Stejně jako borovicové dřevo, je i bukové dřevo velmi atraktivním materiálem pro výrobu nábytku. Ať už to jsou židle, stoly nebo jiný interiérový nábytek, chtěli bychom vám představit výhody i nevýhody bukového dřeva. Níže se dozvíte proč je bukový nábytek tak oblíbený a jaké mohou být i jeho nevýhody.

Elegance v čele s jednoduchostí

Čím  více je bukový nábytek starší, tím více je jeho elegance půvabnější. Při správné údržbě, která není náročná, může vaše interiérové vybavení z tohoto materiálu poskytnout přírodní styl plný textury a ekologie. Vzhled, kterým bukový materiál oplývá, je lehce zařaditelný i do nejmodernějšího interiéru. Díky jemné přírodní struktuře, je lehce kombinovatelný, minimálně porézní, což znamená, že je velmi pevný a nesmrtelný.

Tvrdé, nebo poloměkké dřevo

Bukové dřevo se řadí mezi tvrdé dřeviny, což může být jedna z nevýhod pro truhláře, kteří s tímto dřevem spolupracují. Materiál se sice skvěle opracovává, ale špatně se formuje, tudíž je nemožné vytvořit sadu nábytku do detailu stejnou. Za to vám ale může nabídnout vysokou odolnost vůči otlakům či oděrkám, mnohem více než jiné dřevo. Kdo by taky nechtěl mít doma originální a ručně vyrobený nábytek, jež vydrží po generace, viďte?

Bezzápachové dřevo

Jestliže nejste příznivcem přírodní vůně dřeva ve vašem domově, buk oproti ostatním dřevinám nemá výrazný pach. Proto lze najít jeho využití jak v kuchyni, tak i v ložnici, obývacím pokoji a dalších místnostech. V kuchyni jej můžeme najít jako dózy na suché potraviny nebo míse na ovoce. Bukové dřevo špatně reaguje na nadměrnou vlhkost, proto jej nedoporučujeme využívat v koupelnách.

Kdo ocení sílu smyslného dřeva?

Každý kdo dokáže ocenit kvalitní ekologický nábytek, jež vytváří v domovech neutuchající krásu v přírodním stylu a nadčasovém designu. Dřevo nikdy nestárne - i za mnoho let bude moderní a stále pevný. Bukový nábytek je vhodný do zátěžových místností, pro rodiny s dětmi a to hlavně díky jeho odolnosti vůči oděrkám. Cenová relace bude trochu vyšší než u borovicového dřeva, za to ale bude srovnatelná s jinými tvrdými dřevinami, jako jsou mahagon a ořech.