Před mnoha a mnoha lety byla jídelna považována za velmi moderní a naprosto nutný prostor v domácnosti. Naopak v dnešní době na jídelny není brán takový velký zřetel a to převážně kvůli zmenšujícím se velikostem domu. Nyní je spíše kladen důraz na otevřenou kuchyni s menším jídelním prostorem, než na oddělenou místnost. Níže jsme pro vás vytvořili ideální jídelní prostor pro váš domov. 

Plánování je velmi důležité

Jedním z nejdůležitějších aspektů při plánování dokonalé jídelny, bude přemýšlet přesně o tom, k jakým účelům budete jídelnu využívat. Chcete zde stolovat každý den, nebo ji využijete jen pro zvláštní příležitosti? Pořádáte často večeře s přáteli či využívají vaše děti plochu stolu k psaní domácích úkolů? Pokud v těchto otázkách budete mít jasno, měli byste vědět, že váš styl jídelny by se měl odrážet i na zbytku domova.

Jaký zvolit tvar jídelního stolu?

Možná se vám zdá výběr tvaru stolu jednoduchý, ale je velmi důležité se předem ujistit, zda budete mít dostatek prostoru na procházení. Můžete se řídit jednoduchými pravidly a pro velkou místnost koupit delší stůl - a naopak. Obecně lze říci, že ideální bude, pokud mezi stolem a stěnami poecháte alespoň jeden metr místa pro pohodlné procházení.

Hostíte ve své jídelně často příbuzné či přátelé? Potom tedy bude pro vás ideální rozšiřitelný stůl, který zvětšíte pouze podle svých potřeb. S takovou možností pro vás máme stůl Rustyk 3 vyrobený z borovicového dřeva, ošetřený nezávadným přírodním voskem. Stůl je možné využít v rustikálním stylu, ale i městském.

Pro velmi malé jídelny můžeme nabídnout jídelní stůl ve vintage stylu , který dokáže šetřit prostor a díky úložnému místu lze schovat i například nějaké nádobí.

Rádi potěšíme i ty, kteří milují čistotu skandinávského stylu. V naší nabídce najdete smrkový stůl Sara, jenž bude pro svou délku 160 nebo 200 cm ideální pro velké nebo střední prostory. Ale nejen to, i mnoho dalších krásných a kvalitních dřevěných stolů, ze kterých si jistě každý z vás vybere.

I židle jsou velmi důležitou součástí

Ke každému z našich dřevěných stolů můžete vybírat dokonale propracovanou dřevěnou, ale i čalouněnou židli. Veškeré židle jsou navržené tak, aby byly pohodlné svou výškou i šířkou při sezení u každého z našich stolů. Ke stolu Rustyk 3 můžete umístit jednu z čalouněných židlí s tmavým potahem vyrobenou z přírodní kůže či s kostokavou látkou. K vyklápěcímu stolu šetřící prostor doporučujeme židle Vintage vyrobené z masivního smrkového dřeva. Každá z našich židlí se může pochlubit masivní, pevnou konstrukcí a přírodním ošetřením, které je samozřejmostí pro jídelní prostory. Pokud vaši domácnost obývají i malé děti, které běhají se špinavými ručičkami a na vše sahají, jistě pro takové případy nebudou ideální čalouněné židle se světlým čalouněním. Úplně nejlepším řešením bude, pokud prahnete po čalounění, mít dvě židle v tmavém čalouněním umístěné na každém konci stolu a naproti sobě umístit lavičky, které budou praktičtějším vybavením pro domácnosti s dětmi.

Osvětlení

Osvětlení je dalším klíčem k vybavení dokonalé jídelny, jelikož vytváří tu správnou atmosféru. Ideální bude takové světlo, kterému můžete podle podmínek a různého účelu jídla, odebrat či přidat na intenzitě světla. Hovoříme tedy o stropním svícení - lustru, které by mělo být hlavním zdrojem světla pro celou jídelnu. Obecně by měla být spodní část lustru přibližně 75 cm od povrchu stolu. Pokud máte rozkládací stůl nebo dlouhý stůl, přemýšlejte o širším lustru, který dosvítí až na konec stolu, nikoli jen na jeho prostřední část. Menší lustry jsou vhodné pro stoly, kde se dají usadit pouze čtyři lidi.

Dalším velmi úchvatným a funkčním způsobem je zrcadlo, které maximalizuje světlo. Zrcadlo je jeden z chytrých způsobů, jak podpořit jiskru a osobitost v jídelně.

Nezapomínejme na úložiště

Zdá se vám nesmyslné mít v jídelně úložný prostor? Ve skutečnosti je úložný prostor velmi důležitým aspektem. Na mysli máme krásné dřevěné příborníky a komody, které se stanou jak funkčním, tak i estetickým řešením. Do vitrín můžete umístit nádherný porcelán, sklo, servírovací talíře, ubrousky či stolní dekorace. Na Seart.cz najdete příborníky i komody v klasickém i moderním designu, které kombinují každé naše jídelní stoly. 

Konečný design

Vynikajícím a jednoduchým způsobem, jak přidat kontrast do prostoru, je koberec. Díky koberci se budete v jídelně cítit pohodlnějí a útulně. Nejen to, koberec také dokáže podpořit zvolený styl a navíc bude velmi příjemný a poskytne patřičné pohodlí pod nohama. Myslete na to, že koberec by měl být tak velký, aby se židle nedotýkaly okraje a následně jej neshrnovaly.