Ekologiczny pokój dla małego dziecka

"Také jsem měl takový!" Pomyslí si jistě nejeden dospělý, když pro své dítě vybírá koberec s naznačeným plánem města, křižovatkami a dopravními značkami. Ačkoliv není tajemstvím, že takové vybavení pokoje má výchovnou hodnotu, je v dnešní době kladen důraz přede vším na ekologické normy. Neměli bychom to podceňovat, víme přece, že na na něm naše ratolesti budou trávit značnou část svého dne.

Ekologický nábytek pro děti

Nejlepší nábytek je dřevěný. Důležité je nejenom to, že jeho výroba je šetrná k životnímu prostředí. Je třeba brát v potaz jeho dokonalé zabroušení, aby na povrchu nezůstaly žádné třísky, či ostré rohy a kraje, o které by si děti mohly ublížit. Pokud si chcete povrch nábytku ošetřit sami, nejlepší bude použít oleje nebo vosky. Ekologický nábytek přitom nemusí být vůbec drahý.

Postýlka

Všichni čerství rodiče dobře vědí, že při výběru postýlky je třeba mít na paměti, aby příčky byly namontované blízko sebe Poradnik - Ekologiczny pokój dla małego dzieckas malými mezerami, aby mezi nimi dítě nemohlo zaklínit svou hlavičku. Je to velmi důležité, protože v některých obchodech stále můžete najít postýlky, které jsou naprosto nevhodné pro nejmenší ratolesti. Většinou hrozí nebezpečí, že se Vaše dítě v těchto mezerách nějak zaklíní.

Kromě toho některé postýlky obsahují příliš mnoho formaldehydu. Pokud chcete mít jistotu, věnujte svou pozornost odpovídajícím certifikátům, stejně jako výše zmíněným mezírkám mezi příčkami. Podle odborníků by takové mezery měly mít zhruba 200 milimetrů, zatímco vzdálenost mezi bočnicí postele a dnem by neměla být více než 25 milimetrů. Při výběru matrace pro dítě je nejdůležitější sledovat certifikáty, které daný výrobek získal, protože některé matrace obsahují škodlivé látky, které mohou ohrožovat zdravý vývoj malých dětí..

Podlaha

Ekologiczny pokój dla małego dziecka

Za účelem zmenšení rizika projevu alergie na roztoče je možné místo obyčejných parket vybrat měkkou korkovou podlahu. Zejména pro děti, které ještě lezou po čtyřech, vřele doporučujeme koberce vyrobené z vlny s krátkými vlákny, nicméně je nutné je pravidelně vysávat. Stejně tak linoleum vyrobené z přírodních surovin je vhodné pro děti, které se často ušpiní, a to z důvodu jejich snadného čištění. Jedinou nevýhodou je fakt, že jestli nebudou odborně položené, mohou v namáhaných místech praskat a jsou zároveň velmi těžké.

Stěny

jak kupic materacPro děti obecně platí zásada, že čím více je vše dělané v souladu s přírodou, tím lépe. Pokud je to možné, je dobré zcela rezignovat z umělých materiálů. Tapety by měly být vyrobeny z papíru nebo vláken vhodných k malování. Barvy by měly být nejlépe klihové, které neobsahují žádné škodlivé látky, není možné je přebarvit a zároveň nejsou rozpustné v kontaktu s vodou. Možné je i použít i emulzní barvy, které obsahují přírodní pryskyřici. Emulzní (disperzní) barvy je možné několikrát přemalovat a je odolnější vůči plísním. Mohou nicméně obsahovat rozpouštědla a jiné škodlivé látky, proto při jejím výběru musíme dávat pozor na případné certifikáty..

Elektronická chůvičkaElektronická chůvička

Pro mnoho rodičů jde o nezbytné vybavení dětského pokoje. Pokud chtějí mít jistotu, že jejich ratolest spí klidně, elektronická chůvička jim poskytuje možnost kontroly toho, co se děje v dětském pokoji. Problém může být pouze fakt, že většina podobných zařízení vydává silné záření, které mnohdy značně překračuje stanovené normy a často je i silnější než u zaplého počítače. Během testů provedených časopisem "Ökotest" se jako nevhodné ukázaly produkty značky Philips, zatímco experti doporučují elektronické chůvičky Vivanco.