Nábytek ze dřeva může být po dlouhou dobu bez radikálnější údržby, ale je potřeba o něj patřičně pečovat. Přečtěte si, jak se starat o váš masivní kousek správnou cestou.

Nepoužívejte chemikálie ani levné čističe

Je pravda, že v dnešní době peníze nezaručují kvalitu produktu, ale je také pravda, že některé levné přípravky nadělají více škody než užitku. Doporučujeme ujistit se, že veškeré čističe, které chcete nebo již používáte na čištění nábytku, neobsahují amoniak či jsou vhodná pro péči o dřevo.

Informace o závěrečném ošetření dřeva

Před tím než začnete se správnou péčí, je důležité vědět, čím bylo dřevo ve finální fázi ošetřené. V eshopu Seart, najdete nábytek ošetřený pomocí ekologického oleje, přírodního vosku či laku. U každého z našich výrobků máte napsané, jaký druh ošetření jsme použili. Nábytek s přírodní povrchovou úpravou potřebuje větší péči, zatímco lakovaný nábytek více péče nevyžaduje.

Utírání prachu

Nejlépe jednou týdně utírejte prach. Tímto způsobem zajistíte, že váš nábytek bude stále lesklý a nebude se na něm držet velké množství prachu. Suché hadříky z mikrovlákna jsou výbornou volbou, ale jedině tehdy, když jej navlhčíte. Suchý hadřík nebo prachovka prach rozvíří, ne odstraní. Nezapomínejte, že látka musí být navlhčená, nikoli mokrá.

Prostředí, ve kterém je nábytek umístěn

Dřevěný nábytek reaguje na vlhkost tím, že se mírně rozpíná. Nedoporučujeme měkké dřeviny umístit v koupelně nebo v příliš vlhkých místnostech. Udržujte vnitřní vlhkost v rozmezí 30 až 45 procent a teplotu v rozmezí 16 až přibližně 30 stupňů. Sluneční záření nebo fluorescenční světla mohou způsobit mírné změny tónu v barevném ošetření dřeva. Snažte se nábytek neumisťovat do těsné blízkosti radiátorů či klimatizací. Stejnou péči byste měli věnovat jídelním i konferenčním stolům. Použijte podtácky pod sklenice a hrnky, které jsou příliš horké. Pára, která se nachází mezi hrnkem a stolem se může dostat do povrchu dřeva. Teplota a vlhkost je nesmírně důležitá pro udržení vzhledu nábytku. Jestliže tomu tak není, dřevo rozšíří svou absorpční vlhkost a po určitém čase může vést k rozpínání a trhlinám.

Zabraňte i minimálnímu poškození

Věnujte pozornost i části nábytku, které nejsou viditelné. Tyto části jsou ve velké míře zanedbané, což by mohlo vést k poškození, které se může šířit dále. Pokud se stane, že si vaše malé dítě udělá z dřevěného nábytku závodní dráhu, na které zůstanou brzdné čáry, doporučujeme jako rychlé ošetření použít leštící směs vyrobenou z jedné části citrónového oleje a třemi částmi olivového oleje.

Udržet nábytku nesmrtelnou životnost není nemožné, ale jednoduché pokud dřevu dopřejete správnou péči. Nábytek má jednou úctyhodnou vlastnost a tou je, že vždy vypadá nadčasově. Proto nábytku zajistěte stále krásný vzhled a kouzlo sofistikovanosti, které může trvat věčně.