Eklektický styl se může zdát pro mnoho lidí nedosažitelný. A to zejména proto, protože se spousta z nás strachuje kombinace různého typu nábytku. Pokud jste i vy podlehli kouzlu eklektiky, nebraňte se a buďte odvážní. Správné eklektické prostory míchají a harmonizují interiér různými styly, texturami a barvami, díky určitým trikům, které drží místnost jednotnou. Připravili jsme pro vás základní návod, jak správně eklektický styl u vás doma praktikovat. Udělejte si pohodlí a jdeme na to!

Žádné sety nábytku

V první řadě musíte odolat nakupování setu nábytku. Možná nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak vybavit interiér je, nakoupit sestavy nábytku, ale pro eklektické interiéry je tento postup nepřijatelný. Vybírejte nábytek různých stylů a klidně i barevného provedení.

Možná teď váháte, protože jste byli zvyklí nakupovat jen páry nábytku, ale nebojte se! Stále se budete držet základních a běžných pokynů pro vybavení interiéru. V jídelně můžete propojit dva rozdílné styly - moderní, ale přitom jednoduchý stůl z masivního dřeva, který můžete kombinovat jídelními židlemi, jež mají společné tvary, ale rozdílné barvy, nebo naopak podobné barvy polstrování, ale jiné tvary.

Barvy, které celek ukotví

Nechápejte eklektický styl jako nebarevné schéma různých věcí. Naopak, designéři vždy radí, že barvy - barevné schéma spojí váš mix stylů. Můžete vytvořit tonální prostor - modré barvy, námořnickou modř v kombinaci s tmavým nábytkem. Nebo například perský koberec v obývacím pokoji s tmavým konfrerenčním stolkem, vintage pohovkou a dekorací, která vytváří soudružný prostor.

Kombinujte různé textury

Jak jste již pochopili, v eklektickém prostoru jde o chaos, který máte pod kontrolou. Možným způsobem, jak přidat správný vizuální vzhled, je textura. Míchejte textury a textilie, jako jsou semišové polštáře, přírodní kůže i na nábytku, keramika a tapety. Jestliže se vám líbí industriální styl, využijte jej. Kombinujte exponované cihly s dřevěným stolem, který je obohacený o stylové, kovové nohy.

Buďte osobní

Hlavním cílem eklektického prostoru je, aby se váš domov necítil vynucený. Ideální bude, pokud budete míchat textílie a textury takové, jaké se vám líbí a jaké vystihují vaši osobnost a odrážejí, kdo jste. Nebojte se různé dekorace a doplňky rozmístit po celém domě - nejen v obývacím pokoji na polici, ale i v ložnici a jinde. Váš domov by měl živě odrážet život, který žijete. Takže od úplných drobností, suvenýrů až po nádherná umělecká díla vašich dětí. S hrdostí jej vystavte a vytvořte tak osobité prostory.