstavci.

Rozhodně zachovejte boho pracovnu v tlumených zemitých barvách. Základem by měla být bílá, béžová nebo jemná šedá. Vyhněte se intenzivním barvám, které narušují a odvádějí pozornost. S doplňky a dekoracemi buďte střídmí. Silnější akcent můžete boho kanceláři dodat výběrem stylových kovových 3D obrazů s pestrobarevnými africkými vzory a přírodou. V pracovně v boho stylu se bude dobře vyjímat i další boho nábytek, například dřevěné knihovny s otevřenými policemi, na nichž lze vystavit dekorace a květiny, a s uzavřenými zásuvkami pro ukládání dokumentů. Stejně užitečná bude i boho komoda, která pojme drobné předměty a poskytne ideální místo pro vystavení živých rostlin, které do pracovny vnesou závan svěžesti a pomohou vám zklidnit se a bojovat proti stresu během práce.

BOHO KUCHYNĚ - IDEÁLNÍ PRO VAŘENÍ A SETKÁVÁNÍ

Boho kuchyně je především místem, kde můžete příjemně, pohodlně a bez stresu trávit čas. Do kuchyně v boho stylu je možné zvolit veselejší uspořádání, barvy a materiály než v jiných místnostech zařízených v boho stylu. Taková volnost však může do kuchyně rychle vnést chaos, proto je třeba ji zavádět opatrně a s mírou. 

Nábytek do kuchyně v boho stylu by měl být vyroben z přírodního dřeva řádně chráněného před teplem, vlhkostí a častými výkyvy teplot. Rozhodně volte odolné a masivní dřevěné desky, které mají bohatou kresbu a sukovitý vzor. Naopak kuchyňské skříňky můžete natřít průzračnou vínovou, tmavě modrou nebo lahvově zelenou barvou. Na stěny můžete zvolit keramické obklady s výrazným vzorem, ale pokud se rozhodnete pro toto řešení, odpusťte si vzory v ostatních prvcích dekoru.

Srdcem kuchyně bude boho stůl ze dřeva, pevný a odolný a také funkční, který pojme všechny členy rodiny i vaše hosty, a boho židle ze dřeva, proutí nebo ratanu, stejně jako modely s čalouněným sedákem a opěradlem, což zvýší jejich pohodlí. V kuchyni v boho stylu by pak také nemělo chybět keramické, ručně vyráběné, barevné nádobí. Na stůl můžete umístit lněné běhouny a podložky z ratanu nebo marramové trávy či slámy, které podtrhnou přírodní charakter vaší kuchyně. Nebojte se do boho kuchyně umístit také živé rostliny na skříňky, parapety nebo na podlahu v proutěných nebo keramických a hliněných květináčích. Je to také ideální místo pro čerstvé bylinky, které doplní do kuchyně nejen zeleň, ale i krásnou vůní. Díky takovému vybavení se vaše boho kuchyně stane útulným a přívětivým místem, kde bude každá společně strávená chvíle čistým potěšením.

BOHO STYL V NAŠICH INTERIÉRECH - SHRNUTÍ

Boho styl nemá rád vyumělkovanost, lacinost a přehnanou eleganci, ale miluje volnost a svobodu designu, přírodní materiály, jako je dřevo, proutí, ratan, bavlna, vlna, len, hlína a eko kůže. Interiérům v tomto stylu dominují zemité barvy, tedy bílá, béžová, šedá, hnědá a černá prolamované výraznějšími barvami námořnické modři, růžové, oranžové, vínové nebo intenzivní modři. Tyto interiéry jsou tvořeny nábytkem ve stylu boho z přírodního dřeva, masivního a odolného, s mírně neohrabaným a masivním povrchem, ale vždy elegantním a stylovým, který představuje bohatou kresbu a suky. Styl boho miluje jak nábytek v tmavě hnědých tónech a v teplejších odstínech medu a whisky, tak i bělený a mírně zestárlý nábytek ve skandinávském stylu. Tato barevnost a nábytek v boho stylu poskytují dokonalé pozadí pro ručně vyráběné makramé umění na stěnách, zrcadla v dřevěných nebo kožených rámech, africké figurky nebo polštáře s etnickými vzory. Díky boho interiérům budete moci relaxovat, pohodlně trávit čas s rodinou a přáteli a oddávat se produktivní a kreativní práci.