Ptáte se, kdo je Marie Kondo? Ve zkratce, je to mistryně úklidu, jejíž metody si oblíbili lidé po celém světě. Její metoda spočívá v úklidu nitra jedince, který následně dokáže rozpoznat věci ve svém životě, které ho nedělají šťastným, ale naopak způsobují pocit chaosu a nervozity. Jak tedy na dokonale a dlouhodobě uspořádanou ložnici? Jednoduše, vyhoďte vše, co vás nečiní šťastnými! Uspořádejte ložnici podle Marie Kondo a těšte se z každého dne.

Začínejte detaily

Také jste někdy zažili ten pocit, kdy jste například v práci museli všeho nechat a začít organizovat svůj prostor, abyste se dokázali soustředit? Tatáž situace platí i pro nepřehlednou ložnici - chaotický prostor může mít velký stresový vliv na každého z nás, aniž byste si to uvědomovali.  

Marie Kondo doporučuje, začít každý den ustláním svého lůžka - 61% lidí, kteří si každé ráno ustelou postel, se cítí být šťastnými, kdežto těch zbylých 39% lidí, odejde bez urovnání svého povlečení a připouští, že jejich životy nejsou tak šťastné, jak by si představovali. Také pravidelná výměna ložního prádla v nemalé míře ovlivní vaše duševní blaho a zároveň zajistí hygienickou čistotu. Nehromadí se v lůžku nežadoucí bakterie a choroboplodné zárodky, což má velké plus na zdraví jedince.

Pokud po vstupu do ložnice vidíte nepořádek na podlaze, odneste jej. Zkuste strávit 60 vteřin každodenním odnášením nepotřebných věcí z ložnice a nenechejte nepořádek, aby se hromadil. Tento krok vám časem pomůže udržet vaši ložnici stále uklizenou.

postel povlečení   

Mějte šatník pod kontrolou

Jestliže máte nějaké oblečení, které jste neměli alespoň rok na sobě, je čas ho poslat dále. Říkáte si, že tento svetřík či tohle tričko dát pryč nemůžete, protože se vám bude ještě hodit? Položte si tedy otázku, co cítíte, když určitý kus oblečení vezmete do rukou? Vyvolává ve vás pocit spokojenosti a pohodlí? Jestliže nepociťuje žádnou pozitivní reakci, zvažte jeho odstranění nebo darování.

Až budete mít skříň vytřízenou, udržujte své oblečení podle barev! Možná jste se teď lekli, a také možná bude trvat, než váš šatník sjednotíte v duhu, ale podle Marie Kondo vás tento způsob bude motivovat k udržení pořádku v šatníku. A nejen to, tato metoda vás může pohltit natolik, že ji praktikujete i do dalších částí vašeho pokoje.

U sjednocených barev nekončíme. Marie Kondo má také svůj styl - způsob skládání. Místo skládání oblečení ve vodorovné formě, jej poskládejte svisle.

šatník

Ložnice snů

Nyní, je vaše ložnice uspořádaná a nedůležité věci jsou vyřazené. A právě teď, nadešel čas, aby se z vaší ložnice stal prostor, díky kterému po každém dni dobijete sílu a zrelaxujete svou mysl. Podle Marie Kondo, by součástí ložnice měly být takové podmínky a předměty, které ve vás vyvolávají radost. Například tlumená a teplá světla, vůně, která na vás působí relaxačně, příjemné povrchy - měkké přikrývky či takové, které vám vyhovují, a klidně také okolní zvuky.

Myslete na to, že vše, co se nachází ve vaší ložnici, by ve vás mělo vyvolávat pocit radosti!

postel