Čekáte důležitou návštěvu, která má dorazit k večeři, ale jste velmi rozpačití samotnou myšlenkou, jak uspořádat stůl pro formální večeři? Strachujete se, že pořadí talířů, vidlic, sklenic a jiných potřeb prostě a jednoduše neuspořádáte správně? Nezoufejte, protože mnoho lidí se cítí stejně jako vy.

Přestaňte se trápit. Uspořádání stolu do formální podoby není tak složité, jak se vám zdá. Jedinou věc, kterou musíte udělat, je dodržení několika základních pokynů. Tyto pokyny vám rádi v dnešním článku prozradíme. 

Nehledejte žádné složitosti

Zřejmě každý, kdo pomyslí na formální večeři, si vybaví muže v dusném smokingu přisunuté těsně u stolu, ztuhlé tváře a ticho. Možná by si většina z těchto lidí přála trávit čas kdekoli jinde. Ale to není tak úplně pravdivé. Formální večeře nemusí být “komorní” či dokonce zastrašující. Může být i zábavná, pokud víte, jak na to. Doporučujeme začít s nastavením místa. Tyto pravidla budou velmi jednoduchá a velmi přímá.

Elegance pomocí ubrusu

Začneme ubrusem. Stůl bez ubrusu vypadá velmi neefektivně a tudíž i neformálně. Jakou barvu zvolit je v podstatě nedůležité, ale i tak doporučujeme zvolit bílou barvu a odpovídající ubrousky, které připraví základní půdu pro vaše jídlo.

Velkou výhodou bílého ubrusu je jednoduchost a vyniknutí i těch nejjednodušších potravin. Například kombinace bílé a šedé či bílé a zelené, zajistí prostoru patřičnou eleganci.

dinner table

Talíře

První věc, kterou umístíte na ubrus, je talíř. Umístěte jeden talíř do středu prostoru každého strávníka a s dostatečným prostorem pro zbylé potřeby. Po levé straně o kus výš, než je talíř pro hlavní chod, by měl být umístěn talířek na pečivo. Na střed hlavního talíře složte ubrousek do hezkého tvaru, nebo jej pouze zasuňte do ozdobného kroužku.

Příbory

Příbory vždy umísťujte tak, jak jsou určeny v přesném pořadí k použití. Vidličky jsou umístěné vždy vlevo a nože vpravo. Ostrá strana nože míří k talíři.

Jestliže servírujete polévku a hlavní chod, na pravou stranu k nožům položte lžíci. Nesmíme opomenout nůž na máslo, který by měl být umístěn v levém rohu na dezertním talíři. Bude součást vaší jídelní sestavy i dezert? Potom tedy dezertní vidličku položte nad velký talíř.  

Místo pro ostatní pokrmy

Ujistěte se, zda máte dostatek místa například pro chléb či jiné pečivo, které bude pojídáno před hlavním chodem. Misky a talíře mějte poskládané jeden na druhém, nebo jej klidně před každým jídlem přinášejte. Samozřejmostí je okamžité odnesení již nepoužívaného nádobí.  

I sklenice jsou důležité

Na pravou stranu od talíře - mírně ke středu stolu, byste měli umístit sklo. Pokud podáváte i červené víno, které je nejformálnější - podávejte jej v objemnější sklenici, tak vynikne chuť vína a celkový vzhled. Sklenici na vodu umístěte hned za špičku nože. Jestliže máte malý stůl, sklenici na víno klidně vynechejte a doneste ji až bude potřeba.

set table

A jsme u dezertů

Poslední fází této příjemné formální večeře bude dezert. Po odstranění veškerých talířů, postavte přímo před každého hosta dezertní talíř. U talíře by měla zůstat sklenice na vodu, jiné by ze stolu měly být odnesené. Káva k sladké tečce večera by měla být přinesená s dezertem. Šálek umístěte na pravou stranu dezertního talíře do těsné blízkosti. 

Závěr formální večeře

Nezapomínejte ani na výzdobu. Použijte svíčky uprostřed stolu nebo čerstvé řezané květiny. Vždy vybírejte takovou dekoraci, která bude elegantní a nenaruší chod formální večeře.

Jestliže máte dřevěné židle, můžete jej zahalit do světlých potahů. Nedoporučujeme používat stuhy, květiny a jiné dekorace na židle. Tento způsob výzdoby židlí, je vhodný spíše pro svatební hostiny.

flower table